Fotbal international

Cupa Campionilor Europeni a revenit în Ghencea! Doi dintre eroii de la Sevilla au ridicat trofeul

07.05.2020 | 11:25
Cupa Campionilor Europeni a revenit in Ghencea Doi dintre eroii de la Sevilla au ridicat trofeul
Cupa Campionilor Europeni a revenit în Ghencea! Doi dintre eroii de la Sevilla au ridicat trofeul. Foto: Steaua TV
ADVERTISEMENT

7 mai 1986 este o dată care niciodată nu va putea fi uitată în sportul românesc. Pentru că a fost seara celei mai mari performanțe pe care fotbalul nostru o obținut-o vreodată: câștigarea Cupei Campionilor Europeni de către formația Steaua București.

Cupa Campionilor a luat drumul spre București

Totul părea a fi atunci împotriva echipei pregătite de Emerich Jenei. Adversar era Barcelona, meciul avea loc în Spania, tribunele erau înțesate, ca și orașul andaluz, doar de culorile lor roșu-albastru, nu ale noastre și se mai aștepta doar deschiderea sticlelor de șampanie ca să pornescă fiesta.

ADVERTISEMENT

Însă, portarul Helmut Duckadam și cei zece gladiatori din teren au stricat petrecerea catalanilor și la capătul a 120 de minute plus lovituri de departajare trofeul a luat drumul Bucureștiului. Duckadam a devenit personaj de legendă pentru istoria sportului rege, apărând toate cele patru lovituri de departajare să se transforme în goluri.

Trofeul a fost prezentat publicului la primul meci de acasă

Trofeul a fost prezentat zecilor de mii de oameni care s-au îngrămădit la primul meci al Stelei în Ghencea, iar de atunci s-au așternut frunzele anilor care continuă să treacă. Până acum, când în Ghencea răsare o nouă arenă, simbol al predării de ștafetă ca un arc peste timp.

ADVERTISEMENT

Și la un stadion nou, care mai are puțin până a deveni funcțional, era obligatoriu un moment special, care nu putea fi oferit decât de o parte dintre eroii de la Sevilla.

Bumbescu și Iovan au ridicat Cupa din nou, după 34 de ani

Într-o ipostază imposibil de anticipat vreodată, dar acum 34 de ani, doi dintre fundașii de fier ai Stelei, Ștefan Iovan și Adrian Bumbescu, purtând peste fețe simbolul trist al perioadei prin care trecem și noi și planeta, au ridicat din nou trofeul deasupra capului. Evident, o copie a lui, dar asta nu mai contează…

ADVERTISEMENT

„Astăzi, 7 mai 2020, Steaua Bucuresti sarbatoreste 34 de ani de la castigarea Cupei Campionilor Europeni iar trofeul s-a intors pe noul stadion.

Cine nu mai este din delegația de la Sevilla

Cu aceasta ocazie, Steaua TV a realizat câteva interviuri în exclusivitate cu Marius Lăcătuș, Ștefan Iovan, Adrian Bumbescu și Anghel Iordănescu alături de trofeu, pe stadionul Steaua aflat în reconstrucție”, se arată pe canalul youtube Steaua TV.

ADVERTISEMENT

Din delegația de la Sevilla nu se mai află printre noi, plecând de pe acest pământ, președintele Ion Alecsandrescu, cel supranumit Sfinxul, doctorul Marcel Georgescu și masorul Mitică Neagu, iar dintre cei care au fost pe teren Ilie Bărbulescu, decedat de infarct în februarie 2020, și Lucian Bălan, care și-a luat viața.

ADVERTISEMENT