News

Cum vrea să obțină o pensie mai mare președintele Comisiei de Etică a SNSPA, care trebuia să-i ancheteze pe Bulai și pe Pieleanu. De ce a primit Ion Stavre sporuri de vedetă și de radiații

Președintele Comisiei de Etică a SNSPA, care cercetează cazurile lui Alfred Bulai și Marius Pieleanu, este Ion Stavre, conferențiar la Facultatea de Comunicare și Relații Publice.
23.09.2024 | 13:53
Cum vrea sa obtina o pensie mai mare presedintele Comisiei de Etica a SNSPA care trebuia sai ancheteze pe Bulai si pe Pieleanu De ce a primit Ion Stavre sporuri de vedeta si de radiatii
Ion Stavre conduce Comisia de Etică de la SNSPA, instituția la care au predat sociologii Marius Pieleanu și Alfred Bulai. Colaj: FANATIK, Sursa foto: Facebook, Inquam Photos / Octav Ganea, Hepta
ADVERTISEMENT

Comisia de Etică a SNSPA a luat, la finalul săptămânii trecute, pentru prima oară în discuție cazul profesorului Marius Pieleanu, după ce șase plângeri ar fi fost făcute pe numele acestuia, în urma apelului public făcut de instituția de învățământ superior. În zilele următoare, reclamantele vor ajunge în fața Comisiei de Etică, la fel și Marius Pieleanu.

Ion Stavre a dat în judecată Casa de Pensii

Primul profesor de la SNSPA acuzat pentru fapte de agresiune sexuală și pentru folosirea funcției în scop sexual, Alfred Bulai, a fost arestat preventiv, apoi s-a decis să fie cercetat în arest la domiciliu. Bulai a făcut infarct pe 6 septembrie, când se afla în arestul Poliției Capitalei. Și el trebuia să fie interogat de Comisia de Etică după investigația celor de la snoop.ro, dar ceruse un răgaz de 30 de zile pentru a-și pregăti apărarea.

ADVERTISEMENT

Președintele Comisiei de Etică a SNSPA este Ion Stavre, conferențiar la Facultatea de Comunicare și Relații Publice, unde predă cursuri și seminarii din anul 1995. Din 1991, Ion Stavre a lucrat la TVR, iar în 1994 a ajuns în funcția de redactor şef adjunct, ştiri interne Departamentul Emisiunilor Informative (DEI) din TVR, unde a stat până în 1997. Din 1999 și până în 2001, Stavre a lucrat ca purtător de cuvânt la MApN, apoi a revenit la TVR.

Numele lui Ion Stavre apare într-un dosar înregistrat pe 17 martie 2023 la Tribunalul Buucrești, conform datelor consultate de FANATIK pe portalul instanțelor de judecată. Obiectul acestuia este “contestație decizie de pensionare”, iar Stavre, care figurează ca reclamant, a dat în judecată Casa de Pensii a Municipiului București. El a formulat contestație împotriva deciziei de pensionare din 8 februarie 2023, emisă de Casa Locală de Pensii Sector 3.

ADVERTISEMENT

Ion Stavre a cerut anularea acestei decizii și recalcularea pensiei, prin valorificarea unor venituri evidențiate în adeverințele depuse. El a cerut obligarea pârâtei la plata diferenţelor rezultate începând cu data de 12.12.2022, precum şi la plata cheltuielilor de judecată. În motivarea cererii, Ion Stavre a arătat că, la data de 12.12.2022, a depus la Casa Locală de Pensii Sector 3 cererea prin care a solicitat acordarea pensiei pentru limită de vârstă.

Veniturile suplimentare ale lui Ion Stavre nu au fost luate în calcul

A precizat că a contestat decizia de pensionare având în vedere că drepturile de pensie nu au fost calculate conform tuturor veniturilor pe care le-a realizat pentru care s-au reţinut şi virat contribuţiile de asigurări sociale, astfel cum rezultă din adeverinţele depuse la dosar, eliberate de TVR și MapN și de o altă companie la care a fost angajat. Stavre a mai arătat că în perioada ianuarie 2002-iulie 2007 a avut contracte simultane de muncă la mai mulţi angajatori, care au reţinut şi virat separat la bugetul asigurărilor sociale de stat contribuţia aferentă calculată în raport de toate veniturile realizate la fiecare.

ADVERTISEMENT

Ion Stavre a arătat în instanță că prin aplicarea principiului contributivităţii la stabilirea punctajului mediu anual trebuie să se aibă în vedere toate veniturile salariale efectiv încasate, cu privire la care au fost calculate şi achitate contribuţiile de asigurări sociale, indiferent dacă acestea au caracterul permanent sau nepermanent. Stavre a mai arătat că pârâtul, Casa Locală de Pensii Sector 3, în mod nelegal, a diminuat punctajele folosite pentru stabilirea pensiei, în sensul că valorile folosite la calcul sunt inferioare celor care apar pe site-ul CNPP.

Coroborând constatările şi concluziile din raportul de expertiză întocmit în cauză, cu înscrisurile administrate, instanţa a reţinut că nu au fost valorificate la calcularea pensiei reclamantului veniturile suplimentare invocate de acesta şi menţionate în mai multe adeverințe. Raportând situaţia de fapt reţinută la dispoziţiile legale sus-menţionate, Tribunalul a reţinut că aceste venituri suplimentare, omise a fi luate în calcul de către pârâtă, trebuie luate în considerare la determinarea punctajului mediu anual.

ADVERTISEMENT

Ion Stavre a câștigat procesul, dar Casa de Pensii a formulat apel

Aşa cum rezultă din adeverinţe, aceste venituri, pentru care s-au indicat temeiurile legale, au făcut parte din sumele pentru care s-au achitat contribuţiile de asigurări sociale. Astfel, Tribunalul București a admis, pe 27 iunie 2024, cererea de chemare în judecată formulată de Ion Stavre și a anulat decizia de pensionare din 08.02.2023 emisă de Casa teritorială/sectorială de pensii Sector 3. Instanța a obligat pârâta să emită o nouă decizie prin care să calculeze drepturile de pensie cuvenite lui Ion Stavre, începând cu data de 12.12.2022, se arată în dosarul consultat de FANATIK.

Acest lucru trebuie făcut cu luarea în considerare a veniturilor suplimentare menţionate în adeverinţa emisă de SC RP IPC Engineering SA, sub formă de acord global şi prime, în adeverinţa emisă de Societatea Română de Televiziune, reprezentate de salariu de încadrare, spor de vechime, spor condiţii grele, spor TV, spor vedetă, indemnizaţii de conducere, prime, concedii de odihnă, ore sâmbete/duminici, ore noapte, ore suplimentare, ore sărbători legale, diferenţe inflaţie, acord redacţional, alte venituri şi diferenţe, în adeverinţa eliberată de Ministerul Apărării Naţionale cuprinzând salariul de bază (în care este inclusă indemnizaţia de comandă), sporul de vechime, indemnizaţia de dispozitiv, recompense, spor radiaţii.

De asemenea, s-au luat în considerarea veniturile din adeverinţa emisă de SIF Muntenia cuprinzând retribuţia tarifară şi primele acordate pentru perioada 15.01.2002-15.06.2008, a veniturilor brute pentru perioada 16.10.2003-01.01.2005, din adeverinţa eliberată de ISC CRPIR, a retribuţiei tarifare din adeverinţa, a veniturilor profesionale din drepturile de autor, a veniturilor din adeverința eliberată de SRTV şi prin raportare la un punctaj mediu anual de 7,75750 din care aferent indicelui de corecţie 2,25573, conform raportului de expertiză contabilă judiciară. Instanța a mai obligat pârâta la plata către Ion Stavre a diferenţelor de pensie rezultate în urma recalculării începând cu data de 12.12.2022, la zi. Casa de Pensii a formulat apel, pe 4 septembrie 2024.

ADVERTISEMENT
„Pe băiatul meu îl cheamă Vladimir, după Vladimir Putin!” » O campioană a...
„Pe băiatul meu îl cheamă Vladimir, după Vladimir Putin!” » O campioană a României, interviu fără rezerve: „Jocurile Olimpice NU au fost un succes!”
Tot mai mulți români își doresc să muncească de acasă. Domeniile care încă...
Tot mai mulți români își doresc să muncească de acasă. Domeniile care încă acceptă munca remote
Milionarul din presa sportivă care s-a îmbogățit peste noapte. Povestea sumei enorme câștigate...
Milionarul din presa sportivă care s-a îmbogățit peste noapte. Povestea sumei enorme câștigate de Ovidiu Ioanițoaia cu ajutorul lui Adrian Sârbu
A albit de tot și nu-l mai recunoști! În urmă cu câțiva ani,...
A albit de tot și nu-l mai recunoști! În urmă cu câțiva ani, toate femeile visau la el. Acum pare altă persoană! Spune drept, îți dai seama cine e în poze?
„Joker 2” conduce în box office-ul internațional Cu 81,1 milioane de dolari
„Joker 2” conduce în box office-ul internațional Cu 81,1 milioane de dolari
Monica Bîrlădeanu a făcut MARELE ANUNŢ după nunta de la Snagov
Monica Bîrlădeanu a făcut MARELE ANUNŢ după nunta de la Snagov
PUTIN, ANUNȚ privind NEGOCIERI DE PACE cu Kievul. DECIZIA ZILEI
PUTIN, ANUNȚ privind NEGOCIERI DE PACE cu Kievul. DECIZIA ZILEI
Cum arată și ce face acum fosta soție a lui Valeriu Gheorghiță, femeia...
Cum arată și ce face acum fosta soție a lui Valeriu Gheorghiță, femeia de care s-a îndrăgostit înainte de Monica Bîrlădeanu
Cazul Șoșoacă. Kremlinul jubiliează după deciziile CCR și BEC
Cazul Șoșoacă. Kremlinul jubiliează după deciziile CCR și BEC
Reacţia Dianei Şoşoacă, după ce BEC i-a respins candidatura la prezidenţiale. Cine a...
Reacţia Dianei Şoşoacă, după ce BEC i-a respins candidatura la prezidenţiale. Cine a votat împotriva preşedintei SOS
Ce s-a ales şi cum arată acum Laszlo Sepsi, fostul iubit al Sandrei,...
Ce s-a ales şi cum arată acum Laszlo Sepsi, fostul iubit al Sandrei, actuala soţie a lui Adrian Mutu. Lovitura pe care a dat-o
Cum arată și cu ce se ocupă fosta soție a lui Valeriu Gheorghiță....
Cum arată și cu ce se ocupă fosta soție a lui Valeriu Gheorghiță. Câți copii are cu femeia de care s-a îndrăgostit înainte să o cunoască pe Monica Bârlădeanu