Sport

Pandemia COVID-19 face ravagii și la Cupa Africii! Senegalezul Kalidou Koulibaly a fost infectat

Mutată de două ori, Cupa Africii a Națiunilor - CAN 2021, care este prevăzută să înceapă pe 9 ianuarie, este în pericol. Cazurile de COVID-19 se țin lanț, în sânul echipelor participante.
08.01.2022 | 22:30
Pandemia COVID19 face ravagii si la Cupa Africii Senegalezul Kalidou Koulibaly a fost infectat
ADVERTISEMENT
08-01-2022
20:36

Senegal nu se va baza pe Kalidou Koulibaly în primele meciuri

Naționala Senegalului va debuta luni la ediția din acest an a Cupei Africii pe Națiuni (CAN), organizată în Camerun, împotriva naționalei Zimbabwe, dar va fi privată de serviciile unuia dintre titulari.

Kalidou Koulibaly, fundașul central al lui Napoli, este cel mai recent nume de pe lista persoanelor infectate cu Covid-19, dintre cele care participă la CAN 2022, anunțul fiind făcut chiar de clubul italian, informează theguardian.com.

Apărătorul, care este vaccinat și asimptomatic, se află acum în autoizolare conform protocolului”, se mai arată într-un comunicat al lui Napoli, postat pe pagina de twitter a clubului.

Naționala Senegalului se află, deja, în Camerun, dar plecarea spre țara gazdă a competiției, programată miercuri, a fost amânată pentru re-testarea întregii delegații, după ce mijlocașii Pape Matar Sarr și Nampalys Mendy, plus atacantul Mame Thiam, au fost testați pozitiv.

Ulterior, secretarul general al federației din Senegal, Victor Seh Cisse, a declarat că alți șase membri ai delegației au fost infectați.

08-01-2022
18:31

Oficialii din Burkina Faso contestă procedura de testare

A 33-a ediție a Cupei Africii pe Națiuni (CAN) debutează duminică, meciul de deschidere fiind cel dintre Camerun, naționala țării gazdă, și Burkina Faso. La conferința de presă de dinaintea partidei, antrenorul secund și căpitanul Burkinei Faso și-au manifestat nemulțumirea, conform eurosport.ro.

Noi avem patru sau cinci cazuri de Covid, în special jucători de bază, dar nu vom menţiona numele lor“, a explicat antrenorul secundul Firmin Sanou, care l-a înlocuit pe principalul Kamou Malo, care a fost depistat pozitiv.

Este scandalos. Nu putem fi lipsiţi de mai mulţi jucători de la prima echipă cu 24 de ore înainte de un meci. Autorităţile trebuie să revizuiască organizarea și acest caz trebuie investigat”, a declarat și căpitanul naționalei, Bertrand Traore, legitimat la Aston Villa.

Conform jurnaliștilor din Burkina Faso, cei infectați ar fi În rândul ziariştilor din Burkina, circulă numele lui Saidou Simpore, Dango Ouattara, Oula Abass Traore, Edmond Tapsoba şi Gustavo Sangare.

Meciul de deschidere al CAN 2022, Camerun – Burkina Faso, începe la ora 18.00. trei ceasuri mai târziu are loc confruntarea dintre Etiopia și Capul Verde. Ambele meciuri contează pentru Grupa A și se joacă la Yaounde.

Cupa Africii a Națiunilor 2021 – CAN 2021 (sau AFCON 2021) trebuia inițial să se joace în vara trecută. Însă, pentru că în țara gazdă, Camerun, este extrem de cald în lunile iunie-iulie, s-a decis mutarea turneului în perioada 9 ianuarie – 6 februarie 2021.

A intervenit însă epidemia COVID-19. Pe 30 iunie 2020, CAF a anunțat reprogramarea Cupei Africii a Națiunilor din 2021 în aceeași perioadă din 2022. Numai că epidemia o pune-n pericol din nou. Și nu doar pentru că tulpina Omnicron, cea mai recentă, vine de pe continentul negru.

ADVERTISEMENT

În decembrie, în pofida Omnicron, s-a dat undă verde pentru Cupa Africii 2021

Primele semne de întrebare privind desfășurarea competiției au apărut încă din decembrie. Evident, ca urmare a escaladării numărului de cazuri cu tulpina Omnicron.

Sursa sa, o țară de pe continentul negru, Africa de Sud, dar și modul în care a afectat competiții importante – în special Premier League – au dus la o ședință de urgență a staffului forului continental. Fără urmări însă.

ADVERTISEMENT

Pe 22 decembrie, președintele Confederației Africane de Fotbal (CAF), Patrice Motsepe, declara: ”Voi fi în Camerun pe 7 ianuarie cu soția și copiii mei. Evident, pentru a asista la această competiție incredibilă. 

Puteți vedea că există un angajament uriaș și un accent pentru a vă asigura că există un progres bun. Vom găzdui împreună cu oamenii din Camerun un turneu excepțional.

ADVERTISEMENT

Suntem gata să arătăm lumii ce este mai bun din fotbalul african și ospitalitatea africană. Acest turneu este important pentru oamenii din Africa și sunt atât de mândru și atât de entuziasmat de munca depusă”.

Gambia a dat primul semnal

Peste numai o săptămână însă, pe 1 ianuarie, Gambia și-a anulat cele două meciuri de pregătire pentru Cupa Africii a Națiunilor 2021. Primul, cel cu Algeria, cu numai câteva ore înainte de startul întâlnirii de la Doha. Celălalt, cu Siria, programat marți.

ADVERTISEMENT

”Din cauza indisponibilității a 16 dintre cei 28 de jucători, amicalele noastre înaintea Cupei Națiunilor împotriva Algeriei și Siriei au fost anulate”, a declarat Federația Gambiană de Fotbal (GFF) într-un comunicat.

Iar antrenorul belgian al echipei, Tom Saintfiet, a explicat pe Facebook că numărul absențelor s-a datorat ”Covid 19, accidentărilor și restricțiilor de călătorie”.

Cazurile vin pe bandă rulantă

Nu este singurul caz. Patru jucători ai echipei țării gazdă a Cupa Africii a Națiunilor 2021, Camerun, au fost și ei găsiți pozitiv. Este vorba despre fundașul Michael Ngadeu Ngadjui, mijlocașul Pierre Kunde Malong, extrema Christian Bassogog și portarul Jean Efala.

Și, potrivit Reuters, și alte echipe care se pregătesc pentru turneul prevăzut să înceapă pe 9 ianuarie, au raportat și ele cazuri pozitive. Este vorba despre șapte fotbaliști din lotul Insulei Capului Verde și unul din Maroc.

Mai mult, și algerienii au anunțat câteva cazuri, atacantul Youcef Belaili și fundașii Mohamed Amine Tougai și Houcine Benyada intrând în carantină.

Incertitudinea persistă. Se poate repeta cazul de la Mondialul de hochei under 2020

Așadar, semnele nu sunt bune. Pentru moment nu există o poziție oficială, iar echipele se rezumă la carantinarea jucătorilor pozitivi și la continuarea pregătirilor.

Rata de transmitere a virusului este însă extrem de mare acum, cu tulpina Omnicron. Iar exemple precum cele din Anglia și, mai recent, Italia, cu meciuri amânate în ultimul moment, pun și mai mult sub semnul întrebării desfășurarea competiției.

Și chiar dacă ea va lua startul, se poate repeta istoria de la Mondialul de hochei under 2020. Care a fost întrerupt la finele lui decembrie, după numai câteva zile de la start, din pricina răspândirii numărului de cazuri în rândul echipelor participante.

Zimbabwe exclusă de la Cupa Africii?

Dacă totuși competiția ia startul, există și un alt semn de întrebare. Cel legat de naționala din Zimbabwe. Aceasta riscă să fie exclusă din competiție de către FIFA.

Potrivit BBC, citat de Gazzetta dello Sport, FIFA intenționează să pedepsească naționala Harare după ce Ministerul Sportului a suspendat consiliul de administrație al asociației locale de fotbal, încălcând regulile FIFA care interzic amestecul guvernului în treburile asociațiilor.

Potrivit ultimelor știri, Zambia ar putea înlocui Zimbabwe în grupa B cu Senegal, Guineea și Malawi. Iar dacă aceasta va declina invitația, pe lista posibilelor înlocuitoare sunt Botswana și Africa de Sud. Sau disputarea unei grupe de trei.

ADVERTISEMENT