News

Cursa înarmării nucleare: pericol de escaladare a conflictului în lume

Tabloidul britanic The Telegraph avertizeaza despre faptul  ca planeta sta pe un butoi cu pulbere. Cursa înarmării nucleare este departe de a fi intrat în declin, deşi unele statele se...
23.07.2017 | 10:24
Cursa inarmarii nucleare pericol de escaladare a conflictului in lume

Tabloidul britanic The Telegraph avertizeaza despre faptul  ca planeta sta pe un butoi cu pulbere. Cursa înarmării nucleare este departe de a fi intrat în declin, deşi unele statele se angajaseră după 1990 să distrugă parte din arsenal. Dimpotrivă, dezvoltarea acestui tip de arme pare să conteze din ce în ce mai mult, mai ales după ce Coreea de Nord a anunţat că a testat cu succes o rachetă balistică intercontinentală care poate transporta focoase nucleare.

Deja în arsenalul mondial există bombe atomice care însumează o putere de milioane de kilotone.Pe lângă acestea, mai există 15.000 de focoase nucleare gata de a fi montate pe rachete intercontinentale, majoritatea aparţinând Statelor Unite şi Rusiei.Oficial, în lume există cinci state care deţin arme nucleare: China, Franţa, Rusia, Marea Britanie şi Statele Unite. Acestea sunt recunoscute ca posedând arsenal nuclear prin „Tratatul de neproliferare a armelor nucleare”.

Cine reprezintă pericolul în cursa înarmării nucleare

Există însă, neoficial, alte patru ţări care deţin astfel de arme: Pakistan, India, Israel şi Coreea de Nord. Aceste ţări nu au semnat tratatul şi, conform unor surse militare, împreună ar dispune de aproximativ 340 de arme nucleare.De departe, Rusia şi SUA conduc acest clasament nedorit. În prezent, cele două state deţin împreună 88% din arsenalul nuclear mondial, însumând o putere de 6.600 de megatone.

În cazul unui atac nuclear, se estimează că o singură bombă B-83 deţinută de SUA ar ucide în primele 24 de ore 1,4 milioane de oameni, alte 3,7 fiind grav rănite.Cea mai puternică bombă atomică este deţinută de Rusia. Dacă aceasta ar fi lansată peste New York, ar fi omorâţi 7,6 milioane de oameni şi 3,7 milioane ar fi răniţi. Alte milioane ar avea de suferit grav pe o distanţă de până la aproape zece kilometri în jurul deflagraţiei.