Sport

Cele mai tari faze de la Cupa Africii! Motivul pentru care un star al Senegalului a fost suspendat cu doar câteva minute înaintea meciului

Exceptând jocul de deschidere, cu 3 reușite, toate celelalte meciuri jucate până acum la Cupa Africii au oferit maximum un gol. Competiția oferă însă spectacol, prin momentele ieșite din comun. Pe teren sau la TV!
14.01.2022 | 21:00
Cele mai tari faze de la Cupa Africii Motivul pentru care un star al Senegalului a fost suspendat cu doar cateva minute inaintea meciului
ADVERTISEMENT
14-01-2022
19:20

Senegalezul Pape Gueye a fost suspendat cu doar câteva minute înaintea meciului. Motivul este incredibil

Cupa Africii pe Națiuni tinde să devină în acest an o competiție a bizareriilor. Senegalezul Pape Gueye a fost suspendat vineri de FIFA, din cauza unei dispute vechi de aproape doi ani. În 2020, pe când evolua pentru Le Havre și se afla în ultimele șase luni de contract, acesta a semnat cu Watford, ca apoi să rupă unilateral contractul și să meargă la Marseille.

Inevitabil, englezii și-au căutat dreptatea în instanță, iar verdictul a venit abia acum. Ulterior, senegalezii l-au lăsat în afara lotului pentru partida cu Guineea, dar aceasta nu este singura problemă. Până la soluționarea cazului, fundașul nu va mai avea drept de joc în nicio competiție.

Pape Gueye are o problemă administrativă, apărută chiar înainte de deplasare. Cu cinci minute înainte, am fost avertizați că FIFA l-a suspendat din cauza unui transfer între clubul său, Marseille, și Watford.

Avocatul lui ne-a informat dimineață, la ora 11, dar chiar înainte de zbor, am primit și confirmarea. Din acest motiv nu l-am trecut pe foaia de joc”, a declarat selecționerul Senegalului, Aliou Cisse.

Cupa Africii este în plină desfășurare în Camerun. Cu destule vedete de la cluburi mari din Europa, cu dispute echilibrate, dar fără prea multe reușite pe tabela de marcaj.

Un singur joc, cel de deschidere, al naționalei țării gazdă, cu Burkina Faso, a oferit mai mult de un gol. Dar în condițiile în care gazdele au primit două penaltyuri. Spectacolul nu a lipsit însă.

ADVERTISEMENT

Momentele de ”poveste” la Cupa Africii din Camerun

Încă din prima zi am avut parte de momente de referință. La jocul dintre Etiopia și Insulele Capului Verde. Și nu vorbim despre fundașul lui Shamrock Rovers, Roberto Lopes, primul irlandez care evoluează la Cupa Africii. Deși faptul că a fost convins să joace pentru insulari printr-un mesaj pe LinkedIn nu este tocmai obișnuit.

Meciul în sine a fost unul cu conotații interesante din punct de vedere statistic. Rămasă în 10 încă din minutul 12, Etiopia a pierdut și rămâne fără victorie la Cupa Africii în acest secol. Iar adversarii, supranumiți ”Blue Sharks”, au ”mușcat” și au bifat primul succes în 9 ani.

ADVERTISEMENT

Iese ”Cunoaștere” și intră ”Talent”

Nici ziua secundă nu a fost lipsită de lucruri interesante. Ne-a atras atenția, mai întâi, o schimbare efectuată la meciul Senegal – Zimbabwe, din Grupa B.

În care se demonstrează că și-n Africa se poartă prenumele ”interesante”. Captura video de mai jos este elocventă în acest sens.

ADVERTISEMENT
Cupa Africii Senegal - Zimbabwe
Iese Knowledge și intră Talent. Cupa Africii arată că și pe Continentul Negru se poartă prenumele ”interesante”.

Apoi, Guinea – Malawi (1-0), meci tranșat prin reușita jucătorului lui Liverpool, Keita, a atras atenția după ce echipa învinsă a avut pe bancă doar 4 rezerve. Căci 13 jucători erau infectați cu Covid-19. Iar la finalul zilei am asistat la debutul jucătorilor din Comoros în această competiție.

Lacrimile lui Mohamed Kamara și așezarea 5-5-0 a Egiptului

Ziua de marți la Cupa Africii a început cu remiza (0-0) deținătoarei trofeului, Algeria, în fața lui Sierra Leone, formație aflată la primul joc la un turneu final din 1996 încoace.

ADVERTISEMENT

Un meci în care staruri precum Riyad Mahrez, Sofiane Feghouli, Yacine Brahimi sau Islam Slimani nu au putut învinge un debutant. Și, rețineți, este prima întâlnire din decembrie 2018 încoace în care Algeria nu marchează.

Eroul din poartă este Mohamed Kamara. Are doar 22 de ani și joacă pentru East End Lions, în țara sa natală. Iar prestațiile din acest meci, scrie The Sun, i-au făcut pe unii fani să-l numească ”noul Neuer”.

Desemnat omul meciului, acesta a izbucnit în lacrimi în momentul în care a primit trofeul.

Nigeria – Egipt 1-0 ne-a adus, dincolo de înfrângerea formației lui Mo Salah, câteva momente hilare. Mai întâi o formulă tactică nemaiauzită pe grafica transmisiunii: 5-5-0.

Cupa Africii tactica
5-4-1 scrie la formula Egiptului, dar jucătorii sunt puși într-o așezare 5-5-0.

În aceste condiții, decizia de a oferi, pe aceeași grafică, numele complet al jucătorilor egipteni parcă a trecut neobservat.

Cupa Africii lot Egipt
Decizie cel puțin ciudată în transmisiunea TV a meciului Nigeria – Egipt, jucătorilor echipei lui Mo Salah fiindu-le date toate prenumele.

A fluierat finalul meciului în minutele 85, 89 și după ce a întrerupt conferința de presă!

A urmat prestația lui Janny Sikazwe, arbitrul întâlnirii Tunisia – Mali 0-1. A dat două penalty-uri controversate, un cartonaș roșu măcar îndoielnic. Dar n-a fost totul.

A fluierat finalul partidei mai întâi în minutul 85. Normal, oficialii tunisieni au explodat. Sikazwe a reluat întâlnirea, dar i-a pus capăt în minutul 89. Că se impuneau și prelungiri, urmare a schimbărilor și întreruperilor pentru VAR, nu mai contează.

Nu este însă totul. Sesizat de oficialii CAF cu privire la eroare, a întrerupt conferința de presă și a rechemat echipele pe gazon. Jucătorii din Mali au revenit pe gazon. Nu și tunisienii, care, potrivit The Sun, părăsiseră deja stadionul.

A urmat apoi un alt episod. La debutul lor în Cupa Africii, Gambia s-a impus în fața Mauritaniei, 1-0. Un meci pe care învinșii l-au început după ce și-au cântat singuri imnul. Și aceasta după trei erori succesive ale organizatorilor.

ADVERTISEMENT