News

Cum vrea Ungaria să oprească avorturile. Ce sunt obligate femeile să facă înainte de întreruperea de sarcină

Cum vrea Ungaria să oprească avorturile. Femeile însărcinate vor fi obligate să facă acest lucru înainte de întreruperea de sarcină.
13.09.2022 | 21:55
Cum vrea Ungaria sa opreasca avorturile Ce sunt obligate femeile sa faca inainte de intreruperea de sarcina
Metoda prin care Ungaria vrea să oprească avorturile. Sursa foto: freepik.com/ drobotdean
ADVERTISEMENT

Ungaria vrea să oprească avorturile printr-o hotărâre de guvern publicată recent. Femeile vor avea o obligație înainte de a recurge la o întrerupere de sarcină. Iată ce metodă a adoptat Guvernul Ungariei.

Cum vrea Ungaria să oprească avorturile

Pentru a opri avorturile, Guvernul Ungariei a impus prin prin decret o obligație pe care o au femeile înainte de întreruperea de sarcină.

ADVERTISEMENT

Astfel, toate femeile însărcinate vor fi obligate să asculte bătăile inimii fătului înainte să facă avort.

Această măsură intră în vigoare începând de vineri. Hotărârea de guvern a fost publicată în noaptea de luni spre marți, în Monitorul Oficial. Aceasta fost semnată de ministrul de Interne, Sandor Pinter, potrivit EFE.

ADVERTISEMENT

Potrivit hotărârii, înainte să fie supusă procedurii de întrerupere de sarcină, femeia trebuie să prezinte un document care să certifice că a primit informații despre semnele vitale ală fătului.

Astfel, medicii trebuie “să pună la dispoziţia gravidei un indicator al semnelor vitale ale fătului, într-un mod extrem de uşor de identificat”, se arată în hotărârea de guvern.

ADVERTISEMENT

Prin folosirea expresiei “semne vitale”, Executivul se referă la bătăile inimii fătului, după cum menționează portalul 24.hu, dar și presa apropiată Guvernului Viktor Orban, cum ar fi Hirtv.hu, notează spotmedia.ro.

Actuala lege este în vigoare din 1992. Aceasta stabilește că între săptămânile 12 și 24 de sarcină femeia are dreptul de a opta pentru avort. Femeia nu are nevoie de alte cerințe pentru a-și justifica decizia.

ADVERTISEMENT

Există și cazuri excepționale în care avortul este posibil în perioade mai avansate de sarcină. Dacă există un diagnostic al unei afecțiuni care face ca fătul să nu fie viabil sau viața mamei este pusă în pericol, atunci femeia poate întrerupe sarcina.

Ce reacții au fost după măsura adoptată de Guvernul Ungariei

Dreptul la avort nu va fi limitat, dar femeia este obligată să asculte bătăile inimii fătului.

Politicienii din Ungaria au avut reacții pozitive în urma hotărârii de guvern.

Partidul de stânga Coaliţia Democratică a cerut, într-un comunicat, ca Executivul să clarifice dacă pregătește modificarea condițiilor în care o femeie însărcinată poate recurge la avort.

Deputata Dora Duro, din partea extremă partidului de extremă dreaptă Mi Hazank (Patria Noastră), este foarte mulțumită de noua măsură.

“Guvernul a adoptat propunerea (partidului) Patria Noastră”, făcând un pas în direcţia “apărării tuturor fetuşilor încă din momentul concepţiei”, a scris deputata pe pagina sa de Facebook.

Până în prezent, Guvernul Fidesz dăduse asigurări că nu intenționează să limiteze dreptul la avort.

Katalin Novak, președintele Ungariei și o apropiată a lui Viktor Orban, a promis în campania electorală că îi va susține pe cei care “protejează viaţa încă din faza de gestaţie”.

În 2021, în Ungaria s-au înregistrat 21.907 avorturi și 93.000 de nașteri, potrivit datelor de la Biroul de Statistică. Țara are 9,7 milioane de locuitori.

ADVERTISEMENT
Tags: