News

Cum vrea Klaus Iohannis să fie folosite certificatele de vaccinare. Administrația Prezidențială a făcut anunțul

26.02.2021 | 18:58
Cum vrea Klaus Iohannis sa fie folosite certificatele de vaccinare Administratia Prezidentiala a facut anuntul
ADVERTISEMENT

Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat, în cadrul reuniunii extraordinare a Consiliului European, necesitatea unei abordări unitare cu privire la implementarea certificatelor de vaccinare şi a insistat, totodată, ca acestea să fie utilizate doar în scopuri medicale.

Potrivit comunicatului transmis de Administrația Prezidențială în cursul zilei de vineri, 26 februarie, șeful statului a făcut referire și la concluziile care se desprind ca urmare a procesului de gestionare a pandemiei COVID-19 de la debut, în urmă cu un an şi până în prezent.

ADVERTISEMENT

De asemenea, a semnalat faptul că, la nivelul UE, nu s-a reuşit implementarea unei abordări comune în ceea ce priveşte restricţiile impuse, care diferă semnificativ de la un stat membru la altul, controlul frontierelor sau asigurarea liberei circulaţii a mărfurilor şi persoanelor.

Președintele României susține că pașaportul pentru vaccinare ar trebui folosit în scopuri medicale

Referitor la certificatele de vaccinare, Preşedintele României s-a pronunţat pentru o abordare coordonată şi unitară la nivel european, susţinând că certificatul de vaccinare ar trebui utilizat pentru scopuri medicale, iar procesul de identificare a elementelor tehnice pe care să le conţină un certificat la nivel european va trebui să continue.

ADVERTISEMENT

Preşedintele Klaus Iohannis s-a pronunţat pentru operaţionalizarea cât mai rapidă a mecanismului european de donare a vaccinurilor pentru sprijinirea statelor terţe. Ţinând cont de faptul că pandemia este globală, în timp ce competenţele în domeniul sănătăţii sunt naţionale, Preşedintele României a susţinut necesitatea îmbunătăţirii arhitecturii europene în domeniu cu scopul de a contribui la consolidarea Uniunii Europene.

În acest context, Preşedintele Klaus Iohannis a pledat pentru îmbunătăţirea structurilor şi mecanismelor existente pentru o mai bună protecţie, prevenire, pregătire şi răspuns la nivelul UE în cazul unor pericole care vizează sănătatea umană”, se arată în comunicatul Administrației Prezidențiale.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește coordonarea la nivelul UE în gestionarea pandemiei de COVID-19 şi consolidarea rezilienţei Uniunii în domeniul sănătăţii, au fost abordate atât aspecte legate de vaccinare, cât şi elemente privind măsurile la frontierele interne şi externe ale Uniunii Europene.

În declaraţia adoptată în cadrul reuniunii, liderii au subliniat importanţa derulării, în bune condiţii, a campaniilor de vaccinare de la nivel naţional, precum şi a menţinerii integrităţii Pieţei Interne a Uniunii și au acordat o atenție deosebită aspectelor legate de consolidarea capacităţii de identificare a noilor variante ale virusului pentru adaptarea, în consecinţă, a vaccinurilor.

ADVERTISEMENT

De asemenea, şefii de stat şi de guvern au avut un schimb de opinii atât pornind de la situaţia actuală, cât şi de la lecţiile învăţate din pandemie pentru consolidarea rezilienţei UE în domeniu, pe baza propunerilor recente ale Comisiei Europene privind Uniunea Sănătăţii şi strategia farmaceutică.

ADVERTISEMENT