News

Cum vor vota românii care au simptome asociate Covid-19 în 27 septembrie. Anunțul lui Nelu Tătaru

16.09.2020 | 16:05
Cum vor vota romanii care au simptome asociate Covid19 in 27 septembrie Anuntul lui Nelu Tataru
ADVERTISEMENT

Au mai rămas 9 zile până la vot și oamenii se pregătesc să își voteze primarii în plină pandemie de Covid-19.

Cu toate acestea, Nelu Tătaru și Raed Arafat au gândit mai multe măsuri menite să îi protejeze pe români de infectarea cu noul coronavirus.

ADVERTISEMENT

Printre altele, oamenii sunt rugați să poarte mască de protecție și să aducă de acasă un pix, însă vor primi în schimb dezinfectant și condiții sigure de vot.

În ce condiții vor putea vota românii cu simptome Covid-19 în 27 septembrie

Ministrul Sănătății Nelu Tătaru a anunțat miercuri, 16 septembrie, ce se va întâmpla cu acei votanți care au simptomatologie asociată Covid-19. Mai exact, aceștia vor fi primiți cu „covorul roșu” și vor fi conduși spre o cabină de vot dedicată.

ADVERTISEMENT

Asta, în condițiile în care românii sunt alungați din magazine dacă febra lor e mai mare de 37.3. Însă, cum au remarcat și specialiștii, cumpărăturile sunt un moft, în timp ce exercitarea dreptului de vot e un lucru esențial, fără de care individul nu poate trăi.

Mai mult, așa cum ar putea remarca anunmiți cârcotași, o prezență scăzută la vota favorizează PSD-ul, astfel că e important ca oamenii să fie încurajați să voteze, chiar dacă au Covid-19. Dacă se poate, să voteze „ce trebuie”.

ADVERTISEMENT

„Avem un ordin comun care stabilește normele din ziua alegerilor. Țin să menționez situații deosebite, atunci când alegătorul vine și prezintă temperatură de 37.3 grade. Va avea prioritate, va merge direct câtre o cabină de vot dedicată.

Va deveni urnă și cabină de vot dedicată. Acea cabină e cea în care vor merge doar care vin cu simptomatologie, sau febră. Acolo se va dezinfecta după fiecare participare a fiecărui votant cu simptome.

ADVERTISEMENT

Urna mobilă va merge întâi la cei care au solicitat urna, cu patologie non-Covid, apoi la cei în carantină și izolare. Aceste alegeri se vor desfășura în contextul pandemiei în faza a 2-a a următorului val.

Avem în continuare focare în instituții, focare la persoane instituționalizare, în continuare focare în desfășurare la agenții economici. Recomand folosirea dezinfectantului și a măștii, precum și raportarea în imediata apropiere către DSP. Ziua votului poate fi gestionată”, a transmis Tătaru.

Printre alte măsuri anunțate de Nelu Tătaru merită menționate purtarea obligatorie a măștii și dezinfectarea mâinilor în secțiile de vot.

De asemenea, doar 5 alegători vor avea voie în secție și distanța dintre oameni trebuie să fie de minimum 1 metru. Va fi făcut un triaj epidemiologic al alegătorilor și li se va lua temperatura.

Autoritățile au decis să nu permită accesul a mai mult de 20 de oameni într-o astfel de secție de vot, în momentul în care vor fi numărate voturile. Mai mult, secțiile de vot vor fi dotate cu materiale de protecție care vor fi împărțite tuturor.

ADVERTISEMENT