News

Curs valutar BNR azi, 18 iunie 2019: Cum sunt cotate dolarul și euro

18.06.2019 | 11:59
Curs valutar BNR azi, 18 iunie 2019: Cum sunt cotate dolarul și euro
Curs valutar BNR 18 iunie 2019. Sursa foto: Viva FM

Cursul valutar BNR din 18 iunie va fi afișat imediat după ce va fi actualizat, la ora 13, iar FANATIK.RO vă va prezenta principalele cotații ale celor mai importante monede ale lumii. Cum stau euro, dolarul, francul elvețian, forintul maghiar sau lira sterlină în raport cu leul, aflați din rândurile de mai jos.

Update / Euro și dolarul sunt in creștere. Un euro valorează astăzi 4,7249, în timp ce dolarul costă 4,2241.

Curs valutar BNR 18 iunie 2019: Principalele cotații

Curs valutar BNR pentru euro

Banca Națională a României a păstrat valorile de vineri, 14 iunie, pentru cotațiile zilei de ieri, întrucât ieri a fost cea de-a doua zi de Rusalii, zi liberă de la stat, iar în zilele de sărbătoare BNR nu muncește. Conform ultimelor date, moneda euro costă 4,7228 lei. Fluctuațiile monedei unice europene depind de inflația de export și de tranzacțiile principale realizate de cele mai importante bănci din Europa și din lume.

Curs valutar BNR pentru dolar

Conform ultimei cotații, cea de vineri, 14 iunie, dolarul american valora 4,1899 lei, într-o ușoară creștere față de ziua de joi, 13 iunie 2019, când un dolar înregistra 4,1833 lei. Dolarul american în raport cu celelalte valute depinde foarte mult de tranzacțiile realizate de băncile din Statele Unite ale Americii și politicile fiscale adoptate de stat precum și de afacerile realizate de marile corporații, cele care dictează în mare măsură trendul economic în cea mai mare putere globală.

Curs valutar BNR 18 iunie 2019. Cursul de schimb este anunțat zilnic la ora 13. Sursa foto: InCont

Curs valutar BNR pentru lira sterlină

Lira sterlină a înregistrat în ziua de vineri 14 iunie un preț de 5,3006 lei. Creșterile și descreșterile cotațiilor lirei depind în ultimii 2 ani în special de efectele economice din Marea Britanie cauzată de decizia cetățenilor de a ieși din Uniunea Europeană. În urma Brexit, moneda britanică a crescut destul de mult în raport cu leul românesc.

Banca Națională actualizează cursul valutar zi de zi, doar în perioadele lucrătoare, de luni până vineri. În zilele de sărbătoare, așa cum s-a întâmplat luni, 17 iunie, a doua zi de Rusalii, sunt păstrate cotațiile afișate în cea mai recentă zi lucrătoare, în speță ziua de vineri, 14 iunie 2019. Același lucru este valabil și în weekend-uri, chiar dacă nu avem vreo sărbătoare importantă.

Cursul de schimb influențează direct soarta românilor care au datorii la bancă în urma contractării unor credite, căci creșterea sau descreșterea leului duce la rate mai mari sau mai mici. Guvernatorul Mugur Isărescu i-a avertizat anul trecut pe români să fie foarte atenți atunci când se împrumută de la bancă: „Între timp au crescut salariile cu vreo 20 – 30 la sută. Lumea mai ales cei care iau credite pe termen lung să îşi facă bine socotelile. Ăsta e îndemnul nostru. Nici dobânzi fixe, nici …nu putem decât să le spunem realitatea.

Un credit are o singură componentă obligatorie – nu eşti obligat să iei credit, dar eşti obligat să îl dai înapoi, nu sunt banii tăi. Îndemnul BNR e să faci calcule cum trebuie şi lucrurile vor fi sub control”.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 850. 32 pagini + CD. Doar 10 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri