Fotbal international

Video şi foto. Caz unic în Cupa Belgiei. Meci arbitrat de un suporter din tribune!

Cupa Belgiei a oferit miercuri seară un eveniment cu adevărat rar întâlnit în fotbal. Accidentarea pe parcursul meciului a doi dintre arbitri a prilejuit o situaţie de excepţie.
30.11.2017 | 12:53
Video si foto Caz unic in Cupa Belgiei Meci arbitrat de un suporter din tribune

Mechelen – Genk a fost unul dintre meciurile programate miercuri în Cupa Belgiei. O întâlnire între două echipe din primul eşalon, două formaţii de tradiţie, între care există o rivalitate istorică, prin urmare un stadion plin, cu destui suporteri sosiţi şi din tabăra adversă. Şi meciul a avut chiar de toate, terminându-se la egalitate, 1-1, după 120 de minute şi fiind decis la lovituri de departajare în favoarea celor de la Genk.

Însă această partidă a suscitat enorm de multe reacţii mass-media, pentru că a prilejuit un episod cu adevărat rar întâlnit. În Belgia partidele de campionat beneficiază de prezenţa a şase arbitri, iar cele din Cupă de a numai patru. Totuşi, patru arbitri, evident al patrulea fiind rezerva, ar părea un număr suficient pentru situaţii de forţă majoră. Ar părea, pentru că la Mechelen, în meciul de Cupă patru arbitri nu au fost de ajuns pentru a putea duce meciul la bun sfârşit.

În Cupa Belgiei sunt patru arbitri, în campionat şase

În prima repriză s-a accidentat unul dintre arbitrii asistenţi. În acel moment a fost nevoit să intre pe teren, în locul asistentului indisponibil, arbitrul de rezervă. Totul părea a decurge normal după această înlocuire. Însă nici una dintre echipe nu a mai reuşit să înscrie până la finalul timpului regulamentar. S-a intrat în prelungiri, dar în al treilea minut al primei reprize de prelungiri stupoare: s-a accidentat chiar centralul partidei! A încercat să continue, însă nu a reuşit. Situaţia devenise tragi-comică. Arbitrul de rezervă prelua rolul de central, dar problema era cine va sta la tuşă.

În aceste condiţii, la staţia stadionului s-a auzit o întrebare care mai întîi a fost primită cu râsete, dar crainicul a insistat că nu este o glumă: “Este cineva dintre cei prezenţi în tribune care are calitate de arbitru, pentru a putea lua locul asistentului?” După câteva minute a coborât cineva şi după consultări cu noul central a primit echipeamentul asistenului accidentat. Toată lumea a zis că este un arbitru prezent la meci şi partida a continuat până la loviturile de departajare, fără ca arbitrul asistent de conjunctură să fi comis vreo eroare.

A fost felicitat de ceilalţi arbitri şi pe Facebook

Abia după aceea s-a aflat adevărul. Cel care a luat locul asistentului era un suporter al lui Mechelen, care, din când mai face pe arbitrul în partide de amatori din zona unde locuieşte. Nici un oficial sau jucător al celor două echipe nu au avut de comentat ceva la adresa lui, ba, dimpotrivă a fost felicitat. Luc Bosmans pe numele său, spune că a mers la central şi i-a explicat situaţia, iar acesta i-a cerut să meargă şi să se echipeze. În Belgia, în astfel de situaţii, regulamentul prevede ca întâi să se dea prioritate dacă nu există soluţii unui asistent ad-hoc provenit dintre fanii echipei gazdă şi numai dacă nici unul nu se oferă poate fi luat în calcul un suporter al echipei vizitatoare.

Luc Bosmans, suporterul devenit asistent, a declarat că nici un moment nu s-a gândit la presiunea pe care o putea avea şi că este foarte mulţumit de treaba făcută, fiind felicitat de multă lume pe contul de socializare. Singurul său regret este că echipa lui nu a reuşit să se califice mai departe în Cupă, Mechelen având un sezon modest la toate capitolele. A fost felicitat şi de către arbitrii lângă care s-a aflat în reprizele de prelungiri.

VEZI VIDEO