News

Cum vrea Klaus Iohannis să facă din România o sursă majoră de energie în UE. Anunț la Bruxelles: ”Să găsim soluții”

Prezent la reuniunea Consiliului European, Klaus Iohannis a declarat joi că UE trebuie să acorde României o atenție mai mare când vine vorba despre noile resurse de energie.
20.10.2022 | 16:38
Cum vrea Klaus Iohannis sa faca din Romania o sursa majora de energie in UE Anunt la Bruxelles Sa gasim solutii
Klaus Iohannis urmărește să transforme exploatările de gaze din Marea Neagră într-o sursă majoră de energie pentru UE. Foto: presidency.ro
ADVERTISEMENT

În conferința de presă organizată înainte de începerea reuniunii Consiliului European, Klaus Iohannis a dezvăluit care vor fi principalele mesaje pe care le va prezenta liderilor europeni.

Klaus Iohannis s-a referit la o plafonare a prețului gazelor

Printre ele se numără și o propunere de plafonare a prețului gazelor naturale care să fie și în avantajul furnizorilor, și în avantajul consumatorilor. ”Avem de ieri pe masă o propunere a Comisiei Europene.

ADVERTISEMENT

O propunere bună, cu elemente pe care le-am solicitat și eu. Vorbim despre un fel de plafonare a prețului la gaz, care nu pune furnizorii în dificultate și previne apariția unor prețuri extraordinar de mari.

(…) Avem o serie de elemente care pot veni în sprijinul statelor UE pentru a atenua criza de energie. (…) Nu putem să venim la infinit cu subvenții. Trebuie să găsim soluții pentru a avea energie suficientă la prețuri pe care populația le poate plăti.

ADVERTISEMENT

Asta înseamnă resurse noi. De exemplu gazul din Marea Neagră”, a declarat Iohannis despre intenția de a transforma gazele din Marea Neagră într-o sursă alternativă de energie pentru Uniunea Europeană.

România și securitatea alimentară a lumii

Altfel, liderul de la Palatul Cotroceni a discutat și despre războiul din Ucraina, considerat o doua mare temă în reuniunea Consiliului European. Astfel, șeful statului a acuzat Rusia că a trecut la un alt nivel de atac și că vizează cu preponderență ținte civile.

ADVERTISEMENT

În acext context, acesta a indicat că România este solidară cu Ucraina. În plus, președintele a completat că țara noastră și partenerii occidentali vor continua să sprijine regimul de la Kiev atât timp cât este nevoie.

Ulterior, atenția lui s-a îndreptat spre un alt rol important avut de România în această perioadă. În prim-plan apare astfel o altă temă de pe masa Consiliului European: securitatea alimentară.

ADVERTISEMENT

Iohannis a precizat că va transmite partenerilor europeni că România s-a străduit și a reușit să construiască o logistică pentru a înlesni exportul de cereale din Ucraina. Conform spuselor acestuia, prin România au fost exportate până în prezent peste cinci milioane de tone de cereale din Ucraina.

 

 

ADVERTISEMENT