News

Curtea Constituțională a decis: Legea privind starea de alertă este constituțională

Curtea Constituțională a României a decis, marți, că Legea privind starea de alertă este constituțională.
08.06.2021 | 15:33
Curtea Constituțională a decis: Legea privind starea de alertă este constituțională
Curtea Constituțională a decis: Legea privind starea de alertă este constituțională. Sursa foto: Inquam Photos / George Călin
ADVERTISEMENT

Curtea Constituțională a României (CCR) a decis, marți, că legea care a reglementat instituirea stării de alertă este constituțională, potrivit G4Media.

Judecătorii CCR s-au pronunțat cu privire la sesizările asupra Legii 55/2020 referitoare la unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor COVID-19.

Decizia a venit în contextul în care instituirea măsurilor anti-Covid de către Guvern a provocat mai multe nemulțumiri, proteste și acțiuni în instanță.

ADVERTISEMENT

Curtea Constituțională a decis: Legea privind instituirea stării de alertă este constituțională

Judecătorii Curții au luat în analiză o serie de cinci sesizări referitoare la acest act normativ instituit în România.

În primăvara acestui an, câteva zeci de persoane au protestat la Palatul Parlamentului, unde îşi are sediul şi Curtea Constituţională, împotriva Legii 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

ADVERTISEMENT

Participanții la protest au afișat bannere cu mesaje precum ”CCR – Judecă drept o lege strâmbă”, ”Salvați Constituția”, ”Jos legea terorii”,CCR – Nu te spăla pe mâini cu sângele nostru”.

Liderul AUR, George Simion, în luna mai: ”Legea e neconstituțională”

În luna mai a acestui an, co-președintele AUR, George Simion, a declarat că este neconstituțională instituirea stării de alertă în baza Legii 55/2020, exprimându-şi convingerea că şi Curtea Constituțională va constata acelaşi lucru, pentru că situaţia sanitară nu ar mai impune această măsură.

ADVERTISEMENT

”Credem că starea de alertă bazată pe Legea 55 este neconstituţională. Măsurile de relaxare aşa-spuse, din ultima perioadă, vin şi în urma acestui proces la CCR. S-au comis multe abuzuri, încălcarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale românilor.

Această stare de alertă nu a ajuns niciodată să fie votată în Parlamentul României şi fără control parlamentar nu a existat procedura de confirmare a stării de urgenţă. De aceea, mâine, la CCR, se va face dreptate”, a declarat Simion, într-o conferinţă de presă.

ADVERTISEMENT

El a adăugat că starea de alertă este în vigoare ”doar pentru a satisface anumite grupuri de interese din domeniul achizițiilor medicale”.

”Credem că starea de alertă este în vigoare doar pentru a satisface anumite grupuri de interese din domeniul achiziţiilor medicale. Va fi declarată neconstituţională această stare de alertă şi terminăm cu acest coşmar.

ADVERTISEMENT

Noi, AUR, ne asumăm că nu vom mai ajunge niciodată la cazurile în care drepturile şi libertăţile fundamentale să fie îngrădite şi libertăţile principale, de la libertatea de circulaţie până la libertatea şi dreptul fundamental la educaţie, să fie încălcate”, a adăugat Simion.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 854. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri