News

Cum vrea AUR să declanșeze procedura de suspendare a preşedintelui Klaus Iohannis! Lider din teritoriu: „Domne, nu știu exact ce se întâmplă”

Cum vrea AUR să declanșeze procedura de suspendare a preşedintelui Klaus Iohannis și ce probleme are partidul în teritoriu
01.11.2021 | 16:40
Cum vrea AUR sa declanseze procedura de suspendare a presedintelui Klaus Iohannis Lider din teritoriu Domne nu stiu exact ce se intampla
Liderii AUR din teritoriu încă nu știu exact cum poate fi demis președintele Iohannis. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Prima zi a lunii noiembrie a venit cu un anunț important făcut de unul dintre liderii AUR. George Simion a precizat că formațiunea pe care o conduce alături de Claudiu Târziu declanşează procedura de suspendare a preşedintelui Klaus Iohannis.

Ca să pară mai credibil, anunţul a fost făcut alături de alți parlamentari AUR, care afişau postere cu mesajul ”Îl dăm jos pe Iohannis pas cu pas”

ADVERTISEMENT

Cum vrea AUR să declanșeze procedura de suspendare a preşedintelui Iohannis!

Copreşedintele AUR a arătat că pentru demararea suspendării preşedintelui este nevoie de 156 de semnături ale parlamentarilor, o treime din numărul total al aleşilor. Ulterior, suspendarea va fi supusă votului, unde este nevoie de 234 de voturi, pentru a fi aprobată de Legislativ.

De asemenea, Simion a mai precizat că, pentru a nu mai irosi banii românilor, odată cu anticipatele, se va merge şi la referendum.

ADVERTISEMENT

Liderul AUR a mai transmis că formațiunea va strânge semnături în fiecare localitate, dar şi în diaspora, adică într-o zonă din care șeful statului a reușit să strângă voturi serioase.

Un singur lucru au uitat cei din conducerea AUR să-l explice oamenilor din teritoriu: cum anume are loc întreaga procedură. Astfel, reporterii FANATIK au stat de vorbă cu mai mulți oameni din țară, responsabili pe județe ai partidului, și nu puțini au ridicat din umeri sau ne-au dat informații care se băteau cap în cap.

ADVERTISEMENT

Ce spun liderii AUR din teritoriu despre suspendarea președintelui

Lecțiile liderilor din teritoriu păreau mai degrabă incomplete, nu nefăcute. Fiecare în parte a știut să explice clar de câte semnături are nevoie pentru a-l demite pe președinte.

Concret, Maramureșul trebuie să prezinte într-o lună de zile nu mai puțin de 80 de mii de semnături. Bistrița Năsăud are stabilite 30 de mii de foi completate, în timp ce la Iași e nevoie de 120 de mii.

ADVERTISEMENT

George Simion nu a ezitat și făcut chiar și un apel la toate partidele, dar şi la români să semneze pentru demiterea preşedintelui Klaus Iohannis. AUR a lansat şi un site unde promovează toate materialele pentru suspendarea preşedintelui şi strângerea de semnături.

Demitere sau suspendare, lucrurile sunt deocamdată neclare. De exemplu, la Maramureș se știe că nu va mai exista referendum. „Noi strângem cât putem de multe, le centralizăm, apoi facem procedura mai departe pentru demiterea lui Iohannis. Avem nevoie de cât mai multe semnături ca să poată să fie demis, dacă nu le facem nu poate fi făcută procedura.

Nu mai trebuie să treacă de Camera Deputaților și de Senat, pe baza semnăturilor se trece direct la demitere, dar avem nevoie de foarte multe semnături. De asta se strâng semnăturile ca să cadă Iohannis. Și pe urmă să se facă referendum pentru noi alegeri”, a zis reprezentanta partidului pentru FANATIK.

Câte semnături au primit ordin liderii din teritoriu să strângă

Liderii AUR din teritoriu știu una și bună – e nevoie să strângă aproape șase milioane de semnături dacă vor să încheie cu succes campania.

„Per total, în țară e nevoie de cinci milioane opt sute de mii de semnături. Deci cât de multe puteți, de la toate cunoștințele, oricum campania o să dureze, o lună de zile dacă nu mă înșel. După aia se duce în Parlament, însă trebuie să voteze parlamentarii. Dacă votează 189 de parlamentari e demis, vor fi alegeri anticipate.

Din ce știu eu nu se mai face referendum că deja sunt voturile necesare și dacă strângem semnăturile sunt exact câte voturi a avut Iohannis. De aceea trebuie să strângem atât ca să-l dăm jos.

Domne, nu știu exact ce se întâmplă dacă strângem mai puține. Chiar azi am dat drumul la campanie, foarte multe detalii încă nu am. Dar eu zic că o să strângem că lumea e supărată”, a zis și reprezentantul AUR din Bistrița Năsăud.

Cum poate fi suspendat din funcţie preşedintele României

Preşedintele României poate fi suspendat din funcţie, la solicitarea a o treime din numărul total al parlamentarilor şi cu votul majorităţii aleşilor din Legislativ. Dacă trece de votul Parlamentului, în cel mult 30 de zile se organizează referendumul de demitere din funcţie a şefului statului.

Vă readucem aminte că procedura suspendării din funcţie a preşedintelui este prevăzută în Articolul 95 din Constituţie, articol la care parlamentarii au apelat de două ori până în prezent.

Mai exact, potrivit Constituției, în cazul săvârşirii unor fapte grave prin care se încalcă prevederile, Preşedintele României poate fi suspendat din funcţie de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, după consultarea Curţii Constituţionale. Preşedintele poate da Parlamentului explicaţii cu privire la faptele ce i se impută.

Propunerea de suspendare din funcţie poate fi iniţiată de cel puţin o treime din numărul deputaţilor şi senatorilor şi se aduce, neîntârziat, la cunoştinţă Preşedintelui.

Dacă propunerea de suspendare din funcţie este aprobată, în cel mult 30 de zile se organizează un referendum pentru demiterea Preşedintelui.

ADVERTISEMENT