News

Curtea Constituțională a amânat decizia privind plafonarea dobânzilor la creditele bancare

10.06.2020 | 15:27
Curtea Constitutionala a amanat decizia privind plafonarea dobanzilor la creditele bancare
ADVERTISEMENT

Curtea Constituţională a amânat pentru 8 iulie pronunțarea pe proiectul de lege privind protecția consumatorului împotriva dobânzilor excesive. Sesizarea de neconstituționalitate a fost depusă de către grupul parlamentar al PNL, informează Agerpres.

Plafonarea dobânzilor, contestată de PNL și USR

Camera Deputaților a adoptat pe 6 mai, în calitate de for decizional, proiectul prin care sunt plafonate dobânzile la creditele bancare, scopul legii fiind ”menținerea echilibrului contractual și asigurarea integrității pieței financiar-bancare”.

ADVERTISEMENT

Articolul 5 al legii prevede că ”dobânda anuală efectivă în cazul creditelor de consum nu poate depăşi cu mai mult de 15 puncte procentuale dobânda de referinţă practicată de BNR”.

La acest articol a fost adoptat un amendament care stipulează că ”prin excepţie de la prevederile art. 5, în cazul creditelor de consum în valoare maximă de 15.000 de lei, suma totală de rambursat de către consumator nu poate depăşi dublul sumei împrumutate”.

ADVERTISEMENT

Amendamentul a fost inițiat de către Iulius Marian Firczak, din grupul minorităților naționale, și a fost adoptat cu 177 de voturi favorabile, 80 împotrivă şi cinci abțineri.

Prevederile legii se aplică atât asupra creditelor furnizate de bănci cât instituțiilor financiare nebancare sau entităților care recuperează creanțe.

ADVERTISEMENT

Dobânda anuală efectivă la creditele imobiliare nu poate depăşi cu mai mult de două puncte procentuale dobânda de referinţă practicată de BNR pe piaţa financiar-bancară internă; în cazul în care creditorul financiar este o instituţie financiară nebancară, dobânda anuală efectivă la creditele imobiliare nu poate depăşi dublul dobânzii de referinţă practicată de BNR pe piaţa financiar-bancară internă”, se mai spune în legea supusă controlului de constituționalitate.

În afară de liberali, și parlamentarii USR susțin că proiectul este neconstituțional.

În martie 2019, CCR a declarat, cu unanimitate de voturi, ‘pachetul de legi Zamfir’ neconstituţional. Acest proiect reia una dintre ideile din acest pachet – şi anume plafonarea dobânzilor. (…) Prin acest proiect, unii parlamentari îşi rezolvă problemele de familie sau cele de interes personal, de natură penală”, spunea deputatul Cosette Chichirău, în cadrul dezbaterilor din Cameră.

ADVERTISEMENT

În schimb proiectul a fost susținut de către PSD cu argumentul că dobânzile din sistemul bancar românesc sunt peste media celor  din Uniunea Europeană. ”Cred că e momentul ca românii să nu mai plătească cele mai mari dobânzi din Europa”, susținea Alfred Simonis, liderul deputaților PSD.

ADVERTISEMENT
Tags: