Emisiunea „Oldies But Goldies”, o producție de top marca FANATIK, a revenit cu un nou episod de colecție. Moderatorul Horia Ivanovici și invitatul său Andrei Vochin au vorbit despre celebrele cuplaje din București, care strângeau pe Stadionul 23 August un număr de spectatori ce nu a mai fost atins niciodată de atunci.
În prezent, fotbalul românesc înregistrează cele mai mari numere de spectatori la meciurile din cupele europene, precum FCSB – PAOK, care a strâns pe Arena Națională peste 50.000 de spectatori. În anii ’80, recordul absolut avea să fie stabilit la un celebru cuplaj.
În direct la „Oldies But Goldies”, Andrei Vochin a povestit despre ce s-a întâmplat pe data de 16 martie 1985, când Stadionul 23 August a avut în incinta sa peste 100.000 de oameni prezenți la Steaua – Rapid și Dinamo – Sportul, meciuri jucate unul după celălalt.
„Nu știu dacă mai țineți minte, pe mine mă ducea tata la cuplaje, era o atmosferă extraordinară, eram un puști, aveam niște emoții extraordinare, fantastice, care nu pot fi spuse în cuvinte. Atâta vreau să vă spun că atunci când știam că o să ajung la un cuplaj și tata îmi spunea, vezi că o să mergem la cuplaj, nu mai dormeam două-trei nopți până în weekend, că de obicei erau în weekend cuplajele pe Stadionul 23 August, aveam niște emoții fantastice.
Nici la bacalaureat nu am avut asemenea emoții, cum se întâmpla când erau cuplajele. Niște meciuri absolut fabuloase și stăteam și mă gândeam, probabil că astăzi e imposibil să mai faci cu plaje, dar ar fi minunat să vezi un, nu știu, Dinamo, FCSB aici și Rapidul. Aveau cuplajele un parfum aparte, Andrei. Era ca atunci când desfăceai ambalajul unei bomboane, cum era de Crăciun, de sărbători, doar că de data asta în ambalaj nu era o bomboană, erau două bomboane cu arome diferite.”, a precizat moderatorul Horia Ivanovici.
„Da. Vedeai patru echipe, în primul rând. Erau două meciuri, se jucau unul după celălalt! Era ca și cum, acum, avem noi meciurile astea de play-off, am putea să vedem și Steaua și Dinamo și Rapid în aceeași seară pe Arena Națională, unul după altul. Sigur că acum ar fi foarte greu de organizat, în primul rând, astfel de meciuri. Trebuie spus că, pe vremea aceea, nu existau galerii organizate atât de puternic, astfel încât ele să… Venea poporul.
Tocmai de la această idee am plecat că m-am gândit tot timpul care a fost meciul sau evenimentul fotbalistic cu cei mai mulți spectatori pe un stadion în România. Este de pe vremea lui Ceaușescu și este un cuplaj. Stadionul 23 August, care era cel mai mare, avea o capacitate estimată la 80.000 de locuri.
Pe fostul stadion, nu existau locuri pe scaune pe vremea aia. Erau gradene. Bănci lungi, așa, de lemn. Acolo se înghesuiau mai mulți una la mână. Doi la mână, nu se respectau scările, cum e acum, că trebuie să faci să fie scările… Scările erau pline de lume. Iar la evenimentul ăsta care s-a întâmplat fix acum 40 de ani… de la meciul cu cea mai mare audiență, estimată de mine până acum.
Au mai fost meciuri. România-Italia, de exemplu, a avut o audiență foarte mare. A mai fost un meci cu Cehoslovacia, a fost prin 70. A fost meciul ăla cu Grecia decisiv pentru calificarea la campionatul mondial din 70. Dar niciodată nu s-a întâmplat ce s-a întâmplat în martie, a fost acest cuplaj format din două meciuri, Rapid – Steaua și Dinamo – Sportul Studențesc!”, a spus Andrei Vochin.
„Ce s-a întâmplat atunci, ca să înțeleagă lumea, de ce s-a produs puhoiul ăla de lume pe stadion? Ce înseamnă puhoi? Câtă lume a fost?”, a întrebat moderatorul Horia Ivanovici.
„Peste o sută de mii de oameni. Nu doar că s-au înghesuit în gradene, dar au fost lăsați să intre și au stat pe pistă. Am fost la meci. Eram tânăr atunci, aveam 17 ani. Am stat în dreapta tribunei oficiale!”, a spus pe final Andrei Vochin la „Oldies But Goldies”.