News

Cum vrea Nicușor Dan să rezolve problema apei calde. Procesul va dura trei ani

15.10.2020 | 13:37
Cum vrea Nicusor Dan sa rezolve problema apei calde Procesul va dura trei ani
ADVERTISEMENT

Primarul ales al Capitalei, Nicușor Dan, a afirmat, într-un interviu acordat pentru HotNews, că problemele de furnizare ale apei calde din București vor fi rezolvate în integralitate după trei ani, prin înlocuirea treptată a conductelor vechi. Până atunci, primarul a indicat și soluția de rezolvare temporară a avariilor.

Nicușor Dan a spus că, în următorii trei ani, vor fi schimbate conductele vechi, fiind vorba de circa 300 de kilometri. El a dat asigurări că înlocuirea țevilor nu se va face prin săparea de șanțuri în carosabil.

ADVERTISEMENT

Vom schimba în casetă, adică scoatem țeava veche și o băgăm pe cea nouă, elastică. Noi avem deja canalul pregătit”, a declarat Dan.

Cât va costa să avem din nou apă caldă

Înlocuirea țevilor se va face cu prioritate pentru conductele grav afectate de trecerea timpului, iar pentru cele mai puțin avariate se va recurge la soluții temporare de remediere a avariilor care vor mai apărea. „Există soluții temporare cu rășini care acoperă partea interioară și care nu presupun schimbarea de conductă. Rășinile sunt bune pentru conductele care nu sunt foarte deteriorate”, a spus viitorul primar.

ADVERTISEMENT

Potrivit acestuia, înlocuirea conductelor va costa circa 500.000.000 euro, bani proveniți din fonduri europene și din Planul Național de Relansare și Reziliență.

În ce privește subvenția pentru apă caldă și căldură, Nicușor Dan a spus că ar prefera ca aceasta să fie acordată doar categoriile sociale cu venituri mici și nu întregii populații a Capitalei, dar a precizat că acest lucru nu este posibil deocamdată. „Subvenția va fi menținută pentru perioada următoare pentru că nu putem obliga bucureștenii să plătească pierderile produse chiar de către primărie”, a precizat primarul.

ADVERTISEMENT

Proiectele lui Firea la care renunță Nicușor Dan

Totodată, Nicușor Dan a anunțat și care sunt proiectele începute de către Gabriela Firea la care va renunța și care sunt cele pe care le vrea finalizate. „La pasajul Ciurel funcționalizarea se poate face cu investiții minore (…) însă proiectul de străpungere până la centură este imposibil de realizat”, a precizat Dan invocând faptul că sunt case construite străpungerii, precum și o decizie judecătorească ce a stabilit că nu se poate construi o stradă cu șase benzi în apropierea unui bazin cu apă potabilă.

De asemenea, și pasajul de la Doamna Ghica va fi terminat, dar pentru aceasta este nevoie de rezolvarea unor probleme de legalitate: nu există PUZ, iar pentru autorizația de construire nu există un studiu care să certifice că blocurile din apropiere nu sunt afectate.

ADVERTISEMENT

În ce privește programele sociale ale Primăriei, se va face o analiză a fiecăruia în parte pentru a se vedea care trebuie menținute și care nu. În prima categorie ar fi programul pentru cuplurile infertile, în schimb altele vor dispărea, precum voucherele pentru achiziția de biciclete sau excursiile pentru pensionari în Grecia.

Companiile municipale, înființate în administrația Firea, vor într-o procedură de lichidare, cele mai multe dintre ele, întrucât au eșuat în menirea lor de a diminua cheltuielile. Termoenergetica va fi printre puținele companii menținute.

Un alt proiect la care Nicușor  Dan vrea să  renunțe este cel al Spitalului Metropolitan, cel puțin până când nu va exista o strategie comună cu Ministerul Sănătății privind necesitățile sistemului  sanitar din București și stabilirea carențelor pe care un nou spital de mari dimensiuni ar trebuie să le rezolve.

Nu există un studiu de fezabilitate serios pentru Spitalul Metropolitan, nu există un proiect tehnic, specializările la care viitorii medici să activeze. Noi avem 19 spitale ale municipalității, vreo 35 ale Ministerului Sănătății care tratează aceeași oameni. După ce vom împărți responsabilitățile, vom vedea”, a declarat Nicușor Dan.

El a dat asigurări că nu se vor mai da PUZ-uri derogatorii care au permis ridicarea unui etaj în plus față de autorizația de construcție. De asemenea, nu va fi permis planul de realizare a edificare a unui bloc de șapte etaje în gărdina palatului  Știrbei de pe Calea Victoriei. „Proiectul este ilegal și nu o să treacă niciodată”, a spus Nicușor Dan.

De asemenea, el vrea să reducă cheltuielile pentru iluminatul festiv de Crăciun. „În niciun caz nu vom aloca bani în plus iar, dacă costă foarte mult montarea lor, e posibil să mai renunțăm la ele”, a mai spus Dan.

ADVERTISEMENT
Tags: