News

Curs valutar BNR, joi, 29 septembrie 2022. Dolarul american, prima depreciere din această săptămână. Update

Curs valutar BNR, joi, 29 septembrie 2022. Banca Națională a României a anunțat cursul valutar pentru euro, dolarul american și gramul de aur.
29.09.2022 | 13:01
Curs valutar BNR joi 29 septembrie 2022 Dolarul american prima depreciere din aceasta saptamana Update
Dolarul american a dominat moneda europeană și la ultimul curs valutar. Foto: commons.wikimedia.org
ADVERTISEMENT
29-09-2022
10:05

Curs valutar BNR pentru joi, 29 septembrie 2022. Dolarul SUA, prima depreciere a săptămânii

După trei zile în care a înregistrat valori record, dolarul american a pierdut câteva unități.

Conform datelor BNR, moneda de peste ocean este cotată la 5,10 lei, după ce miercuri se apropie de 5,18 lei. Iată cotațiile zilei:

  • Euro: 4,9486 lei
  • Dolarul american: 5,1027 lei
  • Lira sterlină: 5,5502 lei
  • Francul elvețian: 5,2060 lei
  • Gramul de aur: 270,5444 lei

De mai multe zile, dolarul american este vedeta cursului valutar, atingând valori-record. La ultimul curs valutar, moneda americană a fost cotată la 5.1794 lei, cu 0.0415 unități peste valoarea anunțată marți.

Un nou curs valutar bun pentru dolarul american?

Tot miercuri, moneda europeană a fost cotată la 4.9479 lei, cu 0.0042 unități peste cotația de marți. În acest context, va fi interesant de urmărit dacă dolarul va atinge o nouă valoare-record sau va înregistra o scădere.

ADVERTISEMENT

Cu privire la aprecierea dolarului, amintim că în urmă cu o lună, moneda euro cobora sub pragul simbolic de un dolar. La 23 august, analiștii financiari au anunțat că euro atingea un minimum al ultimelor două decenii.

Conform specialiștilor, la acea situație s-ar fi ajuns din cauza temerilor că şocul prețurilor la energie va menţine inflaţia ridicată şi va crește şansele apariției unei crize economice în Europa.

ADVERTISEMENT

Spre finalul lunii august creștea și preţul de referinţă al gazelor în Europa după ce conducerea Gazprom anunţa că livrările de gaze către Europa prin gazoductul Nord Stream 1 vor fi întrerupte între 31 august şi 2 septembrie. Motivul invocat? “Lucrări de mentenanţă“.

Cum s-a ajuns la aprecierea dolarului

Totodată, când au identificat și alte motive are au avut legătură cu aprecierea dolarului american, experții financiari au indicat că un rol important l-a jucat și valul de căldură din Europa.

ADVERTISEMENT

Temperaturile extreme înregistrate vara trecută au afectat aprovizionarea cu energie şi au sporit temerile că vor exista perturbări în sezonul rece, cu efecte semnificative asupra activității economice.

În același context, amintim că euro a valorat mai puțin decât dolarul și la 13 iulie, situație nemaiîntâlnită din decembrie 2002. La acea vreme, analiștii financiari remarcau că deprecierea euro era semnificativă: euro, a pierdut 12% din valoare de la începutul anului.

ADVERTISEMENT

Vestea a creat probleme reprezentanților Băncii Centrale Europene, în contextul în care un euro mai slab scumpește bunurile importate. Mai departe, acest aspect duce la creșterea inflaţiei. Eurostat anunța la acea vreme că în luna iunie, rata anuală a inflaţiei în zona euro a atins un nou record de 8,6%.

 

ADVERTISEMENT