News

Cupa Mondială, furată la Londra! Scotland Yard, umilit!! Incredibil cine a găsit-o!!!

Au trecut 52 de ani de când a fost furată prima dată Cupa Mondială „Jules Rimet”. A găsit-o căţelul Pickles. A doua oară a dispărut din sediul Federaţiei Braziliene de Fotbal. Definitv!
31.05.2018 | 19:30
Cupa Mondială, furată la Londra! Scotland Yard, umilit!! Incredibil cine a găsit-o!!!

În 1930 avea loc primul Campionat Mondial de Fotbal, în Uruguay, la care au participat 13 echipe, 7 din America de Sud (Argentina, Bolivia, Brazilia, Chile, Paraguay, Peru şi gazda Uruguay), una din America Centrală (Mexic), una din America de Nord (SUA) şi 4 din Europa (Belgia, Franţa, Iugoslavia şi România). Finala a fost cîştigată de Uruguay, 4-2 cu Argentina, care a primit prima trofeul Cupei Mondiale (Worl Cup Trophy), denumit „Victoria” (Victory), o statuetă de 3,8 kilograme şi 35 de cenitmetri, care o reprezenta pe Nike, zeiţa victoriei la greci, ridicând o cupă octogonală deasupra capului. A fost creată de sculptorul francez Abel Lafleur din argint placat cu aur, cupa octogonală din partea superioară din aur masiv de 24 de karate şi baza din azurit.

Au câştigat-o apoi italienii. De două ori, în 1934 (2-1 cu Cehoslovacia după prelungiri) şi 1938 (4-2 cu Ungaria). Al Doilea Război Mondial a transformat stadioanele în ruine şi „zeiţa” a trebuit să fie ascunsă de pofta lui Hitler de a o câştiga cu soldaţi, nu cu fotbalişti, aşa că preşedintele Federaţiei Italiene de Fotbal şi vice-preşedintele FIFA, Ottorino Barassi, a „furat-o”, adică a ascuns-o… sub patul său, într-o cutie de pantofi! Unde a stat până după război, când Cupa Victory a fost rebotezată Cupa „Jules Rimet”, în onoarea francezului care avusese ideea de a crea această mare competiţie mondială. Jules Rimet a fost preşedintele Federaţiei Franceze de Fotbal între 1919 şi 1946 şi al treilea preşedinte FIFA, şi cel mai longeviv până acum!, 33 de ani, între 1921 şi 1954.

Cupa Mondială a fost numită „Jules Rimet” după numele francezului care a gândit și a pus „temelia” marii competiții, primul din stânga în fotografia de mai sus
Cupa Mondială a fost numită „Jules Rimet” după numele francezului care a gândit și a pus „temelia” marii competiții, primul din stânga în fotografia de mai sus

Cupa „Jules Rimet”, furată acum 52 de ani şi găsită de un căţel

Cupa „Jules Rimet” a fost câştigată apoi de Uruguay (1950, 2-1 cu Brazilia), Republica Federală Germania (1954, 3-2 cu Ungaria), Brazilia (1958, 5-2 cu Suedia şi 1962, 3-1 cu Cehoslovacia) şi în 1966 gazda turneului final urma să fie Anglia, patria-mumă a fotbalului. Cu câteva luni înainte de startul competiţiei, delegaţii federaţiei din Brazilia, care era la acea vreme deţinătoarea trofeului, au lăsat cupa în custodia FIFA, care organiza o expoziţie de promovare a mondialului la Londra, la Central Hall Westminster. Pe 20 martie 1966, ziua în care Cupa „Jules Rimet”, în valoare de 30.000 de lire sterline, era expusă la Londra, în jurul prânzului avea loc o slujbă religioasă sub înalt patronaj regal într-o altă aripă a complexului istoric Westminster. A fost momentul perfect pentru ca hoţii să acţioneze şi să fure cupa din sala „Sport şi timbre”, lăsând în urmă o colecţie de timbre în valoare de 3 milioane de lire sterline de care nu s-au atins absolut deloc! În mod ciudat cei doi paznici din sala de unde a dispărut trofeul nu au dat nicio declaraţie publică, protejaţi de oficialii firmai de protecţie „Alsa-Guard”, şi aceştia extrem de zgârciţi în explicaţii.

Cei mai furioşi au fost… brazilienii!

Detectivi şi criminalişti de prestigiu au investigat cazul şi au făcut apel la oricine se afla în Central Hall la momentul furtului să contacteze Scotland Yard. Un bărbat suspect ar fi fost văzut în clădire la momentul furtului, descris de presă ca fiind în vârstă de aproximativ 30 de ani, de înălţime medie, cu buze subţiri, părul negru şi o posibilă cicatrice pe obrazul drept. Acul în carul cu fân. Au urmat zile de anxietate mondială, brazilienii erau cei mai furioşi, toată suflarea cariocas considerând furtul un sacrilegiu nemaivăzut, care nu putea avea loc nici măcar în ţara lor, recunoscută ca fiind patria hoţilor, dar unde şi aceştia, hoţii, iubeau fotbalul atât de mult încât nu ar fi făcut niciodată un asemenea gest!

Blestemul hoţilor a lovit… căţelul!

A apărut şi o cerere de răscumpărare, 15.000 de lire sterline, o sumă mică în raport cu valoarea atât materială, cât mai ales simbolică, sentimentală a cupei. Autorităţile au plătit până la urmă, însă doar 6.000 de lire sterline şi nu celui care ceruse răscumpărarea, ci lui David Corbett, stăpânul unui căţel rasa Collie în vârstă de 3 ani, pe nume Pickles, care a găsit Cupa „Jules Rimet” în nişte tufişuri, învelită bine în ziare vechi, pe 27 martie, la exact o săptămână de la dispariţie. Cel care a cerut răscumpărarea, un oarecare Gill Brookenfeld, a fost arestat, a făcut doi ani de puşcărie, dar nu se ştie nici în ziua de azi dacă el a furat cupa cu adevărat sau a fost dor un intermediar pentru că nu a recunoscut niciodată nimic… Ghinionul care înconjura trofeul l-a lovit pe Pickles un an mai târziu, când a murit sufocat de propria lesă în timp ce fugărea o pisică! Zgarda „cânelui-erou” este păstrată şi în prezent la Muzeul de Fotbal din Manchester.

Cupa Mondilă, furată la Londra în 1966, a fost găsită de un căţel rasa Collie în vârstă de 3 ani, pe nume Pickles
Cupa Mondilă, furată la Londra în 1966, a fost găsită de un căţel rasa Collie în vârstă de 3 ani, pe nume Pickles

Furată pe bucăţi chiar în ziua în care a fost câştigată definitiv!

În acel an 1966 Cupa „Jules Rimet” avea să rămână, totuşi, la Londra, dar ca urmare a victorie finale a naţionalei engleze, 4-2 după prelungiri  în finala cu cântec (sovietic), uite golul, nu e golul văzut numai de tuşierul rus Tofik Bakhramov, care l-a convins pe „centralul” elveţian Gottfried Dienst să vlideze ca gol un şut al lui Hurst în transversală, dar care căzuse clar în teren şi nu în poarta germană. Era minutul 101 şi gazdele conduceau cu 3-2… Apoi, în 1970 Brazilia avea să triumfe în Mexic a treia oară (4-1 în finala cu Italia) şi trofeul mondial, după decizia lui Jules Rimet, urma să rămână definitiv în posesia sud-americanilor. Chiar în ziua în care le-a fost dată cupa, partea superioară, coroana din aur, a dispărut! A fost recuperată de Davio, o rezervă a brazilienilor, de la un puşti care tocmai ieşea cu ea de pe stadion!! VEDEŢI IMAGINI ISTORICE ÎN GALERIA FOTO DE MAI SUS!

A dispărut pentru totdeauna chiar din sediul Federaţiei Braziliene de Fotbal, furioşii din 1966!

Federaţia Braziliană de Fotbal a pus cupa într-o cutie cu geam incasabil, într-o cameră din sediul ei din Rio de Janeiro, unde Cupa „Jules Rimet” a trăit liniştit 13 ani. Ultimii din existenţa ei după cum s-a dovedit mai apoi pentru că pe 20 decembrie 1983 partea din spate a cutiei inexpugnabile în care era expusă a fost forţată, iar Cupa „Jules Rimet” a devenit istorie pentru că a dispărut din nou, de data aceasta definitiv. Se crede că trofeul a fost topit şi aurul a fost vândut pe piaţa neagră. Federaţia braziliană a comandat o replică a trofeului, realizată de Eastman Kodak, din 1,8 kilograme de aur masiv. Povestea incredibilă a acestui furt final o puteţi citi în amănunt AICI!

Noul trofeu FIFA Worl Cup este 75 % din aur masiv

Pentru Campionatul Mondial de Fotbal din 1974 (Germania), FIFA a comandat un nou trofeu care să înlocuiască modelul „Jules Rimet”. 53 de lucrări au fost trimise la FIFA de artişti din 7 ţări, în final fiind selectată lucrarea artistului italian Silvio Gazzara. Trofeul are 36,5 cm înălţime şi cântăreşte 6,175 kg din care 5 kg (75%) este aur masiv. Baza măsoară 13 cm în diametru şi conţine doua straturi din malachit. Lucrarea a fost executată de manufacturierul italian Bertoni, Milano şi reprezintă două forme umane care susţin globul pământesc. Trofeul are numele gravat la bază cu litere vizibile, în relief, „FIFA World Cup”. Numele echipei naţionale care câştigă fiecare turneu mondial este gravat pe partea interioară plată a bazei (dedesubtul statuiei), nefiind vizibil atunci când trofeul este aşezat în picioare. Textul inscripţionat este format din anul cuceririi sale şi numele naţionalei redat cu caractere latine în engleză (ex: 2006 Italy).

„Prin fotbal, rasa umană va ajunge într-o zi într-o stare de graţie umanistă în care oamenii vor putea să se întâlnească cu încredere, fără ură în inimi şi fără insulte pe buzele lor” – Jules Rimet (4 octombrie 1873, Theuley, Franţa – 16 octombrie 1956, Suresnes, Franţa)

5 echipe s-au bucurat de Cupa „Jules Rimet”: Brazilia (de 3 ori), Uruguay (2), Italia (2), RFG şi Anglia

6 echipe au câştigat până acum trofeul „FIFA Worl Cup”: Germania (3, de două ori când era RFG), Argentina (2), Brazilia (2), Italia (2), Franţa, Spania