News

Un sfert din curentul electric produs în UE vine din centrale nucleare. Care este situația energiei atomice în România

Statele membre UE au intrat într-un conflict din cauza divergențelor de opinie cu privire la statutul energiei nucleare, care asigură 25% din necesarul de curent electric al Uniunii.
14.01.2022 | 16:51
Un sfert din curentul electric produs in UE vine din centrale nucleare Care este situatia energiei atomice in Romania
UE a ajuns să se bazeze în proporție de 25% pe energia nucleară în 2020. Sursa foto: hepta.ro,.
ADVERTISEMENT

Energia nucleară a ajuns recent în centrul unor noi dispute cu privire la etichetarea sa ca energie verde la nivelul Uniunii Europene.

UE are ținte importante de atins în următoarele decenii, cea mai importantă fiind cea de zero emisii nete până în 2050. Pentru asta, este nevoie de schimbări masive în ceea ce privește sursele de obținere a energiei electrice. Gazele și energia nucleară au ajuns, astfel, mărul discordiei în cadrul Comisiei Europene.

ADVERTISEMENT

Unele state nu sunt de acord ca energia nucleară să fie considerată una verde, și vorbim aici în principiu despre state care fie nu au centrale de acest fel sau care au în plan să renunțe la acestea în viitorul apropiat (cum este situația Germaniei). Pe de altă parte, așa cum era de așteptat, state care se bazează masiv pe energia nucleară susțin catalogarea acestei surse drept una verde. Franța este lider detașat în Europa în ceea ce privește producția de energie în centrale nucleare și nu are de gând să schimbe asta prea curând. Astfel, e de înțeles de ce francezii sunt vârful de lance când vine vorba de clasificarea energiei nucleare drept una verde. Au și sprijinul unor state mai mici, dar care au capacități de generare a energiei din astfel de surse, între care și România.

Și poziția României în această dezbatere la nivelul UE este mai mult decât evidentă. După decenii întregi de așteptări, suntem cu câțiva pași (mici, dar siguri) mai aproape de a avea încă două reactoare la Cernavodă, iar acestea ar putea îmbunătăți substanțial situația energetică a țării și ar putea reduce considerabil dependența de alte surse.

ADVERTISEMENT

Jumătate din statele UE au centrale nucleare

Cele mai noi date Eurostat arată că 13 state din UE au centrale nucleare, în vreme ce alte 14 nu se bazează pe astfel de sisteme pentru generarea de curent electric. După cum am menționat, Franța este lider detașat în ceea ce privește generarea de energie electrică din astfel de surse.

În fapt, francezii produc din surse nucleare mai bine de jumătate din curentul electric produs astfel la nivelul UE. În total, în anul 2020, au fost produși 683.512 GWh de energie electrică astfel, între care Franța a produs 353.833 GWh. Pe locul doi se situează, poate cumva ironic având în vedere politica față de energia nucleară, Germania. Nemții au produs 64.382 GWh de curent electric în anul 2020.

ADVERTISEMENT

Pe locul trei se află ibericii, unde au fost produși nu mai puțin de 58.299 GWh de energie electrică în centrale nucleare. Urmează suedezii, cu 49.198 GWh și belgienii, cu 34.435 GWh, apoi vin cehii, cu 30.043 GWh. Finlandezii au produs 23.291 GWh în 2020, iar bulgarii 16.626 GWh.

În finalul acestui top apar vecinii bulgari (16.626 GWh) și cei maghiari (16.055 GWh), în vreme ce slovacii și slovenii au produs 15.444, respectiv 6.353 GWh. Pe ultimul loc se află olandezii, cu o producție de 4.087 GWh.

ADVERTISEMENT

Țările membre UE care nu au capacități de producție în centrale nucleare sunt Danemarca, Estonia, Irlanda, Grecia, Croația, Italia, Cipru, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Austria, Polonia și Portugalia.

Ce se întâmplă în România cu energia nucleară

România a reușit să producă 11.466 GWh de energie electrică la Cernavodă în anul 2020. Iar, recent, Institutul Național de Statistică a publicat noi informații cu privire la producția de energie electrică a României pe parcursul anului 2021, între lunile ianuarie și noiembrie.

energie nucleara uniunea european
Situația energetică la nivelul UE în 2020. Sursa foto: Eurostat.

Observăm, astfel, că în același interval din 2021, au fost produși cu 164 GWh mai puțin decât în urmă cu doi ani, de când datează statisticile Eurostat. Dacă privim și graficul ANRE referitor la puterea instalată în capacitățile de producție ale României, observăm că energia nucleară reprezintă 7,6% din totalul energetic al țării.

Scăderi au fost înregistrate și la nivelul centralelor eoliene, unde s-au produs cu 476 GWh mai puțin anul trecut decât acum doi ani (pe datele provizorii). Și centralele solale au produs cu 5,6 GWh mai puțin.

În schimb, există o creștere însemnată, de 10,2% în ceea ce privește producția în termocentralele clasice.

Iar, dacă te interesează balanța importurilor și a exporturilor, situația arată din ce în ce mai bine și tinde către un balans în favoarea exportului, dacă trendurile actuale se mențin. Am exportat cu 22,1% mai mult curent electric în 2021 decât în 2020, în vreme ce importurile au crescut cu doar 4%.

Va fi interesant de urmărit dezbaterea la nivelul Comisiei Europene referitoare la situația energiei nucleare și clasificarea sa ca energie verde, având în vedere că la nivel practic, riscurile asociate acestor centrale sunt minime, iar poluarea nu este o problemă, comparativ cu situația centralelor pe cărbune sau chiar pe gaze.

ADVERTISEMENT