News

Curs valutar BNR azi, 15 august 2019. Cotația monedei euro în raport cu leul

15.08.2019 | 10:45
Curs valutar BNR azi 15 august 2019 Cotatia monedei euro in raport cu leul

Banca Națională a României nu afișează noul curs valutar astăzi, 15 august 2019, căci este zi liberă, iar băncile nu lucrează, la fel ca multe alte instituții. Prin urmare, cotațiile valabile azi sunt cele afișate la cursul de schimb de miercuri, 14 august 2019, după cum urmează în rândurile de mai jos.

Curs valutar BNR 15 august pentru euro

Cotația de astăzi a monedei euro este 4,7216 lei, conform cursului de schimb de miercuri, 14 august 2019. Moneda europeană este influențată în cursurile de schimb de tranzacțiile interbancare care au loc la nivel continental, dar și de deciziile politice luate la nivel înalt în cele mai bogate state. Și inflația de export are o puternică influență cu privire la cursul valutar.

Curs valutar BNR 15 august pentru dolarul american

Dolarul american înregistrează astăzi 4,2238 lei, în creștere față de cotația de marți, 13 august 2019, când avea 4,2173 lei. Și dolarul american este influențat în cursul de schimb de inflație, de tranzacțiile încheiate între bănci, dar și de deciziile luate de marile corporații americane care sunt listate la bursă.

curs valutar 15 august 2019
Lira sterlină a depășit de mult pragul de 5 lei. Sursa foto: Banatul Azi

Curs valutar BNR pentru lira sterlină

Lira sterlină este cotată astăzi cu 5,1033 lei. Moneda britanică este într-o ușoară creștere față de cotația afișată marți, 13 august, când avea 5,0921 lei. Cea mai mare cotație a lirei britanice în ultimele zile s-a înregistrat pe 8 august, când avea 5,1317 lei. Decizia de ieșire a britanicilor din Uniunea Europeană a afectat lira sterlină pe piața de schimb valutar în ultimii doi ani.

Cursul valutar este afișat în fiecare zi lucrătoare, de luni până vineri, de către Banca Națională a României. Pentru zilele de weekend sau pentru cele de sărbătoare (zile libere precum cea de 15 august – Adormirea Maicii Domnului), se păstrează valorile afișate de la cea mai recentă zi lucrătoare. Cu alte cuvinte, valorile euro, dolarului, francului elvețian, lirei sterline și ale altor monede ale lumii sunt pentru ziua de azi sunt cele afișate ieri, 14 august. Următoarea actualizare a cursului va fi făcută abia vineri, 16 august 2019.

Guvernatorul Băncii Naționale a României susține că inflația în România a accelarat nepermis de mult: „A rămas peste limita superioară a intervalului de variaţie a ţintei la reducerea inflaţiei a contribuit la efectul de bază favorabil la producţia de tutun şi a celor cu preţuri administrate. Suntem în an electoral şi, credem noi că nu se va mai apăsa aşa mult pe pedala preţurilor administrate. Avem această problemă de fond, e în domeniul politicii monetare, inflaţia de bază a accelerat în contextul acumulării presiunilor pe partea cererii şi a costurilor companiilor”, conform digi24.ro.