News

Curs valutar BNR, miercuri, 31 august 2022. Dolarul american trece din nou peste euro. Update

Curs valutar BNR, miercuri, 31 august 2022. Economiștii Băncii Naționale a României (BNR) vor anunța curând care este cursul valutar pentru principalele monede internaționale și pentru gramul de aur.
31.08.2022 | 03:30
Curs valutar BNR miercuri 31 august 2022 Dolarul american trece din nou peste euro Update
La ultimul curs valutar, euro a revenit din nou în fața dolarului american. Foto: canva.com - colaj FANATIK
ADVERTISEMENT
31-08-2022
10:30

Cursul valutar BNR de miercuri, 31 august. Dolarul SUA, din nou peste euro

Banca Națională a României a publicat noile valori de cotație pentru principalele valute de pe piața internă și pentru gramul de aur.

Moneda euro a fost depășită din nou de dolarul american. Și celelalte valute de pe piață s-au depreciat.

  • Euro – 4.8605 lei
  • Dolar american – 4.8707 lei
  • Franc elvețian – 4.9747 lei
  • Lira sterlină – 5.6662 lei
  • Gramul de aur – 267.9984 lei

Luni, în primul curs valutar al săptămânii, un dolar american a fost mai scump decât un euro. Conform BNR, moneda americană a fost evaluată atunci la 4.8917 lei (n.r. – cu 0.0178 unități peste cotația de vineri), în timp ce moneda unică europeană a fost evaluată la 4.8707 lei (n.r. – scădere cu 0.0027 unități).

Curs valutar bun pentru dolar

Marți, 30 august 2022, euro a revenit din nou în fața dolarului american. Astfel, în ultimul curs valutar, moneda europeană a fost cotată la 4.8652 lei (în scădere cu 0.0055 unități față de ziua de luni), în timp moneda americană a fost cotată la 4.8497 lei (în scădere cu 0.0420 unități).

ADVERTISEMENT

În acest context, este foarte interesant de urmărit cum va arăta miercuri duelul valutar dintre euro și dolar. Amintim că Banca Națională a României anunță cursul valutar în fiecare zi, de luni până vineri.

Excepția o reprezintă zilele de weekend și cele în care pică o sărbătoare legală, context în care cotația anunțată vineri este valabilă până la luni, la ora 13:00.

ADVERTISEMENT

În urmă cu șapte zile, economiştii consultaţi de Agerpres au anticipat că aprecierea recentă a dolarului ar putea putea determina creşterea facturilor la carburanţi.

Posibilele afecte ale deprecierii euro

De asemenea, ei au indicat că ar putea determina şi costuri mai mari de rambursare a datoriei publice, dar şi creşterea datoriei publice raportate la Produsul Intern Brut (PIB).

ADVERTISEMENT

Aprecierea dolarului în raport cu leul românesc a fost determinată, în principal, de dinamica cursului EUR/USD – practic USD/RON este un cross între EUR/RON şi EUR/USD.

Pe parcursul ultimelor luni şi în ultimele zile dolarul american s-a apreciat comparativ cu moneda unică europeană (spre cel mai ridicat nivel din 2002).

ADVERTISEMENT

Evoluţie determinată de o serie de factori, printre care perspectivele pe termen foarte scurt pentru politica monetară din SUA şi zona euro, acumularea de semnale de recesiune în ambele blocuri economice și gradul ridicat de incertitudine cu privire la dinamica economiei mondiale şi viitorul arhitecturii monetar-financiare internaţionale”, a declarat reprezentantul Băncii Transilvania, Andrei Rădulescu.

ADVERTISEMENT