Curs valutar BNR luni, 3 martie 2025. Banca Națională a României a publicat la ora 13:00 cotațiile principalelor valute de pe piața monetară. Ca de fiecare dată, FANATIK vă transmite, în timp real, cum vor evolua moneda euro și dolarul american pe piața internă, în raport cu leul românesc.
Moneda euro a început săptămâna pe plus, spre deosebire de celelalte valute importante. Dolarul american, lira sterlină și francul elvețian au pierdut teren în fața leului românesc. De asemenea, gramul de aur a înregistrat o scădere, potrivit datelor transmise de Banca Națională a României.
Iată cotațiile Băncii Naționale a României de luni, 3 martie 2025:
Curs valutar BNR luni, 3 martie 2025. Leul a încheiat pe plus faţă de moneda euro ultima şedinţă valutară a ierni, însă a încheiat luna februarie pe minus faţă de celelalte valute importante de pe piaţă, precum lira sterlină, dolarul american sau francul elveţian.
Urmează o perioadă plină de provocări pentru toate monedele, a căror evoluţie va fi influenţată de măsurile economice şi de creştere a taxelor anunţate în ultima vreme în marile cancelarii ale lumii.
Economistul şef al Băncii Naţionale a României, Valentin Lazea, spune că dacă SUA vor pune în practică ameninţarea că va taxa cu 25% toate mărfurile venite din UE, acest lucru va afecta în mod inevitabil şi România.
“Până acum, tarifele care s-au aplicat la oţel şi la aluminiu nu ne-au afectat foarte mult, fiindcă din exporturile noastre către SUA de circa 2,3 miliarde (de euro – n.r.), cam 0,4 miliarde doar sunt oţel, iar aluminiu este neglijabil. Deci o fracţiune mică a fost.
Acum, dacă într-adevăr va pune tarife de 25% pe toate mărfurile, cum pare că e vorba, dar încă nu e legiferat, atunci, da, o să fim afectaţi şi noi. Dar oricum, Statele Unite nu sunt un partener. Deci 72% din comerţul nostru exterior e cu statele UE….Dar oricum, va afecta, sigur că va afecta.
Deci un efect inflaţionist din creşterea aceasta globală a tarifelor va exista. Şi toată lumea vrea să-i atragă atenţia lui Trump despre chestia asta, dar el e cu America First”, spune Valentin Lazea.
Cât priveşte evoluţia monedei naţionale, guvernatorul Mugur Isărescu aprecia că este posibil ca anul acesta să se depăşească pragul de 5 lei pentru euro. Este vorba despre un prag simbolic, fiindcă în ultimii 15 ani evoluţia monedei naţionale a fost ţinută sub control. Spre exemplu, în martie 2011 un euro era cotat la aproximativ 4,18 lei, aşadar o creştere de sub 90 de bani pe parcursul ultimilor 14 ani.