News

Cum vrea Guvernul să stopeze explozia prețului la pâine. Decizie privind cerealele din rezerva de stat

Explozia prețului la pâine din acest început de an obligă Guvernul să ia măsuri în sprijinul populației. Ce a decis Executivul Ciucă în legătură cu cerealele din rezerva de stat.
27.05.2022 | 07:43
Cum vrea Guvernul sa stopeze explozia pretului la paine Decizie privind cerealele din rezerva de stat
Planul Guvernului pentru a împiedica creșterea prețului la pâine. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Preţul alimentelor în România a explodat în ultimele luni. O franzelă a ajuns să coste în jur 2 lei în unele pieţe din Bucureşti, dublu faţă de începutul anului. Autoritățile iau măsuri.

Planul Guvernului pentru a împiedica creșterea prețului la pâine. Ce s-a întâmplat cu cerealele din rezerva de stat

Pe fondul crizei sanitare și ulterior al războiului din Ucraina, inflația a atins cote uriașe la nivel mondial.

ADVERTISEMENT

Într-o astfel de perioadă complicată, care afectează direct și România, un recunoscut exportator de cereale, autoritățile fac eforturi pentru menținerea prețului pâinii sub 2 lei.

Conform Știripesurse, care citează surse guvernamentale, din rezervele de stat au ieșit cantități importante de grâu care au fost puse pe piață pentru industria de panificație.

ADVERTISEMENT

Această mișcare ar fi una provizorie, rezervele urmând să fie completate la prima recoltă de grâu. Sursa citată notează că o măsură similară este luată în calcul și pentru floarea soarelui, în contextul creșterii prețului la ulei.

Morarii cereau guvernului să bage în rezerva de stat 1.000.000 de tone de grâu românesc, pentru a securiza consumul intern

În această primăvară, Asociaţia Naţională a Industriilor de Morărit şi Panificaţie din România (ANAMOB) i-a propus premierului Nicolae Ciucă o serie de măsuri urgente de piaţă internă, care să permită echilibrarea balanţei achiziţiilor de cereale pentru consum intern şi export.

ADVERTISEMENT

S-a cerut, în principal, achiziţia de stocuri de grâu până la un nivel cumulat de maximum 1.000.000 de tone şi subvenţionarea costurilor de depozitare a stocurilor de cereale pentru consumul intern pe perioada martie-iunie 2022, informează Agerpres.

”Evenimentele care se desfăşoară în prezent în Ucraina au transmis unde de şoc pe pieţele globale. Vă propunem următoarele măsuri urgente de piaţă internă, fără a crea distorsiuni cu efect perturbator pe piaţă, care să permită echilibrarea balanţei achiziţiilor de cereale pentru consum intern şi export şi protejarea furnizorilor români de produse alimentare, faţă de aplicarea unor clauze excesive de penalizare în relaţia cu reţelele de retail:

ADVERTISEMENT

I. Măsură de finanţare a achiziţiei de cereale pentru realizarea de stocuri destinate consumului intern până la noua recoltă 2022 – achiziţia de stocuri de grâu de până la un nivel cumulat de maxim 1.000.000 tone; – subvenţionarea costurilor de depozitare stocuri cereale pentru consum intern pe perioada martie-iunie 2022.

II. Declararea oficială a unei situaţii de forţă majoră, la scară naţională, privind escaladarea şi impredictibilitatea costurilor pentru produsele alimentare realizate din procesarea cerealelor”, cereau cei de la ANAMOB.

ADVERTISEMENT