News

Curtea de Apel București: La pelerinaje pot participa și persoanele care nu sunt din localitate

14.12.2020 | 20:08
Curtea de Apel Bucuresti La pelerinaje pot participa si persoanele care nu sunt din localitate
ADVERTISEMENT

Curtea de Apel București a decis că evenimentele religioase nu pot fi restricționate persoanelor care nu sunt din localitate, în ciuda deciziilor luate de Guvern.

Astfel, decizia prin care accesul la pelerinaje era restricționat persoanelor din alte localități a fost anulată.

ADVERTISEMENT

Instanța s-a pronunțat luni, 14 decembrie, și a răspuns reclamației Mihaelei Meluca, care a cerut anularea articolului numărul 2 din hotărârea numărul 47 a Comitetului Național pentru Situații de Urgență din data de 5 octombrie 2020.

Pelerinajele ar trebui deschise pentru toată lumea, crede Curtea de Apel București

Decizia nu este definitivă și poate fi atacată în termen de două zile de la comunicare, precizează ziare.com. „Admite excepția lipsei calității procesuale pasive a pârâtului Guvernul României. Respinge acțiunea față de acest pârât ca fiind formulată împotriva unei persoane fără calitate procesuală pasivă.

ADVERTISEMENT

Respinge ca inadmisibilă cererea de intervenție accesorie în interesul pârâtei Guvernul României. Admite acțiunea față de pârâtul CNSU. Anulează art.2 din Hotararea nr.47/2020 a CNSU”, se arată în minuta instanței.

Articolul 2 din hotărârea numărul 47 a Comitetului Național pentru Situații de Urgență , la care se face referire, precizează că „organizarea de sărbători religioase e permisă numai cu participarea persoanelor care au domiciliul sau reședința în localitatea unde se desfășoară activitatea, fără participarea persoanelor/pelerinilor din alte localități”.

ADVERTISEMENT

Conform stiripesurse, decizia nu poate produce efecte pentru că prevederea apare și într-o hotărâre de guvern, care nu a fost atacată în instanță. Instanța a considerat că prin această lege se pot comite abuzuri, motiv pentru care i-au dat dreptate femeii care a făcut plângere împotriva Guvernului României.

„În motivare, Curtea de Apel explică că este neconstituțională prezența unui asemenea prevederi într-o decizie de natura juridică a unei hotărâri CNSU”, precizează sursa citată.

ADVERTISEMENT

Se observă că nu există nicio limitare în timp a acestei interdicții, sau cu privire la localitățile/întinderea teritorială unde urmează să se desfășoare sărbătorile religioase, astfel încât se deduce în mod logic faptul că interdicția menționată se referă la o perioadă nedeterminată și vizează orice localitate de pe teritoriul României, cu excepţia celei de domiciliu, unde au loc astfel de manifestări, deși una din premisele care au stat la baza acestei hotărâri o constituie ”creșterea zilnică progresivă a numărului de persoane infectate, cu preponderență în anumite zone sau localități, care determină o presiune permanentă asupra capacității de gestionare a unităților administrativ – teritoriale și a sistemului sanitar”, mai este menționat în motivarea instanței.

Manifestările religioase pot fi limitate pe teritoriul României

Cu toate acestea, manifestările religioase pot fi limitate pe teritoriul României, dacă se întrunesc simultan patru condiții. Mai mult, hotărârea de guvern care stă la baza interzicerii accesului pelerinilor ar trebui atacată, la rândul ei, în instanță, conform stiripesurse.ro.

  • 1. Limitările să fie prevăzute de legea națională, deja în vigoare.
  • 2. Limitările trebuie să fie nediscriminatorii.
  • 3. Să fie absolut necesară în limitarea efectelor pandemiei.
  • 4. Să fie proporțională cu scopul urmărit, condiție care decurge din cea a necesității.
ADVERTISEMENT