News

Curs valutar BNR, luni, 6 februarie. Aprecieri pentru moneda euro și dolarul american. Update

Curs valutar BNR, luni, 6 februarie. Banca Națională a României a dat publicității, la ora 13.00, noile cotații ale principalelor monede.
06.02.2023 | 13:04
Curs valutar BNR luni 6 februarie Aprecieri pentru moneda euro si dolarul american Update
Dolarul american dă semne de redresare. Sursa foto: Unsplash
ADVERTISEMENT
06-02-2023
11:07

Curs valutar BNR pentru luni, 6 februarie 2023. Aprecieri pentru euro și dolarul american

În prima zi a săptămânii, euro și dolarul american au avut creșteri importante la ședința de cotație a BNR. 2023. Moneda unică rămâne peste pragul de 4,9 lei și se apropie de maximul istoric.

Iată cotațiile Băncii Naționalei a României de la începutul săptămânii: 

  • Euro: 4,9036 lei
  • Dolarul american: 4,5570 lei
  • Lira sterlină: 5,4789 lei
  • Francul elvețian: 4,9186 lei
  • Gramul de aur: 274,4439 lei

La finalul săptămânii trecute euro a înregistrat o ușoară scădere față de leu, în timp ce dolarul american a început să recâștige din terenul pierdut în ultimele săptămâni.

Curs valutar BNR, luni, 6 februarie. Evoluția monedei euro și a dolarului american

La finalul săptămânii trecute moneda euro a fost cotată la 4,9005 lei, dolarul american la valoarea de 4,4823 lei, lira sterlină a fost cotată la 5,4945 lei, francul elvețian la 4,9076 lei iar gramul de aur la 275,3749 lei.

ADVERTISEMENT

Din septembrie 2021, euro a rămas aproape de valoare de 5 lei, fiind cotat constant la 4,94 de lei pe parcursul întregii perioade. Moneda europeană a înregistrat doar la începutul lunii septembrie a anului trecut o scădere bruscă importantă, până la valoarea de 4,82 de lei, de unde a revenit în doar câteva zile la valoarea consacrată de 4,95 de lei.

Astfel, în ultimele luni cursul mediu al monedei europene a fost de 4,92 lei – în luna noiembrie valoarea medie a fost de 4.9131, care a urcat la 4.9224 în luna decembrie și în luna ianuarie s-a menținut la cotația medie de 4.9227.

ADVERTISEMENT

Dacă BNR a anunțat în repetate rânduri că va interveni e oricâte ori va fi nevoie asupra cursului leu-euro pentru a-l menține stabil, dolarul american nu are aceeași prioritate (circa 70% din comerțul României se desfășoară cu zona euro, însă dolarul este folosit pentru piața de energie internațională). Astfel, moneda americană a avut o evoluție mult mai convulsivă în ultima perioadă de timp.

Dacă în septembrie 2021, dolarul american era tranzacționat la valori de circa 4,13 lei, la finalul lunii septembrie 2022, moneda americană a atins cotația maximă de 5,11 lei. De atunci însă, dat fiind și contextul internațional, dolarul a început să scadă constant, până la valoarea de 4,46 de lei, înregistrată săptămâna trecută.

ADVERTISEMENT

Analiștii se așteaptă la o întărire a dolarului american

O anchetă condusă de Reuters în rândul traderilor de pe piețele financiare internaționale a arătat că așteptarea acestora era aceea că moneda americană să continue să se întărească pe parcursul anului 2023, asta după ce în luna noiembrie a anului trecut dolarul a pierdut 5% din valoare.

Un sondaj Reuters realizat în rândul a 66 de strategi de schimb valutar a sugerat că dolarul se va tranzacționa în jurul nivelurilor actuale peste un an și își va păstra câștigurile de aproape 10% obținute în anul 2022. Aproape două treimi au declarat că riscul mai mare pentru dolar în următoarea lună este acela de a se redresa, în loc să scadă în continuare.

ADVERTISEMENT

“Acum că activele au fost reevaluate, investitorii ar putea fi slab poziționați pentru a face față unei perioade care ar putea fi caracterizată de presiuni inflaționiste de bază persistente, împreună cu o recesiune iminentă în Europa și, potențial, în SUA, anul viitor”, a declarat Jane Foley, șefa strategiei FX la Rabobank.

“Preconizăm că nivelurile de volatilitate vor rămâne ridicate în următoarele luni și ne așteptăm să fie prea devreme pentru ca taurii dolarului să capituleze pe deplin.”

În timp ce performanțele economice relativ mai bune ale SUA și ratele dobânzilor mai ridicate în comparație cu principalele sale colege au ajutat dolarul să depășească aproape toate monedele, acest comerț bazat pe diferențele de curs se apropia în mare parte de sfârșit.

Majoritatea băncilor centrale majore, inclusiv Fed, sunt așteptate să își încheie campaniile de înăsprire a dobânzii la începutul anului 2023. O majoritate covârșitoare de 80%, adică 42 din 51 de respondenți, a declarat că nu există prea multe posibilități de creștere a dolarului pe baza politicii monetare.

În ciuda recentei retrageri a dolarului, se așteaptă ca principalele monede să nu recupereze pierderile din 2022 față de dolar până cel puțin la sfârșitul anului 2023, se arată în sondaj.

“Deocamdată, forțele care au susținut dolarul în acest an rămân valabile, în pofida corecției recente mai mici. Alte monede nu par încă la fel de atractive”, a declarat Athanasios Vamvakidis, șeful strategiei FX G10 la Bank of America.

“În scenariul nostru de bază, dolarul rămâne puternic la începutul anului viitor și începe o traiectorie descendentă mai susținută după ce Fed face o pauză. Riscul pe care îl vedem este că inflația ar putea fi lipicioasă pe drumul spre scădere, menținând USD-ul puternic pentru mai mult timp.”

ADVERTISEMENT
Ce au căutat românii pe Google în 2023. De la Klaus Iohannis, la...
Ce au căutat românii pe Google în 2023. De la Klaus Iohannis, la reţetă de ciorbă de perişoare şi Eforie Nord
"Nemanja Vidic 2.0". Radu Drăgușin, la un pas să devină cel mai scump român din istorie
Detaliul neștiut despre Patrick Mouratoglou: „Am aflat asta când eram în Franța”
Detaliul neștiut despre Patrick Mouratoglou: „Am aflat asta când eram în Franța”
Imagine rară cu fiul cel mic al lui Ion Ţiriac. Mama lui este...
Imagine rară cu fiul cel mic al lui Ion Ţiriac. Mama lui este de o frumuseţe răpitoare
De ce unii localnici din nordul Angliei ajung să ofere moșteniri regelui Charles...
De ce unii localnici din nordul Angliei ajung să ofere moșteniri regelui Charles atunci când mor
Cu ce e îmbrăcată Rona Hartner? Artista a lăsat indicații clare despre ținuta...
Cu ce e îmbrăcată Rona Hartner? Artista a lăsat indicații clare despre ținuta cu care voia să fie îngropată
UNGURII ZRUNCINĂ Europa din temelii. Decizia luată chiar acum la Budapesta
UNGURII ZRUNCINĂ Europa din temelii. Decizia luată chiar acum la Budapesta
Vremea se răcește brusc. Vine urgia peste România
Vremea se răcește brusc. Vine urgia peste România
RUȘINE! Rona Hartner, abandonată de colegi, pe ultimul drum. Doar două vedete au...
RUȘINE! Rona Hartner, abandonată de colegi, pe ultimul drum. Doar două vedete au fost. Ceilalți s-au întrecut în mesaje de condoleanțe, dar s-au dat răniți la înmormântare
Ce s-a întâmplat la înmormântarea Ronei Hartner. Fiica artistei nu a rezistat la...
Ce s-a întâmplat la înmormântarea Ronei Hartner. Fiica artistei nu a rezistat la toată slujba. FOTO
„Prințul Verde”: „Dacă nu sunt eliberați toți ostaticii, Israelul trebuie să execute toți...
„Prințul Verde”: „Dacă nu sunt eliberați toți ostaticii, Israelul trebuie să execute toți ucigașii din închisori, inclusiv pe tata”
Ce activează boala care omorât-o pe Rona Hartner! Factorul declanșator, dezvăluit de celebrul...
Ce activează boala care omorât-o pe Rona Hartner! Factorul declanșator, dezvăluit de celebrul medic Vlad Ciurea: „Feriți-vă de…”
Care e singura țară europeană care se întinde pe trei continente? Europa, Africa...
Care e singura țară europeană care se întinde pe trei continente? Europa, Africa și America!