News

Curs valutar BNR, luni, 19 septembrie 2022. Cotația zilei pentru dolarul american și moneda euro. Update

Curs valutar, luni, 19 septembrie 2022. Banca Națională a României a anunțat, la ora 13.00, noile valori ale principalelor monede.
19.09.2022 | 13:15
Curs valutar BNR luni 19 septembrie 2022 Cotatia zilei pentru dolarul american si moneda euro Update
Cum va evolua dolarul american și moneda euro. Sursa foto: Unsplash
ADVERTISEMENT
19-09-2022
10:18

Curs valutar BNR pentru ziua de luni, 19 septembrie 2022

Banca Națională a actualizat datele în privința celor mai importante valute de pe piața internă.

Moneda euro, dolarul, lira și francul elvețian pierd teren în fața leului:

  • Euro: 4.9226 lei
  • Dolarul american: 4.9364 lei
  • Lira sterlină: 5.6085 lei
  • Francul elvețian: 5.1062 lei
  • Gramul de aur: 264.0410 lei

Banca Națională a României (BNR) publică în fiecare zi, de luni până vineri la ora 13.00, noul curs valutar. FANATIK va prezenta imediat valoarea principalelor monede internaționale stabilite de către BNR în fiecare zi.

Curs valutar BNR, luni, 19 septembrie 2022

La finalul săptămânii trecute dolarul american și moneda euro erau tranzacționate la valori apropiate. Dacă euro era cotat la 4.9253 lei, moneda americană a ajuns la valoarea de 4.9376 lei.

ADVERTISEMENT

Raportat la moneda noastră, dolarul american a avut o creștere constantă în ultimele trei luni, la începutul verii fiind cotat la 4,6195 lei. În ceea ce privește moneda euro, la începutul verii, valoarea acesteia era de 4,9411 lei, înregistrând o puternică scădere la începutul lunii septembrie, până la valoarea de 4,82 lei, de unde a revenit la valoarea cu care a încheiat săptămâna trecută.

Pe piața monetară știrea principală în ultima perioadă a fost fără îndoială scăderea euro în raport cu dolarul american. În ultimele luni, valoarea monedei euro a fost din ce în ce mai mult corelată cu prețul gazelor naturale, euro scăzând atunci când prețurile la această sursă de energie cresc.

ADVERTISEMENT

Europa se străduiește să se debaraseze de livrările rusești și să acumuleze rezerve înainte de lunile reci de iarnă, însă investitorii consideră că impactul asupra economiei sale va fi uriaș. Scăderea actuală a fost rapidă: Chiar înainte ca Rusia să lanseze războiul din Ucraina, 1 euro valora 1,15 dolari.

De ce scade euro?

Înrăutățirea generală a perspectivelor zonei euro, pe fondul creșterii prețurilor la gaze și a temerilor că Rusia va întrerupe aprovizionarea cu gaze naturale, trage în jos moneda comună. Dependența supradimensionată a economiilor majore, cum ar fi Germania și Italia, de gazul rusesc i-a neliniștit pe investitori, economiștii prognozând o recesiune mult mai rapidă și mai dureroasă în zona euro decât în SUA.

ADVERTISEMENT

La aceasta se adaugă diferența dintre nivelurile ratelor dobânzilor din SUA și cele din zona euro. Rezerva Federală a SUA a fost mai agresivă în ceea ce privește majorarea ratelor dobânzilor în lupta sa împotriva inflației. În timp ce banca centrală americană a majorat ratele cheie cu 225 de puncte de bază în total din martie, Banca Centrală Europeană (BCE) a executat până acum doar 50 de puncte de bază.

“Banii s-ar îndrepta către locul cu un randament mai mare”, a declarat pentru DW Carsten Brzeski, economist șef pentru Germania și Austria la ING.

ADVERTISEMENT

“Perspectivele noastre, tranzacțiile noastre și poziția noastră de strateg sunt în mod cert înclinate spre o depreciere suplimentară a monedei euro din punctul în care ne aflăm acum”, a declarat Luis Costa, șeful strategiei CEEMEA la Citibank, pentru CNBC.

Dolarul american beneficiază, de asemenea, de atracția sa de valoare-refugiu. Pe fondul tuturor sumbrelor și incertitudinilor din jurul economiei globale, investitorii se simt confortabil în siguranța relativă pe care o oferă dolarul, fiind mai puțin expus la unele dintre marile riscuri globale din acest moment.

ADVERTISEMENT