News

Curs valutar BNR, luni, 20 martie. Apreciere pentru euro, scădere pentru dolarul american. Update

Cursul valutar al BNR din această săptămână arată cum sunt afectate principalele monede internaționale de criza bancară.
20.03.2023 | 12:59
Curs valutar BNR luni 20 martie Apreciere pentru euro scadere pentru dolarul american Update
Care va fi evoluția principalelor monede internaționale. Sursa foto: Unsplash.com
ADVERTISEMENT
20-03-2023
11:08

Curs valutar BNR pentru luni, 20 martie 2023. Apreciere pentru moneda euro

Euro și dolarul american au înregistrat evoluții diferite la cursul BNR de la începutul săptămânii. Prima valută a trecut din nou de pragul de 4,92 lei. Moneda de peste ocean a raportat o devalorizare. Iată cotațiile Băncii Naționalei a României de luni, 20 martie: 

  • Euro: 4,9219 lei
  • Dolarul american: 4,6021 lei
  • Lira sterlină: 5,6180 lei
  • Francul elvețian: 4,9593 lei
  • Gramul de aur: 292,991 lei

Săptămâna trecută moneda euro s-a apropiat și mai mult de pragul psihologic de 5 lei, în timp ce moneda americană a încheiat săptămâna cu o ușoară scădere.

Curs valutar, luni 20 martie. Cum va evolua moneda euro

În ultima zi din săptămâna trecută moneda euro a fost tranzacționată la cursul BNR de 4,9200 lei, în ușoară creștere față de începutul săptămânii atunci când valoarea de tranzacționare a fost de 4,9156 lei. Valoarea maximă atinsă de euro în săptămâna trecută a fost de 4,9253 lei în ședința de marți.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește dolarul american, acesta a încheiat săptămâna la valoarea de 4,6271 lei stabilită de BNR. Marțea trecută, momentul în care Statele Unite au fost lovite de mini-criza bancară, moneda americană s-a tranzacționat la cursul valutar al BNR la cea mai mică valoare din săptămână: 4,5975 lei. Pe parcursul zilelor următoare dolarul a recuperat din valoarea pierdută, ajungând să se tranzacționeze în ședința de joi la valoarea de 4,6371 lei.

În ceea ce privește evoluția pe ultimele trei luni, valoarea medie a monedei euro a fost în luna decembrie de 4,9224 lei, apoi de 4,9227 lei în luna ianuarie și 4,9077 lei în luna februarie. În luna trecută valoarea minimă la care s-a tranzacționat euro a fost de 4,8900 lei, în timp ce valoarea maximă a fost de 4,9248 lei.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește dolarul american, în luna decembrie valoarea medie la care s-a tranzacționat 4,6477 lei, apoi de 4,5690 lei în luna ianuarie și de 4,5795 în luna trecută. Valoarea minimă la care a ajuns moneda americană la cursul BNR a fost de 4,4632 în luna trecută, aceeași lună în care valoarea maximă atinsă a fost de 4,6559 lei.

Creștere semnificativă a gramului de aur

O evoluție a avut însă prețul aurului, instabilitatea de pe piața financiară determinând o creștere semnificativă a prețului gramului de aur. Astfel, vineri, la finalul săptămânii trecute, gramul de aur a atins maximul ultimelor luni ajungând la prețul de 287.2080 lei. În ultimele șase zile de tranzacționare gramul de aur a crescut constant, după ce la data de 9 martie valoarea acestuia stabilită de BNR era de 271.9255. Creșterea este și mai semnificativă dacă ne uităm la prețul minim atins de gramul de aur în 27 octombrie: 260.2700 lei.

ADVERTISEMENT

În ciuda turbulențelor de pe piața bancară pe piețele financiare internaționale s-a înregistrat o apreciere a monedei euro față de dolar. Motivul principal a fost însă decizia Băncii Centrale Europene de miercuri de a mări dobânda cheie. După decizia ECB marea majoritate a analiștilor se așteaptă acum la o măsură similară și din partea FED-ului american, ceea ce a determinat o ușoară depreciere a monedei americane.

„Decizia BCE de a majora joi ratele dobânzilor cu o jumătate de punct procentual reflectă prioritatea băncii centrale de a lupta împotriva inflației și semnalează o încredere puternică în soliditatea băncilor europene”, a declarat joi directorul francez al BCE, Francois Villeroy de Galhau

ADVERTISEMENT

„Cursul de schimb dintre euro (EUR) și dolarul american (USD) a crescut cu aproape 6% în ultimele șase luni, pe fondul îmbunătățirii moderate a sentimentului economic în zona euro, precum și al încetinirii creșterii ratelor dobânzilor de către banca centrală a SUA, ceea ce a redus atractivitatea dolarului verde ca valoare de refugiu.

O atenuare a politicii Rezervei Federale a SUA (Fed) la jumătatea lunii decembrie a sprijinit euro – atât Banca Centrală Europeană (BCE), cât și Fed și-au reiterat hotărârea de a combate inflația, afirmând că vor mai urma și alte majorări de rate”, au scris analiștii de la Capital.com.

Piețele valutare și alte piețe au fost în general mai calme joi, după ce Credit Suisse a declarat că va împrumuta până la 54 de miliarde de dolari de la Banca Națională a Elveției pentru a consolida lichiditatea și încrederea investitorilor. Acțiunile băncii au scăzut miercuri cu până la 30%.

Această stabilitate a ajutat, de asemenea, la întărirea francului elvețian, iar dolarul a scăzut la un moment dat cu peste 1% față de franc, până la 0,9232, inversând o parte din creșterea de 2,15% înregistrată miercuri – cea mai mare creștere zilnică din 2015.

ADVERTISEMENT