News

Cum vor putea călători românii care au fost bolnavi de Covid-19, dar nu au dovezi în această privință

Ce trebuie să facă românii care au avut Covid-19, dar nu au dovezi și vor să călătorească.
04.06.2021 | 07:40
Cum vor putea calatori romanii care au fost bolnavi de Covid19 dar nu au dovezi in aceasta privinta
ADVERTISEMENT

Există foarte mulți români care au trecut prin boală, dar nu au nicio dovadă. Pentru că nu au avut simptome sau acestea au fost ușoare nu s-au prezentat la doctor, deci nu au nicio dovadă că au avut Covid-19.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, a explicat ce trebuie să facă aceștia pentru a putea călători.

ADVERTISEMENT

Cum vor putea călători românii care au fost bolnavi de Covid-19, dar nu au dovezi

Se estimează că foarte mulți români au avut Covid-19, dar nu au fost la doctor și nu au nicio dovadă că au trecut prin boală.

Andrei Baciu a explicat cum ar putea aceștia să demonstreze că au imunitate pentru a putea participa la diferite evenimente sau a putea merge în vacanță în alte țări. Secretarul de stat în Ministerul Sănătății spune că testul pentru anticorpi nu este acceptat oficial ca dovadă.

ADVERTISEMENT

“Dacă și-au făcut totuși un test prelevat de un cadru medical, rezultatul pozitiv al acestuia este transmis către DSP sau raportat în platforma Coronaforms și ar trebui să fie în sistem.

Dacă totuși nu se găsește în sistem, din punct de vedere teoretic – dar strict teoretic – ar mai fi posibilitatea determinării anticorpilor, care însă nu a putut să fie standardizată.

ADVERTISEMENT

Problema aici este de a seta un base-line, a avea un standard unic pentru determinarea anticorpilor, pe care nu îl avem. Din punct de vedere medical, trebuie să ai date și dovezi științifice foarte solide”, a spus Andrei Baciu.

Vaccinarea, cea mai bună soluție

Chiar dacă au imunitate pentru că au trecut prin boală, dar nu o pot dovedi, pentru a putea călători sau pentru a participa la evenimente românii sunt sfătuiți să se vaccineze. Dacă nu, trebuie să prezinte un test.

ADVERTISEMENT

“Există o soluție și mai bună: să se vaccineze.

Mai mult de atât, facem un test, mergem în Grecia și e posibil ca Grecia să treacă pentru România dintr-un scenariu în altul: din scenariul verde să treacă în scenariul galben sau din scenariul galben să treacă în cel roșu.

Pe condițiile existente în acest moment, doar vaccinarea este cea care te scapă de carantină pentru scenariul roșu. Pentru scenariul galben, și un test RT-PCR negativ în ultimele 72 de ore”, a mai spus secretarul de stat în Ministerul Sănătății.

ADVERTISEMENT
Tags: