Curs valutar BNR, luni, 30 septembrie. Banca Națională a Românie urmează să anunțe la orele 13.00 noile cotații pentru principalele monede de interes, dar și pentru uncia de aur. FANATIK va prezenta imediat ce BNR publică noul curs valutar care vor fi noile valori la care se vor tranzacționa euro sau dolarul american.
În ultima zi a lunii septembrie, leul românesc a câștigat câteva unități în comparație cu cele mai importante valute de pe piața internă: moneda euro, dolarul american, lira sterlină și francul elvețian. S-a depreciat, luni, și gramul de aur.
Cursul BNR pentru 30 septembrie 2024:
În ședința de vineri, 27 septembrie, moneda euro a fost cotată la valoarea de 4.9760 lei, în ușoară creștere față de începutul săptămânii. În schimb, dolarul american, cotat la 4.4612 lei, a încheiat săptămâna în scădere. Valorile sunt însă relativ mici, ceea ce denotă o stabilitate a cursului față de principalele monede internaționale.
Cursul leu-euro și-a menținut în continuare stabilitatea și în săptămâna trecută. Cea mai importantă apreciere a monedei euro în raport cu leul românesc s-a produs în ziua de luni, atunci când valoarea de tranzacționare a crescut de la 4.9741 lei la 4.9757.
A fost practic o apreciere cu 0.0016 bani. În zilele următoare din săptămâna trecută, euro a continuat să se aprecieze ușor în raport cu moneda națională, câștigând în fiecare zi câte 0.0001 lei. Valoarea stabilită în ședința de vineri, de 4.976 lei pentru un euro, este sub valoarea maximă atinsă de euro în ultimele trei luni: 4.9773.
Pentru a observa și mai bine cât de stabil s-a menținut cursul de schimb leu-euro, trebuie spus că la începutul acestui an, moneda euro se tranzacționa la valoarea de 4.9744 lei. Altfel spus, valoarea de astăzi a monedei europene în raport cu leul românesc este cu doar 0.0016 lei mai ridicată.
Un rol important în menținerea stabilității cursului leu-euro îl joacă chiar BNR, guvernatorul Mugur Isărescu afirmând în repetate rânduri că acesta este unul dintre principalele obiective asumate de către BNR. Astfel, una dintre cele mai importante știri ale săptămânii trecute este faptul că Mugur Isărescu va rămâne încă un mandat în fruntea BNR.
De altfel, acesta are susținerea tuturor partidelor politice pentru noul mandat în fruntea Băncii Naționale. Liderul PSD, Marcel Ciolacu, anunțase încă de anul trecut că social-democrații îl vor susține pe Isărescu pentru un nou mandat.
Totuși, guvernatorul BNR a evitat până recent să anunțe oficial dacă va candida pentru un nou mandat, în luna mai acesta sublinia că decizia va aparține Parlamentului. „Decizia este la nivelul Parlamentului. Nu este la nivelul meu. Deci o să mă duc în Parlament dacă o să fiu invitat”, a spus guvernatorul BNR.
Fix peste o lună Parlamentul României va organiza dezbaterile pentru alegerea noului Consiliu de Administrație al BNR, un proces amânat încă din luna iunie. Din primele informații se știe că va exista o rocadă între Leonardo Badea și Florin Georgescu (prim viceguvernator și viceguvernator), ambii cu susținerea PSD, dar având și susținerea PNL.
Pentru funcțiile neexecutive din CA-ul BNR au mai fost nominalizați Aura Socol, tot de către PSD, și osmin Marinescu, Alexandru Nazare şi Roberta Anastase din partea PNL. UDMR și USR și-au nominalizat actualii administratori din BNR, pe Csaba Balint și Cristian Popa.