News

Cursa pentru epava avionului F-35 prăbușit în Marea Chinei de Sud. De ce vor americanii să ajungă primii

Experții militari și civili din SUA nu exclud posibilitate ca autoritățile chineze să încerce să obțină epava avionului F-35 pentru a obține secretele tehnologice americane.
28.01.2022 | 15:25
Cursa pentru epava avionului F35 prabusit in Marea Chinei de Sud De ce vor americanii sa ajunga primii
ADVERTISEMENT

Prăbușirea unui avion F-35 de pe puntea unui portavion american a dat naștere unei curse pentru recuperarea epavei. Odată cu controversele pe această temă ies la suprafață tensiunile diplomatice și militare dintre SUA și China în zona Oceanului Pacific.

În mod evident, oficialii americani își doresc să recupereze epava avionului F-35 pentru a avea loc o expertiză a aparatului și a determina care au fost cauzele accidentului. Totuși, trebuie subliniat și faptul că producerea acestui eveniment în Marea Chinei de Sud pune o presiune suplimentară pe americani.

ADVERTISEMENT

Avionul care a căzut în apele mării este echipat cu unele dintre cele mai avansate tehnologii pe care le are la dispoziția Marina Statelor Unite ale Americii. Iar un astfel de transfer involuntar de tehnologie ar putea fi periculos.

Mai exact, în acest moment există îngrijorări legate de faptul că autoritățile de la Beijing vor dispune, la rândul lor, desfășurarea unor acțiuni de recuperare a epavei pentru a obține tehnologia secretă a SUA, notează CNN.

ADVERTISEMENT

“Chinezii au o istorie lungă a împrumuturilor de peste mări pentru a aplica ingineri inversă asupra acelor lucruri. Această oportunitate (n.r epava avionului F-35) ar putea fi o mină de aur”, explică Peter Leyton, expert în aviația militară și profesor al Universității Griffith din SUA.

Cum reacționează China în acest incident?

În mod oficial, autoritățile de la Beijing au anunțat că nu sunt interesate de tehnologia avionului în apele din proximitatea Chinei.  În plus, s-au folosit de aceste speculații pentru a lansa un mic atac la adresa SUA.

ADVERTISEMENT

“Sfătuim SUA să contribuie mai mult la pacea și securitatea regională și să nu își prezinte forța la fiecare pas”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din China, Zhao Lijian.

În plus, acest incident permite autorităților chineze să lanseze un atac la adresa SUA și să atragă atenția asupra modului în care, în ultimii ani, raporturile de forțe dintre cele două state s-au schimbat.

ADVERTISEMENT

Mai exact, un articol din Global Times, o publicație online controlată de guvernanții de la Beijing, a publicat un articol în care subliniază că eforturile SUA de a limita expansiunea Chinei în zona Oceanului Pacific.

Experții citați de Global Times explică că avioanele și navele americane detașate în zona Pacificului suferă adesea accidente. Ei le pun pe seama epuizării mentale și fizice la care sunt supuși militarii SUA.

În aceste condiții, specialiștii citați recomandă Statelor Unite ale Americii să oprească manevrele care încalcă suveranitatea și securitatea altor state pentru ca accidente ca cel în care a fost implicat avionul F-35 să nu  mai aibă loc.

ADVERTISEMENT