News

Cursa pentru Primăria Capitalei intră în linie dreaptă. Gabriela Firea, susținută de PSD. Care ar putea fi candidații PNL și USR

PSD este primul partid care anunță candidatul pentru Primăria București la alegerile locale din 2024, social-democrații susținând-o pe Gabriela Firea.
06.02.2023 | 18:59
Cursa pentru Primaria Capitalei intra in linie dreapta Gabriela Firea sustinuta de PSD Care ar putea fi candidatii PNL si USR
Ciprian Ciucu, Nicușor Dan și Gabriela Firea ar putea fi adversari la alegerile locale din 2024/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Cu un an și jumătate înainte de alegerile locale din 2024, Nicușor Dan are deja primul rival în cursa pentru un nou mandat de primar general, anume pe Gabriela Firea care vrea să se întoarcă la primărie. Susținerea politică pentru un al doilea mandat al edilului în funcție se clatină, fiind foarte probabil ca PNL și USR să-și desemneze candidați proprii la următorul scrutin local.

„O poveste nu prea de succes”

Întrebat, într-o emisiunea la Antena 3, cu ce candidat se va prezenta PSD la alegerile locale din București, Marcel Ciolacu a răspuns fără ezitare: „Cu Gabriela Firea. În acest moment, categoric, mai ales că doamna Gabriela Firea îşi doreşte să candideze pentru un nou mandat.

ADVERTISEMENT

Președintele PSD a apreciat că susținerea PNL și USR pentru Nicușor Dan „a fost o poveste nu prea de succes”, atuul lui Firea fiind faptul că electoratul de stânga din Capitală ar fi mai numeros decât cel al dreptei.

Trebuie să ai anumite afinităţi să fii primar general şi de sector, trebuie să îţi placă şi să înţelegi acest lucru. Din punctul meu de vedere cred că cel mai bun candidat de departe, nu numai de la PSD ci de la toate partidele, va fi doamna Gabriela Firea”, a mai spus Marcel Ciolacu.

ADVERTISEMENT

Liberalii par să se lepede de actualul primar

Pentru Nicușor Dan noua confruntare cu Firea ar putea decurge în circumstanțe care-i sunt nefavorabile. A devenit primar în 2020 cu sprijinul PNL și USR însă acum niciunul dintre cele două partide nu pare să-l susțină necondiționat. Liberalii par cei mai hotărâți să aibă un candidat propriu în 2024. Pe 1 februarie, organizația de București a PNL i-a dat un ultimatum în care i-au cerut primarului general ca, în termen de 6 luni, să obțină anumite rezultate pe 10 teme importante legate de administrația orașului.

Este doar normal ca Partidul Național Liberal, unul dintre cele două partide care i-a susținut campania electorală și i-a susținut activitatea să îi evalueze performanța la jumătatea mandatului, în fața bucureștenilor. Dacă va dori în continuare sprijinul PNL București, Primarul General va îndeplini până la data de 31 iulie 2023 indicatorii de realizare prezentați mai jos”, se spunea într-un comunicat al PNL București.

ADVERTISEMENT

În caz contrar, Nicușor Dan riscă să piardă sprijinul politic al liberalilor din Consiliul General. De remarcat că liberalii îi pun condiții primarului pentru a-i acorda susținerea pentru a-și duce mandatul la bun sfârșit, nefiind în niciun caz vorba despre susținerea pentru un al doilea mandat. În mai multe rânduri, mai ales după înlăturarea lui Ludovic Orban de la conducerea PNL, liberalii au dat semnale că în 2024 și-ar dori un candidat propriu la Primăria Generală.

Eu mi-aș dori să avem candidatul nostru, nu neapărat să fiu eu”, spunea pe 23 noiembrie, la Europa FM, Ciprian Ciucu, președintele PNL București. Ciucu susținea atunci că nu-și dorește să candideze decât în anumite condiții, pentru care nu are garanția că vor fi acceptate. În pofida reticențelor sale, Ciucu este în postura în care ar putea fi obligat de propriu partid să-și asume candidatura. Activitatea sa ca primar la sectorul 6 i-ar conferi un avantaj suplimentar, iar calitatea de șef al organizației din oraș i-ar impune responsabilitatea unei candidaturi.

ADVERTISEMENT

Tot în noiembrie, Silviu Mănăstire, pe atunci încă secretar general adjunct al PNL, îl indica pe Ciucu drept posibil candidat, însă mai evoca și posibilitatea ca Rareș Bogdan să fie desemnat din partea liberalilor. Cu un grad mai mic de probabilitate, Mănăstire îl menționa și pe viceprimarul Stelian Bujduveanu, care însă are mai puțină notorietate în rândul votanților obișnuiți.

USR, alături de Nicușor Dan de teama Gabrielei Firea

În momentul de față, Nicușor Dan nu este sigur nici de susținerea USR pentru alegerile din 2024. Deși Uniunea a fost mai puțin critică la adresa sa, au existat și momente tensionate în relația dintre primarul generalul și edilului Sectorului 1, Clotilde Armand (USR). Președintele USR, Cătălin Drulă, spunea luna trecută că este prematur să se pronunțe privind susținerea lui Nicușor Dan la alegerile viitoare.

Pentru 2024 este încă devreme şi este o decizie pe care o iau împreună cu colegii mei din partid, bazată pe performanţă, pe perspective şi pe ce opţiuni reale are Bucureştiul. În niciun caz nu lăsăm Bucureştiul din nou pe mâna Gabrielei Firea”, spunea Drulă.

În eventualitatea unei rupturi între USR și Nicușor Dan, cea mai probabilă variantă a Uniunii ar fi fostul ministru al Sănătății, Răzvan Voiculescu, actualul lider al USR București. Acesta și-a dorit să candideze și în 2020, însă a fost nevoit să se retragă din cursă după ce Nicușor Dan a obținut susținerea candidaturii sale de către liberali. Practic, actualul primar le-a forțat mâna celor de la USR să-i susțină candidatura de teamă că Gabriela Firea ar obține un nou mandat.

ADVERTISEMENT