News

Cum vor liderii europeni să stopeze creșterea prețurilor în UE. Ce măsuri vor fi luate

Liderii Uniunii Europene au convenit asupra ”unei foi de parcurs” care vizează introducerea unor măsuri menite să stopeze creșterea prețurilor la energie.
21.10.2022 | 09:04
Cum vor liderii europeni sa stopeze cresterea preturilor in UE Ce masuri vor fi luate
Comisia Europeană pregătește planul care va ajuta europenii să aibă o iarnă mai ușoară. Foto: canva.com, hepta.ro – colaj FANATIK
ADVERTISEMENT

Conform Pro TV, reacția Europei la criza energetică declanșată de războiul din Ucraina e lentă, astfel că au rămas foarte multe probleme de rezolvat, pe fondul unor negocieri complicate între țările membre.

Liderii europeni vor să stopeze creșterea prețurilor

”Avem acum o foaie de parcurs foarte bună”, a transmis preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a făcut referire la “un acord asupra unui pachet de măsuri care urmează să fie tratate cu fineţe”.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, cancelarul german Olaf Scholz a recunoscut că dacă miniștrii energiei nu vor ajunge să se înțeleagă asupra unei versiuni finale, va fi nevoie de un nou summit al șefilor de stat din UE.

Președintele francez Emmanuel Macron estimează că mecanismele ar putea fi implementate ”la sfârșitul lui octombrie, începutul lui noiembrie” și a vorbit despre un semnal ”foarte clar” transmis de liderii europeni piețelor, semnal care arată ”hotărârea și unitatea lor”.

ADVERTISEMENT

Concluziile de la finalul întâlnirii ar fi necesitatea unor ”decizii concrete” referitoare la un set de măsuri, inclusiv intervenții menite să calmeze volatilitatea prețurilor la gaze în această perioadă, potrivit sursei citate.

Țările membre UE au convenit să achiziționeze la comun gaze la nivelul UE, cu condiția ca aceste achiziții să rămână ”voluntare” și să acopere un nivel de 15% din obiectivele de umplere a stocurilor UE pentru iarna anului 2023.

ADVERTISEMENT

Totodată, țările din UE vor să accelereze negocierile cu țări precum Norvegia și SUA pentru a ”profita de greutatea economică” agregată a UE. Un scenariu de concurență pe piața mondială cu riscul de a alimenta creșterea prețurilor e de nedorit, conform acestui plan.

“Cred că nu este bine nici pentru Germania, nici pentru Europa ca să se izoleze. Rolul nostru este să facem totul pentru ca să existe o unitate europeană şi ca Germania să facă parte din aceasta”, a completat Emmanuel Macron, întrebat despre modul în care decurg negocierile dintre Franța și Germania.

ADVERTISEMENT

“Este foarte clar că Germania a acţionat întotdeauna într-un mod foarte solidar”, i-a răspuns Olaf Scholz. Germania fusese acuzată de egoism după ce anunțase un plan de sprijin de 200 de miliarde de euro pentru economia germană, fără a-i include în ecuație pe ceilalți parteneri europeni. Președintele francez și liderul Germaniei se vor întâlni la finele lunii octombrie la Paris, pentru o nouă rundă de discuții.

ADVERTISEMENT