News

Cum vrea NASA să schimbe traiectoria unui asteroid. Navă spațială de 330 de milioane de dolari, aruncată în coliziune

NASA a anunțat că va testa modalitatea de schimbare a traiectoriei unui asteroid. La finalul acestei luni, o navă spațială de 330 de milioane de dolari va fi aruncată în coliziune cu un astfel de obiect cosmic.
05.09.2022 | 20:56
Cum vrea NASA sa schimbe traiectoria unui asteroid Nava spatiala de 330 de milioane de dolari aruncata in coliziune
NASA va folosi o navă spațială de 330 de milioane de dolari pentru a distruge un asteroid periculos. Sursa foto: thedrive.com
ADVERTISEMENT

La finalul acestei luni, NASA își va prăbuși voluntar nava robot Dart de 330 de milioane de dolari, într-un asteroid.

NASA va folosi o navă spațială de 330 de milioane de dolari pentru a distruge un asteroid periculos

Administrația Națională Aeronautică și Spațială din SUA (NASA) a anunțat că va provoca coliziunea unui telescop de o jumătate de tonă cu asteroidul Dimorphos.

ADVERTISEMENT

Sonda NASA, având greutatea de o jumătate de tonă va atinge o viteză de peste 6,5 km pe secundă când se presupune că va atinge ținta, Dimorphos, care se așteaptă să fie distrusă.

Scopul acestei misiuni științifice ”kamikaze” este unul simplu. Inginerii spațiali vor să învețe cum să devieze asteroizii în cazul în care un astfel de obiect apocaliptic este descoperit vreodată a fi în deplasare către Pământ, scrie The Guardian.

ADVERTISEMENT

Observațiile impactului telescopului Dart asupra asteroidului Dimorphos vor oferi date cruciale despre cât de bine pot proteja navele spațiale Pământul de ”armaghedonul” unui asteroid, anunță cei de la NASA.

Știm că asteroizii ne-au lovit în trecut ”, a spus profesorul Alan Fitzsimmons, astronom la Queen’s University Belfast.

ADVERTISEMENT

”Aceste impacturi fac parte dintr-un proces natural și se vor întâmpla în viitor. Facem simulări pentru a reuși, dacă e cazul, să-i oprim pe cei mai periculoși dintre ei”, adaugă Fitzsimmons.

Un asteroid a lovit Pământul în urmă cu 66 de milioane de ani. Atunci au dispărut dinozaurii

Impacturile asteroizilor și a cometelor au avut în trecut efecte devastatoare asupra vieții de pe Pământ.

ADVERTISEMENT

Cea mai cunoscută coliziune a avut loc acum 66 de milioane de ani, când un asteroid de 10 km lățime a lovit Chicxulub în peninsula Yucatán din Mexic .

Coliziunea a creat o explozie care a avut energia a mai multor miliarde de bombe atomice și a dus la distrugerea a 75% din toate speciile de plante și animale, inclusiv toți dinozaurii.

În ceea ce privește asteroidul Dimorphos, acesta se va afla în cea mai apropiată raza astronomică a Pământului, aproximativ 10,8 milioane de kilometri, pe 26 septembrie. Este data în care Dart va intra în contact cu acesta.

ADVERTISEMENT