News

Cum vrea PNL să evite un nou caz Baranga: „Se impun măsuri imediate și ferme”

13.10.2020 | 23:58
Cum vrea PNL sa evite un nou caz Baranga Se impun masuri imediate si ferme
PNL încearcă să evite un nou caz Baranga prin introducerea unui sistem de control a diplomelor de studiu. Sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Sorin Cîmpeanu, deputat liberal și președinte al Consiliului Național al Rectorilor, a anunțat printr-un comunicat de presă transmis în cursul zilei de marți, 13 octombrie că va propune înființarea prin lege a unui Registru Unic Național Integrat al Diplomelor și Actelor de Studii.

Măsura vine la scurt timp după ce fostul președinte al Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, Laurențiu Baranga, numit în funcție chiar de Guvernul Orban, a fost reținut de procurori sub acuzația că și-a bazat întreaga carieră pe o diplomă de bacalaureat falsă.

ADVERTISEMENT

Gravitatea situațiilor despre care am luat cunoștință în ultima perioadă, dezbătute pe larg și în spațiul public, reliefează grave deficiențe ale sistemului și cadrului legal actual cu privire la eliberarea actelor de studii. Este mai mult decât evident că se impun măsuri imediate și ferme”, susține Cîmpeanu.

PNL propune un sistem de control a diplomelor de studii

În calitate de președinte al Consiliului National al Rectorilor, la începutul unui mandat obținut cu o majoritate covârșitoare, voi propune în cadrul primei reuniuni a plenului CNR susținerea înființării unui Registru Unic Național Integrat al Diplomelor și Actelor de Studii (RUNIDAS) eliberate de unitățile și instituțiile românești de învățământ, începând cu nivelul absolvirii studiilor preuniversitare și obținerea diplomei de bacalaureat.

ADVERTISEMENT

Îmi asum ca obiectiv, în calitate de membru al Parlamentului, inițierea unui proiect de act normativ care să instituie înființarea acestui Registru (RUNIDAS) și care să aducă prevederi suplimentare în legislația privind educația, astfel încât universitățile să dispună de cadrul legal necesar pentru a putea asigura, într-o manieră eficientă, prevenirea unor astfel de fapte, mai mult decât reprobabile, fapte ce afectează imaginea întregului sistem românesc de învățământ”, se arată în comunicatul transmis de deputatul PNL.

Cum a ajuns Laurențiu Baranga să conducă doctorate, chiar dacă instanța i-a anulat diplomele

Fostul şef al Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, Laurenţiu Baranga, acuzat că şi-a falsificat diploma de bacalaureat, a ajuns profesor universitar, în ciuda faptului că toate diplomele pe care le deține, inclusiv foile matricole aferente lor, au fost anulate de Curtea de Apel.

ADVERTISEMENT

În plus, procurorii care instrumentează acest dosar au ajuns la concluzia că nu a absolvit liceul și nu a lucrat niciodată ca director la ORNISS, instituţia care permite civililor şi militarilor accesul la secrete de stat, deși funcția este menționată în CV-ul său public. Mai exact, contractul său de muncă ar fi fost suspendat în perioada 1 octombrie 2016 – 30 septembrie 2019, încetând odată cu prima zi din luna octombrie.

De asemenea, la un an după ce Curtea de Apel i-a anulat diplomele, Baranga a devenit conducător de doctorate la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Bucureşti (USAMV), condusă de Sorin Cîmpeanu, deşi toate actele sale universitare deveniseră deja nule în acea perioadă. Chestionat pe marginea subiectului, fostul ministru al Educației a precizat că universitatea sa are aproape 100 de conducători afiliaţi.

ADVERTISEMENT

La noi era cadru didactic asociat, el era profesor titular la Valahia, Târgovişte. Diploma de doctor dată de Valahia era în regulă. Problema este că atunci când instanţa desfiinţează o diplomă, nu ia şi cartonul efectiv.

Iar el poate face uz şi poate înşela pe mulţi alţii. Este treaba organelor specializate de anchetă şi nu este o treabă universitară această verificare. Indiferent cât de bun sau de rău ar fi un sistem, cert este că hoţi vor fi. Iar treaba prinderii hoţilor este o treabă a organelor specializate ale statului român”, a spus Cîmpeanu.

ADVERTISEMENT