În ultima zi de cotație a săptămânii, moneda euro s-a depreciat în raport cu leul pentru a doua zi consecutiv. În schimb, dolarul american și gramul de aur încheie săptămâna pe verde în raport cu moneda națională.
Iată datele venite de la Banca Națională a României, vineri, 22 septembrie:
Euro: 4,9675 lei
Dolarul american: 4,6709 lei
Lira sterlină: 5,7134 lei
Francul elvețian: 5,1538 lei
Gramul de aur: 289,1272 lei
Curs valutar BNR vineri, 22 septembrie 2023. În jurul orei, 13:00, Banca Națională a României va actualiza datele valutare. Ca de obicei, FANATIK vă anunță care sunt noile prețuri ale principalelor monede internaționale.
Moneda euro a trecută săptămâna aceasta de pregul psihologic de 4,7 lei, apropiindu-se maximul istoric, consemnat în urmă cu patru luni. Totuşi, la cotaţia de joi leul a recuperat câteva unităţi şi speră la un nou “verde” la ultima şedinţă de cotaţie din această săptămână.
În planul puterii leului, Eurostat a anunţat săptămâna aceasta că inflaţia în România a crescut de la 8,9%, până la 9,3%, în luna august. Comparativ cu luna iulie 2023, rata anuală a inflaţiei a scăzut în 15 state membre ale Uniunii Europene, a rămas stabilă într-o singură ţară şi a crescut în 11 ţări, inclusiv în România.
Pe de altă parte, Institutul Naţional de Statistică informase anterior că în România rata anuală a inflaţiei a scăzut uşor în luna august la 9,43%, de la 9,44% în iulie, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 11,88%, cele nealimentare cu 6,98%, iar serviciile cu 11,72%. Rata anuală a inflaţiei în luna august 2023, comparativ cu luna august 2022, calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 9,3%.
Potrivit datelor prezentate de guvernatorul Mugur Isărescu, BNR a revizuit în urcare la 7,5%, de la 7,1%, prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi la 4,4% pentru sfârşitul lui 2024. Conform prezentării, scenariul de bază a fost construit pe baza legislaţiei în vigoare la momentul realizării proiecţiei şi nu include impactul măsurilor de consolidare fiscală discutate recent de autorităţi.
În contextul noilor măsuri fiscale pentru care guvernul ar urma să-şi asume răspunderea săptămâna viitoare, premierul Marcel Ciolacu s-a declarat convins că acestea nu vor duce la creşteri de preţuri, în contextul în care nu vor exista creşteri de dobânzi.
“Să nu credem cumva că Banca Europeană de Investiţii va mări dobânda de referinţă din cauză că am pus noi 1% la sistemul bancar. Din câte ştiu eu, domnul ministru al Finanţelor a avut o discuţie cu toţi reprezentanţii sistemului bancar şi au convenit nişte lucruri foarte concret – nu va duce la creşteri de dobânzi.
Creşterile de dobânzi de obicei duc în urma inflaţiei. Adică trebuie să creşti dobânda de referinţă ca să fii pe plus. Lucru pe care l-au făcut cel mai curajos Statele Unite ale Americii şi aţi văzut că acum inflaţia s-a dus la 3%. Bancă Europeană a făcut această creştere mai gradual, la fel ca BNR-ul”, a declarat Marcel Ciolacu.
Acesta a mai spus că este normală o creştere a TVA pentru alimentele cu zahăr adăugat şi că acest lucru se încadrează în logica europeană, dar a subliniat că în cazul în care va o exista o “creştere nejustificată” a prețurilor, ar putea fi incluse noi produse în ordonanţa care prevede limitarea adaosurilor comerciale.