Fotbal intern

Cumetriile “Clasicului”: Gigi-Borcea, Dănciulescu-Lăcătuş

Sînt figuri legendare ale marilor rivale Steaua şi Dinamo, dar nimic nu i-a împiedicat să lege relaţii de prietenie şi, mai apoi, de rudenie. FANATIK vă prezintă relaţiile „contra firii”...
11.08.2013 | 15:29
Cumetriile Clasicului GigiBorcea DanciulescuLacatus

Sînt figuri legendare ale marilor rivale Steaua şi Dinamo, dar nimic nu i-a împiedicat să lege relaţii de prietenie şi, mai apoi, de rudenie. FANATIK vă prezintă relaţiile „contra firii” dintre „militari” şi „cîini”.

Pe teren nu s-au menajat, tibiile au trosnit aproape la fiecare joc direct. S-au bucurat separat, au suferit la fel. Cînd unul, echipat în „roşu-albastru”, a rîs, celălalt, îmbrăcat în „roşu-alb”, a plîns. {i viceversa. Au fost idoli pentru o parte a stadionului şi duşmani pentru cealaltă. Cînd s-au întîlnit ca antrenori au făcut orice să-şi bată rivalul. Duelurile din loje au fost cele mai spumoase, pigmentate fie cu înjurături şi blesteme, fie cu ironii ieftine sau inspirate. Mulţi eroi ai „Derby-ului de România”, Dinamo – Steaua, au uitat de rivalităţile de 90 de minute şi au strîns relaţii trainice de prietenie, pe care, în timp, le-au transformat şi în legături oficiale, de rudenie. Mulţi le consideră alianţe „contra naturii”, fiindcă este vorba de simboluri ale eternelor rivale. Alţii spun că sînt de apreciat fiindcă n-au lăsat să le fie afectate amiciţiile de rivalitatea din teren. FANATIK vă prezintă cele mai cunoscute „cumetrii” legate între oameni importanţi sau legende ale celor două rivale, Steaua şi Dinamo, echipe care se vor înfrunta pe „Naţional Arena” în episodul cu numărul 153 (în toate competiţiile) ale celui mai pasionant duel din fotbalul românesc, eternul „Derby de România”.

 

GIGI BECALI – CRISTI BORCEA
Alianţă la nivel înalt
La mijlocul anilor 2000, cînd Gigi Becali a încetat să mai fie un profan şi a început să înţeleagă dedesubturile fenomenului, l-a înjurat pe Cristi Borcea. Un exemplu: „Băi, nenorocitule, o să te bată Dumnezeu! Uite-i pe copii cum muncesc! Le furi munca şi sudoarea lui şi mă dai tu în judecată la Comisie? Bă, vagabontule, bă, nu ţi-e ruşine să faci ce ai făcut la meciul ăsta?”, a strigat Gigi la Borcea după un meci Gaz Metan Mediaş – Dinamo, scor 1-1, pe 7 martie 2009. Dinamovistul i-a răspuns cu ironii. |ntre timp, cei doi au transformat relaţia de duşmănie într-una de prietenie. Gigi a învăţat de la Borcea cum se mînuiesc „butoanele”. Din 2011, legătura de prietenie a devenit, oficial, şi una de rudenie. Gigi Becali i-a fost naş lui Borcea la a doua căsătorie, cu Alina Vidican. Deşi promiteau că Steaua – Dinamo va deveni un război al ambiţiilor personale, ambii au dispărut în timp-record din peisaj: Gigi, la puşcărie, Borcea, la Miami.

REGHECAMPF – CONTRA
Concurenţa nu le-a stricat prietenia
Ambii au fost fundaşi dreapta. în campionat trebuiau să fie duşmani de moarte, fiindcă jucau la cele două mari rivale: Reghecampf, la Steaua, Contra, la Dinamo. De obicei, cel fericit pentru victorii şi pentru trofee a fost stelistul. Ambii au plecat apoi în străinătate şi Contra l-a depăşit clar pe Reghe, fiindcă a jucat la cluburi celebre şi a avut performanţe mai mari. La echipa naţională de tineret erau concurenţi în banda dreaptă a apărării. La prima reprezentativă, „Guriţă” s-a impus, adunînd 73 de selecţii, în timp ce tîrgovişteanul nici n-a contat, bifînd doar o selecţie. Ca antrenori, cei doi sînt cei mai la modă tineri din fotbalul nostru. în sezonul trecut, Reghecampf a luat campionatul, Contra – Cupa României. |n singurul meci direct cu un trofeu pe masă, Supercupa României, Reghecampf s-a impus clar în faţa lui Contra: Steaua – Petrolul 3-0. în ciuda faptului că aveau suficiente motive să se încaiere, cei doi au fost prieteni încă din perioada junioratului, iar Contra i-a fost naş lui Reghecampf la cununia acestuia cu Anamaria Prodan.

 MULŢESCU – STOICHIŢĂ

„Lippi” i-a pupat mîna „SMURD-ului”

Gigi Mulţescu a crescut la Steaua, dar n-a avut loc la echipa din anii 70 şi a plecat la Jiul Petroşani. Acolo a fost coleg timp de patru sezoane (1975-1979) cu Mihai Stoichiţă. |ntre cei doi s-a legat o prietenie puternică, iar actualul antrenor al celor de la Dinamo l-a năşit pe „Lippi”. „Am contribuit la aducerea lui Mihai la Jiul, fiindcă l-am recomandat conducerii. Era o plăcere să stai în preajma lui, ştia multe limbi străine, fiindcă a crescut cu bonă”, a explicat Mulţescu ce l-a apropiat de Stoichiţă, campion cu Steaua în 1998. Cei doi au devenit mai apoi, din nou, rivali, pe băncile tehnice.

DORINEL MUNTEANU – OPRIŢA
Au scos-o împreună pe Valencia, apoi s-au înrudit
Dorinel Munteanu a jucat mai întîi la Dinamo (1990-1993) şi, după 12 ani, a ajuns şi la Steaua. Daniel Opriţa a făcut „turul” marilor rivale în sens invers: întîi în Ghencea, apoi în {tefan cel Mare. „Munti” le-a şi antrenat, pentru scurte perioade, pe cele două rivale. Cei doi au lucrat împreună numai în Ghencea şi s-au înrudit în aceeaşi perioadă, Munteanu devenindu-i părinte spiritual lui Opriţa. Momentul lor maxim petrecut în aceeaşi echipă a fost partida Steaua – FC Valencia, cînd au doborît împreună „liliecii”. Cei doi fac parte din cercul restrîns al celor care au apărat culorile ambelor rivale şi au devenit naş şi fin.

IOSIF ROTARIU – DORIN ROTARIU

Probleme pe axa unchi-nepot
Unul dintre tinerii promiţători din curtea lui Dinamo este Dorin Rotariu, care a împlinit, acum cîteva zile, vîrsta de 18 ani. El nu este altul decît nepotul unei foste mari glorii steliste, Iosif Rotariu, 51 de ani, patru titluri de campion, trei Cupe ale României, o Supercupă şi participant la finala CCE din 1989, în tricoul roş-albastru. |n ciuda vîrstei sale fragede, Rotariu junior nu se va afla la primul său Clasic. A jucat şi în returul ediţiei trecute, atrăgînd atenţia Vasluiului, care a încercat să-l transfere, dar el a rămas la Dinamo. Din acest motiv, Iosif Rotariu a fost demis de la Vaslui, acolo unde lucra ca „secund” al lui Gabi Balint. „Totul a plecat de la meciul Dinamo – Steaua, cînd a intrat cîteva minute, a făcut o fază şi lumea a rămas încîntată. Domnul Porumboiu a văzut faza la televizor, l-a sunat pe Gabi Balint, iar Gabi m-a sunat şi m-a întrebat ce e cu nepotul meu. I-am spus că aparţine de societatea domnului Iancu şi că e legitimat la Dinamo. El avea semnat deja acel cotract cu Dinamo, dar eu nu am ştiut acest lucru”, a explicat Rotariu senior.
LĂCĂTUŞ – DĂNCIULESCU
Finul i-a „suflat” un titlu naşului
Una dintre cele mai cunoscute relaţii dintre Steaua şi Dinamo o reprezintă cea dintre naşul Marius Lăcătuş şi finul Ionel Dănciulescu. Cei doi au fost colegi la Steaua în perioada 1998-2000. |n perioada 1995-1997, Danciu jucase la Dinamo, echipă la care a ajuns, din nou, din 2002. Practic, cei doi au fost mai mult adversari, decît colegi. N-a fost un impediment în dezvoltarea relaţiei lor, care s-a transformat într-una de familie. „Eu şi finul Ionel Dănciulescu ne respectăm foarte mult şi cînd sîntem adversari. N-are nici o legătură gradul de rudenie. De cîte ori m-a prins, m-a cam ars”, explica de multe ori Marius Lăcătuş, în perspectiva derby-urilor dintre Steaua şi Dinamo. În 2008, Danciu n-a avut milă de Lăcătuş, pe atunci antrenor în Ghencea, marcînd un gol în victoria „cîinilor” cu scorul de 2-1, succes prin care i-a suflat naşului său titlul de campion.