News

Curtea Constituțională, clarificări în privința sesizărilor Guvernului și Senatului pe tema moțiunii de cenzură

Curtea Constituțională a României (CCR) a venit cu clarificări pe subiectul moțiunii de cenzură. Judecătorii au prezentat sesizările primite de instituție din partea Guvernului și a Senatului.
17.09.2021 | 15:56
Curtea Constitutionala clarificari in privinta sesizarilor Guvernului si Senatului pe tema motiunii de cenzura
ADVERTISEMENT

Curtea Constituțională a României (CCR) a venit cu precizări suplimentare în privința sesizărilor pe tema moțiunii de cenzură care a fost depusă pe 3 septembrie.

Poziția CCR vine la două zile după ce instituția anunțase că termenul de judecată al acestei spețe a fost stabilit pe 28 septembrie, adică după Congresul PNL, care are loc pe 25 septembrie.

ADVERTISEMENT

Curtea Constituțională, clarificări în privința sesizărilor Guvernului și Senatului pe tema moțiunii de cenzură

CCR anunță că până pe data de 15 septembrie, termenul limită stabilit pentru comunicarea punctelor de vedere, pe adresa instituției au venit două sesizări.

Acestea au avut ca surse Guvernul României, prin premierul Florin Cîțu, respectiv Senatul României, prin președintele său, Anca Dragu.

ADVERTISEMENT

În ceea ce-l privește pe șeful Executivului, acesta a sesizat CCR cerând o soluționare a unui posibil conflict de ordine juridică existent între Parlament și Guvern

”În data de 8 septembrie 2021, prim-ministrul României a transmis Curții Constituționale cererea de soluționare a conflictului juridic de natură constituțională dintre Parlamentul României, pe de o parte, și Guvernul României, pe de altă parte. 

ADVERTISEMENT

Termenul stabilit pentru comunicarea punctelor de vedere ale părților aflate în conflict a fost stabilit pentru data de 15 septembrie 2021, iar termenul de judecată a fost ulterior stabilit pentru data de 28 septembrie 2021”, anunță Curtea.

Sesizarea Ancăi Dragu, depusă în ultima zi a termenului

La o săptămână după sesizarea premierului a venit și punctul de vedere transmis de Senat, prin Anca Dragu. Această, la rândul ei, a sesizat Curtea cerând soluționare a conflictului juridic de natură constituțională dintre Executiv și Legislativ.

ADVERTISEMENT

”În data de 15 septembrie 2021, președintele Senatului a transmis Curții Constituționale cererea de soluționare a conflictului juridic de natură constituțională dintre Guvernul României și prim-ministrul României, pe de o parte, și Parlamentul României, pe de altă parte.

Termenul stabilit pentru comunicarea punctelor de vedere ale părților aflate în conflict a fost stabilit pentru data de 29 septembrie 2021”, se mai arată în comunicatul emis de CCR, vineri, 17 septembrie.

Despre acest conflict dintre Guvern și Parlament, Anca Dragu spunea, miercuri, că este mai degrabă unul politic.

”Este de fapt un conflict de natură politică pe care Guvernul îl doreşte transformat într-un conflict de natură constituțională.

Moţiunea de cenzură reprezintă un instrument juridic constituţional pe care îl au la dispoziţie parlamentarii, un instrument de control asupra activităţii Guvernului şi arătăm, ca atare, că nu se constituie niciun fel de blocaj al activităţii celor două instituţii.

Numai un blocaj ar putea sta la baza unui conflict juridic de natură constituţională. Repet: este vorba de un conflict politic, mai degrabă, care de la nivelul Guvernului se doreşte a se transforma într-un conflict juridic de natură constituţională”, a arătat Dragu, într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Parlamentului, conform sursei citate.

ADVERTISEMENT