News

Cum vrea Nicuşor Dan să rezolve problemele cu încălzirea și poluarea în Capitală. Ce ajutoare dispar în 2021

30.12.2020 | 22:12
Cum vrea Nicusor Dan sa rezolve problemele cu incalzirea si poluarea in Capitala Ce ajutoare dispar in 2021
ADVERTISEMENT

Nicușor Dan, primarul Municipiului București, are un final complicat de 2020, în care trebuie să găsească soluții pentru deblocarea conturilor Capitalei, blocate din cauza datoriilor, dar și de a plănui, pentru 2021, rezolvarea problemelor cu încălzirea și poluarea în Capitală.

În prezent, prima problemă pe care primarul independent vrea să o rezolvare este cea a datoriilor de 3 miliarde de lei, din cauza căreia conturile Primăriei sunt blocate şi nu se pot face investiții.

ADVERTISEMENT

Imediat după ce primăria va putea să acceseze fonduri, Nicușor Dan promite o serie de măsuri menite să rezolve cele mai mari probleme cu care se confruntă bucureștenii, precum sunt încălzirea, poluarea sau transportul.

Cum vrea Nicuşor Dan să rezolve problemele cu încălzirea și poluarea în Capitală

Nicușor Dan este revoltat de situația pe care a găsit-o după ce a preluat mandatul de primar de la fostul edil Gabriela Firea. Instituția are datorii de 3 miliarde de lei, adică trei sferturi din bugetul anual.

ADVERTISEMENT

”Nu se poate să nu-ți planifici bugetul, astfel încât la final de mandat să ai datorii 3 sferturi din bugetul anual. Datoriile au început să se vadă încă din mandatul fostului primar. Atunci nu s-au putut plăti ajutoarele pentru persoanele cu handicap”, acuză actualul primar, într-o intervenție la Digi24.

Pentru a rezolva actualele probleme de ordin financiar, Nicușor Dan recunoaște că va recurge la o serie de tăieri de fonduri și ajutoare. Firmele create de fostul edil sunt în vizorul actualului primar.

ADVERTISEMENT

O să tăiem bani pentru că noi, municipalitatea, am cheltuit în ultimii ani cu companiile municipale. Sunt cheltuieli care, după înființarea, au ajuns să coste cu 30-40% mai mult. În timp, o să ne uităm, în urma auditului, cât de eficientă este funcționarea lor.

O să avem un buget de 4,5 miliarde de lei, așa cum au fost veniturile din ultimii ani. Important este să avem un buget realist. Să știm că dacă vom încasa 4,5, să încasăm, nu ca vechea administrație, care spunea că încasează 7 miliarde și tot 4,5 încasa”.

ADVERTISEMENT

Nicușor Dan anunță că o parte dintre ajutoarele lansate de Gabriela Firea, precum sunt cele pentru vacanțele în Grecia sau cele acordate cuplurilor care aniversează 25 de ani de la căsătorie, vor dispărea din planurile actualei administrații. Pe de altă parte, ajutoare importante promise în campanie se vor menține și în 2021.

”Am promis în campanie ajutoare pentru persoane cu dizabilități, pentru nou-născuți, pentru femei însărcinate, program de fertilizare in vitro..ajutoare pe care o să le păstrăm. Dar sunt și unele ajutoare, cum sunt cele pentru vacanțele în Grecia, pentru persoane care aniversau 25 de ani de la căsătorie, pe care nu o să le păstrăm, pentru că nu ni le permitem.”, mai spune edilul.

Urmează trei ani cu proiecte importante în Capitală: refacerea rețelei de termoficare și măsuri anti-poluare

Nicușor Dan se plânge de lipsa de activitate a foștilor edili în domeniul termoficării și promite în următorii 3 ani să refacă în proporție importantă rețeaua de termificare din cel mai mare oraș al țării.

”În 2021, 2022, 2023, vom reușit să schimbăm 300 din cei 1.000 de km din rețeaua centrală și asta se va vedea în serviciul pe care îl oferim cetățenilor.

Din păcate, ultimii 10-12 ani, din 1.000 de km nu s-au schimbat mai mult de 20 de km. Pentru aceste două luni am avut 3 urgențe mari: criza sanitară, criza căldurii și criza financiară.

Pentru 2021, 2 urgențe: prima e criza gropilor de gunoi din jurul Bucureștiului și a 2-a sunt procedurile de infrigement pe care CE le realizează pentru poluarea din București.

Obiectivul meu pentru 2021 este să concretizez această curățenie financiară din interiorul primăriei și să începem lucrările de investiții: termoficarea, liniile de tramvai, parcările, metroul de suprafață pe infrastructura CFR”, spune Nicușor Dan.

Cum va rezolva Nicușor Dan probleme poluării

Nicușor Dan e conștient că se află la conducerea celui mai poluat oraș-Capitală din UE și are în plan, pentru următorii ani, rezolvarea acestei probleme.

”Lucrurile care se pot face pe loc sunt puține. Și eu sunt revoltat de calitatea aerului, însă aceasta vine din activitatea de 10-15 ani a primăriei pe tot ceea ce înseamnă segment de mediu. Pana in 2022 o să avem îmbunatățiri, o să avanseze lucrările la centura de nord și autostrada de centură de sud.

O să vă garantez că nu o să mai fie toaletările care distrug copacii. O să ne uităm foarte atent la salubritate și la gestionarea deșeurilor. Sunt măsuri care durează. Instant nu putem să facem decât puține lucruri.”, recunoaște Dan.

Primăria nu are niciun plan pentru Revelion

Despre Revelion, Nicușor Dan spune că Primăria nu va organiza niciun eveniment, preferând să țină populația în case, departe de întruniri care pot agrava situația pandemică.

”Sunt foarte fericit că, în special, prin atitudinea bucureștenilor am reușit să evităm un scenariu negru al pandemiei. Sănătatea este primordială. Primăria nu o să organizeze nicio festivitate, nici online, nici offline. Să fim cu toții mulțumiți că suntem sănătoși.”, mai spune edilul.

ADVERTISEMENT