Curs valutar BNR, vineri, 11 aprilie 2025. Banca Națională a României a făcut publice, la ora 13:00, informațiile privind cotațiile principalelor monede. Toată lumea așteaptă cu sufletul la gură aceste informații, în plin război al tarifelor declanșat de Donald Trump.
Dolarul american este în cădere liberă și atinge noi recorduri negative, pentru prima dată în ultimii ani. Totul, cel mai probabil cauzat de războiul tarifelor declanșat de Donald Trump și pe modul în care piața din SUA nu mai este privită cu încredere de investitori.
Iată cotațiile Băncii Naționale a României de vineri, 11 aprilie 2025:
În zilele de sâmbătă și duminică, fiind considerate zile nebancare, nu există curs emis de către BNR. Chiar și așa, devine extrem de interesant de urmărit cu va evolua gramul de aur, care atinge noi recorduri și se apropie de o valoare de 470 de lei gramul. Valoarea principalelor valute europene va fi raportată zilnic, după ora 13:00, în clipa în care BNR anunță cotațiile oficiale pentru ziua în curs.
Joi, 10 aprilie, moneda unică europeană a pierdut -0.0003 unități în fața leului românesc, ajungând la o valoare de 4.9772 lei. Moneda euro este la o distanță tot mai mare de dolar, care valorează acum 4.5061 lei. În aceste condiții, lupta dintre dolar și moneda euro devine mai interesantă.
Maximul istoric atins de principala monedă europeană în acest an a fost raportat în august 2024, când moneda a depășit pentru câteva zile pragul psihologic 5 lei. De atunci, moneda euro rămâne sub acest prag psihologic și e greu de spus dacă aceasta va fi sau nu atins în 2025. Se pare că se fac eforturi considerabile de către BNR ca euro să nu depășească 5 lei.
La fel ca și moneda euro, dolarul a pierdut în valoare, fiind vorba de -0.0054 de unități în raport cu leul. Dolarul e cotat acum la 4.5061 lei, o valoare sub cea a monedei euro. De remarcat că dolarul e foarte departe de valoarea de 4,9 lei, atinsă în ultimele luni din 2024.
Mai mult, trebuie remarcat cum dolarul se menține mult sub pragul de 5 lei, pe care reușise să-l depășească sporadic în finele anului 2022. Așadar, specialiștii nu se așteaptă ca dolarul american să depășească din nou acest prag psihologic. Cel mai probabil acest lucru nu se va întâmpla.
La fel ca și dolarul american, francul elvețian a pierdut -0.0168 de lei în valoare, cu toate acestea rămâne peste pragul psihologic de 5,3 lei. Așadar, noul țel al francului pare să fie revenirea la pragul de 5,4 lei, la o valoare de 5.3426 lei. Cu toate că oricând poate să revină chiar și peste pragul de 5,4 lei, e greu de anticipat cum va evolua francul elvețian în următoarea perioadă.
Lira sterlină s-a apropiat de pragul psihologic de 6 lei, după ce a câștigat +0.0178 unități în raport cu leul românesc și valorează 5.7999 lei. Specialiștii vor să vadă dacă lira sterlină va depăși din nou pragul psihologic de 6 lei în 2025, deși acest scenariu pare destul de improbabil.
Gramul de aur revine în forță în această perioadă, și câștigă +8.8641 unități, ajungând la valoarea de 450.7054 lei per gram. Specialiștii se așteptau că un gram de aur să oscileze la începutul anului 2024 între valori de 285 – 310 de lei, astfel că recordul este bătut cu mult, mai ales că un gram de aur a valorat aproape 470 de lei. E clar că nimeni nu știe unde se va opri aurul până spre final de 2025.
BNR va actualiza în fiecare zi cursul valutar, cu excepția zilelor de weekend. Românii pot afla, așadar, în fiecare zi la ora 13:00 cum au evoluat principalele cotații ale monedelor lumii, precum și cotația gramului de aur, luată în considerare de specialiștii din întreaga lume pentru diverse tranzacții.