News

Curs valutar BNR, miercuri, 24 mai: Euro, în continuă scădere. La ce cotație a ajuns. Update

Curs valutar BNR, miercuri, 24 aprilie. Banca centrală a publicat, la ora 13:00, noua ședință valutară pentru euro, dolar și celelalte monede importante.
24.05.2023 | 13:21
Curs valutar BNR miercuri 24 mai Euro in continua scadere La ce cotatie a ajuns Update
Euro a scăzut, iar dolarul a crescut. Foto: Hepta.
ADVERTISEMENT
24-05-2023
10:23

Curs valutar BNR, miercuri, 24 mai: La ce cotație a ajuns Euro

Banca Națională a României anunță care sunt noile cotații pentru cele mai relevante monede. Potrivit datelor furnizate la ora 13:00 de BNR, aflăm că moneda euro este în continuă scădere, după ce și marți a întregistrat o ușoară depreciere.

Totodată, dolarul american este în scădere, prețul acestuia fiind de 4.6046 lei, în timp ce gramul de aur a înregistrat o creștere de 2.3976 unități, față de ziua precedentă, arată Banca Națională a României.

Iată cotațiile Băncii Naționale a României de miercuri, 24 mai, 2023:

  • Euro: 4.9624 lei
  • Dolarul american: 4.6046 lei
  • Lira sterlină: 5.7062 lei
  • Francul elvețian: 5.1030 lei
  • Gramul de aur: 292.6060 lei

Curs valutar BNR, miercuri, 24 mai. În jurul orei 13.00, de la Banca Națională a României vor veni noile cotații pentru euro, dolarul, francul elvețian sau lira sterlină.

Euro scade, dolarul crește

FANATIK vă informează, în timp real, care vor fi noile prețuri ale principalelor monede, după ce marți, dolarul a fost cotat la 4.6096 Lei, cu
+0.0084 Lei. Până atunci, să aruncăm un ochi la prețurile monedelor de marți, 23 mai.

ADVERTISEMENT

CURS BNR pentru euro

Marți, euro a înregistrat a doua zi consecutivă de scădere, după ce săptămâna trecută a atins un nou nivel record de creștere. În același timp, moneda națională înregistrează o creștere în raport cu euro și o scădere față de dolar. Euro a fost în scădere cu 0.0070 lei, în timp ce moneda națională a înregistrat o creștere.

Cursul pentru dolarul american

Dolarul american a înregistrat o creștere, marți, ajungând la 4.6096 lei față de 4.6012 lei, ceea ce reprezintă o creștere de 0.0084 lei. Economiștii anticipează că în viitorul apropiat, dolarul va întâmpina dificultăți în a depăși pragul de cinci lei. Este încă incert dacă aceste proiecții ale specialiștilor se vor adeveri în evoluția viitoare a pieței valutare.

ADVERTISEMENT

Curs BNR francul elvețian

Marți, francul elvețian a fost cotat de Banca Națională a României înregistrând o scădere cu -0.0220 de unități monetare, ajungând astfel la cotația de 5.1176 de lei.

Curs BNR lira sterlină

Nu a evoluat deloc bine, marți, lira sterlină. Aceasta a ajuns la o cotație în valoare de 5.7089 de lei. Cu alte cuvinte, moneda din Regatul Unit al Marii Britanii a avut o devalorizare cu -0.0162 unități, potrivit ultimei raportări a Băncii Naționale a României.

ADVERTISEMENT

Prețul unui gram de aur

Gramul de aur a raportat și el o scădere importantă și s-a apropiat de pragul de 290 de lei. Cu  2.6301 de lei în minus față de ultima actualizare a Băncii Naționale a României, de marți, 23 mai.

Cum calculează băncile cursul valutar în fiecare zi

Calculul cursului valutar se bazează pe raportul de schimb dintre două valute. Pentru a determina valoarea unei valute în raport cu alta, sunt implicate mai multe variabile. Primul pas constă în stabilirea unei valute de referință, de obicei dolarul american sau euro. Această valută de referință este utilizată pentru a compara valorile altor valute. Apoi, instituțiile financiare și băncile centrale monitorizează cererea și oferta de valută pe piață, analizând diverse factori precum performanța economică a țărilor, inflația, dobânzile, politica fiscală și evenimente geopolitice. Pe baza acestor informații, cursul valutar este stabilit în mod constant, cu fluctuații zilnice, și este influențat de interacțiunea dintre cererea și oferta de valută pe piață.

ADVERTISEMENT

Pe lângă factorii menționați anterior, cursul valutar poate fi influențat și de factori speculativi și psihologici. Tranzacțiile speculative și comportamentul investitorilor pot determina fluctuații imediate și semnificative ale cursului valutar. De asemenea, evenimentele politice, crizele financiare sau dezastrele naturale pot avea un impact major asupra valorii monedelor. În plus, instituțiile financiare și băncile centrale pot interveni pe piață pentru a susține sau a influența valoarea unei monede prin intermediul politicii monetare sau a cumpărării/vânzării de valută.

 

ADVERTISEMENT