News

Curioasa ascensiune a ginerelui lui Gabriel Oprea, angajat în funcții înalte la stat. Academia SRI a cerut anularea diplomei lui Alexandru Tudor

Soțul Anei Maria, fiica lui Gabriel Oprea, s-a angajat ca analist financiar la Oficiul Naţional de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, o instituție în conducerea căreia se află un apropiat al socrului său.
22.04.2022 | 09:02
Curioasa ascensiune a ginerelui lui Gabriel Oprea angajat in functii inalte la stat Academia SRI a cerut anularea diplomei lui Alexandru Tudor
Ginerele lui Gabriel Oprea, Alexandru Tudor, a bifat mai multe funcții înalte în sistemul de stat
ADVERTISEMENT

Gabriel Oprea a ajuns, de-a lungul carierei sale politice, în funcții cheie din conducerea statului, influența sa fiind una uriașă. Din 2002, el a fost, pe rând, prefect al Bucureștiului, deputat, ministru al afacerilor interne, senator, ministru al apărării naționale, prim-ministru interimar, dar și viceprim-ministru pentru securitate națională. Și ginerele său, Alexandru Tudor, calcă pe urmele lui Oprea, fiind angajat recent într-o instituție importantă a statului.

Gabriel Oprea a fost urmărit penal de procurorii DNA

Oprea nu s-a mulțumit doar cu cariera politică, el a avut și o activitate didactică intensă în domeniul militar. Astfel, generalul Oprea a fost director-adjunct al Colegiului Național de Apărare, unde a fost și profesor, vicepreședinte al Fundației Colegiului Național de Apărare și profesor asociat la catedra de Securitate Națională.

ADVERTISEMENT

Din 2002, a fost conducător de doctorat la Academia Națională de Poliție, dar și membru în Comisiile de Specialitate ale Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare – Comisia de Științe Militare, Ordine Publică și Siguranță Națională. În 2015, jurnalista Emilia Șercan a publicat o investigație care a dovedit că lucrarea de doctorat a lui Gabriel Oprea a fost plagiată.

Peste un an, Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) a stabilit prin votul membrilor săi că Gabriel Oprea a plagiat. Nu a fost singura controversă în care a fost implicat Oprea. Pe 21 octombrie 2015, polițistul Bogdan Gigină, aflat pe motocicletă în coloana oficială a ministrului de interne Gabriel Oprea, a decedat, într-un accident petrecut pe ploaie și provocat de o groapă nesemnalizată din carosabil.

ADVERTISEMENT

Pe 5 februarie 2016, procurorii DNA au dispus efectuarea urmăririi penale față de Gabriel Oprea, pentru abuz în serviciu constând în folosirea resurselor umane și materiale ale Ministerului Afacerilor Interne pentru a asigura, în mod nelegal, însoțirea deplasărilor efectuate de ministru cu echipaje ale poliției rutiere și abuz în serviciu constând în încheierea unui protocol în baza căruia procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a beneficiat, în mod nelegal, de însoțirea deplasărilor efectuate cu echipaje ale poliției rutiere.

Fiica și ginerele lui Gabriel Oprea și-au dat demisia de la ASF

Pe 2 martie 2016 s-a dispus o nouă urmărire penală pentru abuz în seviciu, procurorii considerând că, în calitate de funcționar al statului, a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit pentru că ar fi dispus suplimentarea cu suma de 410.000 lei a fondurilor pentru cheltuieli operative ale acestei structuri de poliție și a aprobat achiziția unui autoturism Audi A8 în scopul declarat al asigurării protecției demnitarilor. Parlamentul a votat pentru păstrarea imunității lui Oprea împotriva urmăririi penale a DNA,  fapt ce a provocat violente proteste de stradă.

ADVERTISEMENT

Și familia lui Oprea a fost implicată în destule controverse. În februarie 2016, aceeași jurnalistă care a dezvăluit plagiatul lui Oprea s-a ocupat și de lucrările de doctorat de la Academia SRI ale fiicei lui Oprea, Ana Maria, și a soțului acesteia, Alexandru Tudor. Ambii erau, la acel moment, consilieri în cadrul Autorității de Supraveghere Financiară, o instituție în care se plătesc salarii consistente. La câteva zile după apariția materialului, soții Tudor și-au dat demisia de la ASF. În 2020, Academia Națională de Informații a SRI a cerut, la Tribunalul București, anularea diplomelor de doctor obținute de Ana Maria și Alexandru Tudor, procesele fiind încă pe rol.

De atunci, cei doi nu au mai apărut în prim-plan, dedicându-se afacerilor de familie, printre care un bistro în centrul Bucureștiului. În 2019, Alexandru Tudor a candidat, fără succes, pentru alegerile europarlamentare, din partea UNPR, partidul socrului său, iar din declarația de avere completată în luna martie a acelui an reieșea că singurele venituri ale sale și ale soției sunt din chirii. Pe 27 aprilie 2021, ginerele lui Gabriel Oprea  a mai completat o declarație de avere, consultată de FANATIK, de data aceasta în calitate de consilier parlamentar la Senat, la cabinet secretar Ion Mocialcă. La venituri, Alexandru Tudor a notat că în anul precedent a fost consilier al președintelui Comisiei pentru Apărare, ordine publică și securitate națională, din cadrul Camerei Deputaților, unde a încasat 60.000 lei.

ADVERTISEMENT

Ginerele lui Gabriel Oprea e angajat la o instituție unde director adjunct e un apropiat al socrului său

Spectaculosul traseu prin sistem al lui Alexandru Tudor nu se încheiase. El s-a angajat apoi, conform FANATIK, ca analist financiar grad III la Oficiul Naţional de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, în cadrul compartimentului corp control, astfel că, pe 23 august 2021, și-a depus o nouă declarație de avere. La venitul încasat pe anul precedent, ginerele lui Oprea a completat salariul de 24.000 de lei primit în calitate de consilier la Senat. Așadar, ca o scurtă concluzie, după ce i s-a retras titlul de doctor pentru că a plagiat, Alexandru Tudor a fost consilier la Camera Deputaților, consilier la Senat, iar în prezent este analist financiar la Oficiul Naţional de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB).

La ONPCSB, director-adjunct este Constantin Ilie Aprodu, numit în acestă funcție de premierul Viorica Dăncilă, în noiembrie 2019. A fost o numire controversată, pe finalul guvernării Dăncilă, iar presa a reamintit că generalul Aprodu, ieșit la pensie, este un apropiat al lui Gabriel Oprea. Cu doar câteva luni înainte, în iulie 2019, G4media.ro a dezvăluit că fiul lui Gabriel Oprea, Gabriel jr., a fost angajat temporar la Ministerul Agriculturii. ”În perioada 01 mai – 01 iulie 2019, domnul Gabriel Marin Oprea a fost angajat temporar al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, îndeplinind activități specifice privind organizarea de evenimente pe perioada asigurării de către România a Președinției Consiliului UE și implementarea strategiei de organizare comună a pieței conform regulamentelor europene și cadrului legislativ național”, a comunicat Ministerul Agriculturii pentru sursa citată.

”A fost angajat pe pile, venea când voia și pleca cu mult timp înainte de terminarea programului. Lucra direct cu secretarul general din minister, Constantin Ilie Aprodu, și el un apropiat al lui Gabriel Oprea”, a explicat o sursă din Ministerul Agriculturii pentru G4Media.ro. Așadar, Aprodu a lucrat în Ministerul Agriculturii când fiul lui Oprea a fost angajat la instituție, pentru ca acum, când este director adjunct la ONPCSB, să îl aibă ca subaltern pe ginerele lui Gabriel Oprea.

Instituția a comunicat FANATIK, în legătură cu procedura de angajare a lui Alexandru Tudor: “Cu privire la precizarea modalității prin care persoana vizată de dvs. este angajatul instituției noastre și având în vedere acordul exprimat de aceasta persoană în temeiul Regulamentului (UE) nr. 679/2016, vă comunicăm faptul că persoana la care faceți referire a fost angajată în funcția de analist financiar gr. III, în cadrul instituției noastre, ca urmare a declarării “admis” la concursul organizat în perioada iunie-iulie 2021, conform prevederilor legale în vigoare.”

 

ADVERTISEMENT