News

Cuponiada din anii ’90. Cum poți afla dacă ai acțiuni și cum se pot primi banii

Cuponiada din anii '90. Milioane de români figurează ca acționari. Cum pot primii cetățenii eventualele dividende existente.
19.06.2023 | 19:41
Cuponiada din anii 90 Cum poti afla daca ai actiuni si cum se pot primi banii
Milioane de români figurează ca acționari după Cuponiada de după Revoluție. Cum pot primi cetățenii dividendele. Sursa foto (ilustrativ): monitoruldegalati.ro
ADVERTISEMENT

Cuponiada din anii ’90. Imediat după Revoluție, în România a fost lansat programul de privatizare în masă. El a constat în distribuirea gratuită către populație a unor ”cupoane de privatizare”.

Milioane de români figurează ca acționari după Cuponiada de după Revoluție. Cum pot primi cetățenii dividendele

În timpul acestei așa-zise “Mari Privatizări” de după căderea regimului Ceaușescu, milioane de români au primit gratuit acțiuni. Foarte mulți dintre cetățeni nu s-au folosit niciodată de ele.

ADVERTISEMENT

Unii pur și simplu au uitat de-a lungul anilor că le dețin, iar unii au decedat fără să știe vreodată de ele. Indiferent de situație, aceștia figurează în continuare în evidențele statului.

În prezent, Depozitarul Central este singura instituție care poate preciza clar ce acțiuni deține fiecare român și dacă aceștia au dividende de încasat. Un număr uriaș, de peste 8,3 milioane de români, figurează ca acționari la una dintre societățile pe care statul le-a privatizat în anii ’90. Din păcate, majoritatea dintre aceștia nu sunt conștienți că încă mai dețin respectivele titluri.

ADVERTISEMENT

Depozitarul Central are sediul în București, la adresa Bulevardul Carol I nr 34 – 36, etaj 3. Instituția ține evidența registrelor companiilor de pe bursă și asigură compensarea și decontarea tranzacțiilor realizate pe Bursa de Valori București (BVB).

Cum afli dacă ai acţiuni

Cetățenii care știu că aveau acţiuni din timpul Cuponiadei şi știu numele societăţii/societăţilor de la care au primit aceste acţiuni, pot obţine de la Depozitarul Central un ”sumar al poziţiilor de cont”. Acesta reprezintă un desfăşurător cu toate acţiunile care se regăsesc pe acelaşi cod numeric personal (CNP).

ADVERTISEMENT

Cum se obține acest ”sumar de cont”? Potrivit Avocatnet.ro, cei aflați în aceste situații trebuie să depună la Depozitarul Central (fizic, prin poştă sau prin intermediul e-mail-ului) o cerere pentru eliberarea sumarului pozițiilor de cont şi o copie a actului de identitate. Tariful pentru eliberarea sumarului de cont este de 18 lei/solicitare, sumă ce poate fi plătită şi prin transfer bancar.

În cazul în care cetățeanu nu mai este sigur dacă mai are sau nu acţiuni din Cuponiadă, el poate solicita la Depozitarului Central un istoric de cont. Aici sunt informaţii despre schimbările care s-au produs asupra acţiunilor primite în timpul procesului de privatizare în masă.

ADVERTISEMENT

”Toate informaţiile despre acţiunile din timpul procesului de privatizare în masă se regăsesc în Secţiunea I a Depozitarului Central, care este secţiunea conturilor individuale în care instrumentele financiare sunt înregistrate direct în numele şi pe seama proprietarului şi conţine informaţii referitoare la identificarea fiecărui deţinător de acţiuni şi la acţiunile deţinute.

Acest istoric de cont va oferi, în ordine cronologică, o detaliere a activităţii realizate cu acţiunile respectivului titular şi se poate obţine tot de la Depozitarul Central, în baza unei cereri de eliberare a extrasului de cont şi a unei copii a actului de identitate. Tariful solicitat pentru eliberarea istoricului de cont este de 15 lei pentru fiecare societate la care deţine acţiuni”, mai informează sursa citată.

Cum se pot primi banii

Foarte important! Dacă cetățeanul deținător de acțiuni doreşte să le vândă, iar compania încă mai este listată pe Bursa de Valori din Bucureşti (BVB), el poate apela la societăţi de servicii de investiţii financiare sau bănci.

Aici i se va deschide un cont de tranzacţionare, ce va avea ataşat un cont bancar. După ce vânzarea acţiunilor s-a efectuat, conform specificaţiilor titularului de cont legate de preţul de vânzare sau numărul de acţiuni, banii vor fi viraţi în contul bancar ataşat.

În schimb, dacă titularul se decide să păstreze acțiunile pentru a primi dividende, el va trebui să comunice Depozitarului Central un cont bancar în care să fie viraţi banii primiţi prin aceste dividende.

Pentru încasarea dividendelor în contul bancar vor trebui depuse:

  • un formular de colectare cod IBAN completat şi semnat
  • copia actului de identitate în care să fie lizibil CNP-ul – document certificat prin semnătura titularului şi menţiunea ”conform cu originalul”
  • un extras de cont sau document eliberat de bancă (semnat şi ştampilat) prin care se confirmă existenţa contului pe numele deţinătorului de acţiuni, cu precizarea codului IBAN, în original.

Tariful perceput persoanelor fizice de către Depozitarul Central pentru înregistrarea codului IBAN, în vederea efectuării plăţilor viitoare este de 5 lei/solicitare. După înregistrarea acestui cod IBAN la Depozitar, titularul de cont solicita şi încasa dividendelor acumulate anterior, dacă există şi dacă dreptul lor de revendicare nu s-a prescris.

ADVERTISEMENT