News

Curiosul caz al infecțiilor cu SARS-CoV-2. De ce revine Covid-19 după finalizarea tratamentului

Cea mai recentă bizarerie a Covid-19 este revenirea infecției după finalizarea tratamentului, intrată în atenția publică după ce Joe Biden a avut un test pozitiv la 6 zile după cel care l-a declarat vindecat.
04.08.2022 | 15:09
Curiosul caz al infectiilor cu SARSCoV2 De ce revine Covid19 dupa finalizarea tratamentului
În anumite cazuri, pacientul se repozitivează după finalizarea tratamentului Foto: hepta
ADVERTISEMENT

Casa Albă a informat că Biden, care s-a întors în izolare, se confruntă cu o oarecare „tuse ușoară”, dar nu are febră și plămânii îi erau „curați”.

Curiosul caz al infecțiilor de rebound cu SARS-CoV-2

Președintele american a fost din nou testat pozitiv după ce a fost tratat cu antiviral Paxlovid. Oficialii de la Casa Albă sugeraseră anterior că un caz de rebound de Covid-19 este puțin probabil, pe baza rapoartelor de cazuri din întreaga țară, dar medicii lui Biden au continuat să-i monitorizeze sănătatea și să-l testeze.

ADVERTISEMENT

Dr. Ashish Jha, coordonatorul pentru răspunsul la Covid-19 de la Casa Albă, a spus că datele clinice arată că rata infecțiilor de rebound este scăzută și a remarcat că chiar și cei care le suferă sunt în general protejați de forme grave de boală.

Joe Biden nu este singurul pacient de profil înalt care a dezvoltat această afecțiune. Directorul Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase, dr. Anthony Fauci, a trecut, de asemenea, prin Covid de rebound.

ADVERTISEMENT

Spre deosebire de Biden, simptomele lui s-au agravat când au reapărut după tratamentul cu Paxlovid, iar medicii săi i-au prescris un alt curs de tratament.

Experții au cerut cercetări mai sistematice asupra cazurilor de rebound (revenire a infecției) pentru a înțelege cine este cel mai expus riscului și dacă tratamentul standard de cinci zile de Paxlovid ar trebui prelungit pentru a preveni acest lucru.

ADVERTISEMENT

Studiile au arătat că oamenii pot transmite infecția altora în timpul unei reveniri a infecției, un alt motiv pentru a încerca să o înțelegem mai bine.

Cum funcționează Paxlovid

Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din Statele Unite ale Americii au emis în mai o alertă de sănătate pentru medici cu privire la potențialul de revenire a Covid-19, spunând că simptomele revin uneori și că așa se întâmplă cu infecția la unii oameni, indiferent dacă sunt vaccinați sau tratați cu medicamente precum Paxlovid.

ADVERTISEMENT

Potrivit CDC, majoritatea cazurilor de rebound implică o formă ușoară de boală și că Paxlovid „continuă să fie recomandat pentru tratamentul în stadiu incipient al Covid-19 în formă ușoară până la moderată în rândul persoanelor cu risc crescut de progresie la boală severă”.

Pfizer, compania care produce Paxlovid, a spus că studiile sale au arătat că infecțiile de rebound sunt rare și că s-au întâmplat atât la persoanele care au luat medicamentul, cât și la cei care au luat o pilulă placebo.

Deoarece anchetatorii au observat fenomenul în ambele grupuri, compania nu crede că este legat de medicament.

Considerat o schimbare a regulilor jocului când a fost autorizat în decembrie, datorită performanței sale puternice în reducerea riscului de apariție a COVID-19 sever, Paxlovid – în combinație cu vaccinuri și rapeluri – este considerat a fi una dintre cele mai bune modalități de a proteja persoane cu risc crescut de îmbolnăvire severă.

Medicamentul suprimă coronavirusul, blocând o enzimă care îl ajută să se reproducă în interiorul corpului.

Ca și în cazul tuturor antiviralelor, se crede că tratamentul funcționează cel mai bine dacă este început în termen de cinci zile de la apariția primelor simptome. Studiile clinice cu Paxlovid au arătat că a redus riscul de spitalizare și deces cu 88% atunci când este administrat în termen de cinci zile de la debutul simptomelor.

Infecția cu coronavirus provoacă trei tipuri diferite de sindrom post Covid cu simptome separate

Experții de la King’s College din Londra au spus că par să existe trei „subtipuri” ale afecțiunii, fiecare cu propriul set de simptome.

Ei au examinat 1.459 de persoane care trăiesc cu sindrom post Covid – definite de autorii studiului ca suferind simptome timp de cel puțin 84 de zile după infecție – care luau parte la studiul Zoe Health.

Ediția pre imprimare studiului, publicată pe medRxiv, susține că persoanele cu sindrom post Covid par să fie împărțite în trei grupuri principale, care includ:

– Pacienții cu simptome neurologice, inclusiv oboseală, ceață cerebrală și dureri de cap – cel mai frecvent întâlnit printre cei care s-au infectat atunci când tulpinile cele mai dominante au fost alfa și delta.

– Un al doilea grup a prezentat simptome respiratorii, inclusiv durere în piept și dificultăți de respirație. Aceste simptome au fost găsite mai frecvent în rândul celor infectați în timpul primului val de virus.

– Un ultim grup se confruntă cu o gamă variată de simptome, inclusiv palpitații ale inimii, dureri și dureri musculare și modificări ale pielii și părului, potrivit concluziilor King’s College.

Dar cercetătorii au spus că aceste trei subtipuri au fost evidente în toate variantele.

Autorul principal al studiului, Dr. Claire Steves, de la King’s College din Londra, a declarat: „Aceste date arată clar că sindromul post-Covid nu este doar o afecțiune, ci pare să aibă mai multe subtipuri. Înțelegerea cauzelor fundamentale ale acestor subtipuri poate ajuta la găsirea strategiilor de tratament.”

Dr. Liane Canas, de la King’s College din Londra, a adăugat: „Aceste informații ar putea ajuta la dezvoltarea unui diagnostic și tratament personalizat pentru acești indivizi”.

ADVERTISEMENT
Tags: