News

Cum vrea Ligia Deca să încheie mediile elevilor fără ajutorul profesorilor. Ce prevede ordinul Ministerului Educației

Ligia Deca nu mai pare dispusă să negocieze cu profesorii și vrea să încheie mediile fără acordul Consiliului Profesoral, potrivit unui ordin recent.
06.06.2023 | 22:22
Cum vrea Ligia Deca sa incheie mediile elevilor fara ajutorul profesorilor Ce prevede ordinul Ministerului Educatiei
Cum vrea Ligia Deca să încheie mediile elevilor. Foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Concret, momentan situația școlară nu poate fi încheiată fără a fi validată de Consiliul Profesoral. Asta, dacă elevul respectiv la o singură disciplină are cel puțin două note. Ministerul Educației vrea să schimbe regulile din mers pentru a nu mai fi nevoie de acest vot al Consiliului.

Cum vrea să încheie Ministerul Educației situația școlară

Practic, măsura a fost gândită pentru a ocoli greva profesorilor, conform Știrile PRO TV. ”În continuarea demersurilor de a adapta activităţile de final de an şcolar la contextul generat de protestul personalului din învăţământul preuniversitar, Ministerul Educaţiei a publicat, în consultare publică, proiectul de ordin pentru modificarea şi completarea Regulamentului-cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar, aprobat prin Ordinul ministrului educaţiei nr. 4183/2022”, a transmis ministerul, marţi seară.

ADVERTISEMENT

Concret, potrivit acestui ordin, numărul minim de note acordate unui elev la o disciplină pentru a fi încheiată situația e de minimum două, iar această situație ”poate fi încheiată fără ca aceasta să fie validată de către consiliul profesoral din unitatea de învăţământ în şedinţa de încheiere a cursurilor şi fără ca acesta să aprobe raportul privind situaţia şcolară anuală”.

”Reiterăm faptul că Ministerul Educaţiei comunică permanent cu reprezentanţii inspectoratelor şcolare judeţene/ al municipiului Bucureşti pentru a identifica cele mai bune soluţii de adaptare la contextul generat de protestul personalului din învăţământul preuniversitar, cu respectarea cadrului legal”, a mai transmis Ministerul Educaţiei.

ADVERTISEMENT

Peste 10.000 de profesori ar fi cedat presiunilor la care au fost supuși în ultima perioadă și au renunțat la grevă, conform ministrului Ligia Deca. Se pare că profesorii nu au mai suportat să fie umiliți public de către politicieni, în funcție cu președintele Klaus Iohannis, dar nici să fie blamați de diverse asociații de părinți.

Așadar, o victorie de etapă pentru Ministerul Educației, anunțată triumfalist de actualul ministru Ligia Deca. ”Avem circa 15.000 de persoane care lucrează în învățământ care au renunțat la grevă, dintre care peste 10.000 sunt cadre didactice. În acest moment avem peste 1.000 de unități de învățământ în care nicio persoană nu face grevă”, a transmis Ligia Deca.

ADVERTISEMENT

Momentan cifra profesorilor greviști a scăzut sub 60%, însă peste 55% dintre dascăli rămân determinați să nu intre la clase până nu obțin ce au cerut. Asta, în condițiile în care Guvernul le-a mărit salariile cu 500 de lei. Rămâne de văzut dacă greva va fi spartă și profesorii vor ceda presiunilor enorme, în următoarele zile. De reținut că profesorii greviști nu sunt plătiți în perioada în care protestează.

”Ceea ce pe noi ne bucură este trendul descendent. Este clar că încet-încet, cadrele didactice revin în clase, personalul revine în școli și asta ne permite, așa cum am discutat încă de ieri, domnul secretar de stat, Sorin Ion, a discutat încă de ieri cu inspectorii școlari ca la nivelul fiecărei unități de învățământ să se poată organiza un program de recuperare.

ADVERTISEMENT

Acesta ar trebui gândit în așa fel încât până la finele cursurilor, până la finele anului școlar, să putem avea atât o recuperare din punct de vedere educațional, cât și oamenii să poată să recupereze zilele pe care nu le vor avea plătite în ceea ce privește salariul pe luna mai, ca urmare a acțiunii”, a transmis Ligia Deca, actualul ministru al educației, conform Edu Pedu.

ADVERTISEMENT