News

Curs valutar BNR, vineri, 22 septembrie. Leul a mai temperat avântul euro și a încheiat săptămâna pe “verde”. Update

Curs valutar BNR, vineri, 22 septembrie. Banca centrală a prezentat, la ora 13:00, rezultatele ultimei ședințe valutare din această săptămână.
22.09.2023 | 13:24
Curs valutar BNR vineri 22 septembrie Leul a mai temperat avantul euro si a incheiat saptamana pe verde Update
Curs valutar BNR vineri, 22 septembrie 2023
ADVERTISEMENT
22-09-2023
10:22

Curs valutar BNR, vineri, 22 septembrie

În ultima zi de cotație a săptămânii, moneda euro s-a depreciat în raport cu leul pentru a doua zi consecutiv. În schimb, dolarul american și gramul de aur încheie săptămâna pe verde în raport cu moneda națională. 

Iată datele venite de la Banca Națională a României, vineri, 22 septembrie:

Euro: 4,9675 lei
Dolarul american: 4,6709 lei
Lira sterlină: 5,7134 lei
Francul elvețian: 5,1538 lei
Gramul de aur: 289,1272 lei

Curs valutar BNR vineri, 22 septembrie 2023. În jurul orei, 13:00, Banca Națională a României va actualiza datele valutare. Ca de obicei, FANATIK vă anunță care sunt noile prețuri ale principalelor monede internaționale.

Curs valutar BNR, vineri, 22 septembrie. Cu cât se vând euro și dolarul american

Moneda euro a trecută săptămâna aceasta de pregul psihologic de 4,7 lei, apropiindu-se maximul istoric, consemnat în urmă cu patru luni. Totuşi, la cotaţia de joi leul a recuperat câteva unităţi şi speră la un nou “verde” la ultima şedinţă de cotaţie din această săptămână.

ADVERTISEMENT

În planul puterii leului, Eurostat a anunţat săptămâna aceasta că inflaţia în România a crescut de la 8,9%, până la 9,3%, în luna august. Comparativ cu luna iulie 2023, rata anuală a inflaţiei a scăzut în 15 state membre ale Uniunii Europene, a rămas stabilă într-o singură ţară şi a crescut în 11 ţări, inclusiv în România.

Pe de altă parte, Institutul Naţional de Statistică informase anterior că în România rata anuală a inflaţiei a scăzut uşor în luna august la 9,43%, de la 9,44% în iulie, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 11,88%, cele nealimentare cu 6,98%, iar serviciile cu 11,72%. Rata anuală a inflaţiei în luna august 2023, comparativ cu luna august 2022, calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 9,3%.

ADVERTISEMENT

Potrivit datelor prezentate de guvernatorul Mugur Isărescu, BNR a revizuit în urcare la 7,5%, de la 7,1%, prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi la 4,4% pentru sfârşitul lui 2024. Conform prezentării, scenariul de bază a fost construit pe baza legislaţiei în vigoare la momentul realizării proiecţiei şi nu include impactul măsurilor de consolidare fiscală discutate recent de autorităţi.

În contextul noilor măsuri fiscale pentru care guvernul ar urma să-şi asume răspunderea săptămâna viitoare, premierul Marcel Ciolacu s-a declarat convins că acestea nu vor duce la creşteri de preţuri, în contextul în care nu vor exista creşteri de dobânzi.

ADVERTISEMENT

“Să nu credem cumva că Banca Europeană de Investiţii va mări dobânda de referinţă din cauză că am pus noi 1% la sistemul bancar. Din câte ştiu eu, domnul ministru al Finanţelor a avut o discuţie cu toţi reprezentanţii sistemului bancar şi au convenit nişte lucruri foarte concret – nu va duce la creşteri de dobânzi.

Creşterile de dobânzi de obicei duc în urma inflaţiei. Adică trebuie să creşti dobânda de referinţă ca să fii pe plus. Lucru pe care l-au făcut cel mai curajos Statele Unite ale Americii şi aţi văzut că acum inflaţia s-a dus la 3%. Bancă Europeană a făcut această creştere mai gradual, la fel ca BNR-ul”, a declarat Marcel Ciolacu.

ADVERTISEMENT

Acesta a mai spus că este normală o creştere a TVA pentru alimentele cu zahăr adăugat şi că acest lucru se încadrează în logica europeană, dar a subliniat că în cazul în care va o exista o “creştere nejustificată” a prețurilor, ar putea fi incluse noi produse în ordonanţa care prevede limitarea adaosurilor comerciale.

ADVERTISEMENT
Iarna adevărată pune stăpânire treptat pe întreaga țară. Când ajunge ninsoarea și în...
Iarna adevărată pune stăpânire treptat pe întreaga țară. Când ajunge ninsoarea și în București
A fost desemnată cea mai frumoasă femeie din țara ei, dar a spus...
A fost desemnată cea mai frumoasă femeie din țara ei, dar a spus "stop" și acum e sportivă profesionistă
Simona Halep ar fi părăsit România definitiv. Unde ar fi hotărât să se...
Simona Halep ar fi părăsit România definitiv. Unde ar fi hotărât să se stabilească sportiva din Constanța
Dorian Popa a luat o decizie radicală după ce a fost prins drogat...
Dorian Popa a luat o decizie radicală după ce a fost prins drogat şi în chiloţi la volan, iar iubita de 40 de ani l-a părăsit
Caz șocant în Olt. Un bărbat a fost decapitat, iar capul i-a fost...
Caz șocant în Olt. Un bărbat a fost decapitat, iar capul i-a fost aruncat la WC
Despre Patriarhul Daniel putine s-au stiut in totii anii acestia. Se stie ca...
Despre Patriarhul Daniel putine s-au stiut in totii anii acestia. Se stie ca nu este casatorit, dar in 2013, din senin o tanara spunea ca ii este fiica si ca vrea sa faca test de paternitate. Ce s-a aflat acum despre ea
BANCNOTELE CARE DISPAR definitiv! Decizia care se pregătește chiar acum
BANCNOTELE CARE DISPAR definitiv! Decizia care se pregătește chiar acum
Andreea Bănică, traumatizată. A fost bătută constant
Andreea Bănică, traumatizată. A fost bătută constant
S-A DECIS! Mai puțină muncă pentru români. Legea a fost publicată în Monitorul...
S-A DECIS! Mai puțină muncă pentru români. Legea a fost publicată în Monitorul Oficial
Uluitor! Ce pensie au Corina Chiriac și Maria Dragomiroiu, după ani întregi de...
Uluitor! Ce pensie au Corina Chiriac și Maria Dragomiroiu, după ani întregi de carieră: „Mi-am redus la minimă necesitate cheltuielile. Dacă știam ce vremuri vin...”
INVESTIGAȚIE. Cum a cumpărat familia Negoiță, parcelă cu parcelă, 12 hectare lângă Hala...
INVESTIGAȚIE. Cum a cumpărat familia Negoiță, parcelă cu parcelă, 12 hectare lângă Hala Laminor. Se fac blocuri lângă mallul de 133 de milioane de euro al lui Robert Negoiță
Zodia care va trăi un miracol divin înainte de Crăciun. Toată viața i...
Zodia care va trăi un miracol divin înainte de Crăciun. Toată viața i se va schimba complet
E mereu zi! Care e locul de pe Terra unde soarele nu apune...
E mereu zi! Care e locul de pe Terra unde soarele nu apune niciodată? Cum arată 24 de ore în 30 de secunde!