News

Cum vrea Romsilva să împiedice atacurile urșilor: montează panouri de avertizare și camere de monitorizare

Romsilva anunță creșterea măsurilor de monitorizare a urșilor, în special în zonele turistice.
11.07.2024 | 16:49
Cum vrea Romsilva sa impiedice atacurile ursilor monteaza panouri de avertizare si camere de monitorizare
Vor fi montate panouri de avertizare referitoare la prezenţa urşilor şi că vor fi instalate camere de monitorizare în zonele de risc. Sursă foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Romsilva anunţă creşterea măsurilor de monitorizare a urşilor, după ce o tânără a fost omorâtă. Vor fi montate panouri de avertizare referitoare la prezenţa urşilor şi că vor fi instalate camere de monitorizare în zonele de risc

Romsilva anunță că ia măsuri după incident

În urma unui incident tragic în Munții Bucegi, unde o tânără a fost omorâtă de un urs, Regia Națională a Pădurilor, Romsilva a anunțat o serie de măsuri pentru a intensifica monitorizarea și protecția împotriva urșilor, în special în zonele turistice frecventate. Aceste măsuri includ montarea de panouri de avertizare și instalarea de camere de supraveghere în zonele de risc.

ADVERTISEMENT

Romsilva administrează 241 de fonduri cinegetice, care reprezintă aproximativ 11% din totalul fondurilor cinegetice din România. Anul trecut, pe 100 dintre aceste fonduri, au fost evaluate aproximativ 2.700 de urși, deși numărul optim ar fi de 948, ceea ce înseamnă că populația de urși este de aproape trei ori mai mare decât ar trebui să fie.

Din cauza creșterii populației de urși și a schimbării comportamentului acestei specii, Romsilva a anunțat că a dispus măsuri urgente pentru a monitoriza mai atent urșii în zonele turistice cu risc crescut de interacțiune între oameni și animale sălbatice.

ADVERTISEMENT

Măsurile adoptate țin de identificarea traseelor de risc, panouri de avertizare, camere de monitorizare și comunicare și intervenție rapidă.

„Măsurile au fost adoptate în urma creşterii populaţiei de urs, a schimbării comportamentului acestei specii şi a interacţiunii tot mai dese cu oamenii. Astfel, vor fi identificate şi monitorizate cu atenţie traseele turistice cele mai expuse interacţiunii dintre om şi urs, vor fi amplasate panouri de avertizare referitoare la prezenţa urşilor, pe aceste trasee turistice care se suprapun cu fondul forestier de stat administrat de Romsilva, dar şi recomandări pentru prevenirea şi evitarea situaţiilor periculoase.

ADVERTISEMENT

De asemenea, vor fi instalate pe aceste trasee turistice, în zonele de risc, camere de monitorizare a faunei cu transmiterea instantanee a imaginilor, pentru identificarea în timp real a prezenţei urşilor în zonele traseelor amenajate, frecventate de către turişti”, a transmis Romsilva.

Romsilva susține că măsurile fac parte dintr-un efort mai amplu de a gestiona eficient și responsabil interacțiunile dintre oameni și fauna sălbatică, având în vedere că Romsilva administrează 3,13 milioane de hectare de păduri publice, care reprezintă circa 48% din pădurile țării, și asigură servicii silvice pentru un milion de hectare de păduri aflate în alte forme de proprietate.

ADVERTISEMENT

Romsilva administrează, de asemenea, 22 de parcuri naționale și naturale și 12 herghelii de stat. Toate pădurile aflate sub administrarea Romsilva dețin certificarea managementului forestier conform standardelor internaționale.

Măsurile adoptate vin pe fondul unei creșteri alarmante a populației de urși și a schimbărilor comportamentale ale acestora, care duc la interacțiuni mai frecvente și periculoase cu oamenii.

 

ADVERTISEMENT
Dan Puric: „Am strâns 6.000 € pentru o fată oarbă, biserica vreo 4.000....
Dan Puric: „Am strâns 6.000 € pentru o fată oarbă, biserica vreo 4.000. I-am dat un telefon. «Băi Gigi, te rog din suflet, are nevoie de celule stem»”. Reacția lui Becali
O româncă stabilită în Elveția spune că are nevoie de 8.000 de euro...
O româncă stabilită în Elveția spune că are nevoie de 8.000 de euro pe lună pentru a trăi: „Prețurile nu sunt foarte diferite în România”
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
România, sub atenţionare meteo dublă. Ţara se împarte între căldură extremă şi furtuni...
România, sub atenţionare meteo dublă. Ţara se împarte între căldură extremă şi furtuni în acest weekend
Gabriel Tamaş, vacanţă de vis alături de superba sa soţie. Ioana se simte...
Gabriel Tamaş, vacanţă de vis alături de superba sa soţie. Ioana se simte ca o zeiţă în mijlocul luxului unde se află
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral....
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral. Cum s-a afișat fosta iubită a lui Florin Ristei / FOTO
Schimbări majore privind voucherele sociale! Le scade valoarea și se acordă mai rar....
Schimbări majore privind voucherele sociale! Le scade valoarea și se acordă mai rar. Au anunțat acum
Moarte fulgerătoare în showbiz! A fost găsit fără suflare în apartamentul său
Moarte fulgerătoare în showbiz! A fost găsit fără suflare în apartamentul său
Ce umilință! Șoșoacă, pusă la pământ din două vorbe
Ce umilință! Șoșoacă, pusă la pământ din două vorbe
Dana Nălbaru şi Dragoş Bucur, anunţ după aproape 20 de ani de căsnicie:...
Dana Nălbaru şi Dragoş Bucur, anunţ după aproape 20 de ani de căsnicie: Şterge poza!
Caz unic la alegerile locale din România: a câștigat primăria la un vot...
Caz unic la alegerile locale din România: a câștigat primăria la un vot diferență. Pierzătorul: „M-au lucrat cum nu credeam în viața mea”
Cine a fost primul iubit al Andreei Esca: „A fost o poveste foarte...
Cine a fost primul iubit al Andreei Esca: „A fost o poveste foarte frumoasă” Cu ce se ocupă în prezent bărbatul