News

Curtea de Apel, sentință finală privind cererea de mutare a Cheilor Bicazului în secuime

13.01.2021 | 21:40
Curtea de Apel sentinta finala privind cererea de mutare a Cheilor Bicazului in secuime
ADVERTISEMENT

Curtea de Apel Ploiești a anunțat miercuri, 13 ianuarie, o sentință finală și definitivă privind cererea de mutare a Cheilor Bicazului în secuime.

Procesul care avea ca dispută Cheile Bicazului, un litigiu de graniţă între judeţele Neamţ şi Harghita, a primit un răspuns partea judecătorilor de la Curtea de Apel.

ADVERTISEMENT

Succes juridic a avut judeţul Neamţ, care a câştigat definitiv procesul intentat de judeţul Harghita şi municipiul Gheorgheni în ceea ce priveşte graniţa dintre cele două unităţi administrativ teritoriale, relatează Agerpres.

Cererea de mutare a Cheilor Bicazului în secuime a primit o sentință finală de la Curtea de Apel

În iulie 2020, după o lungă serie de procese, care s-au întins pe o perioadă de peste 10 ani, pe 25 iunie 2020, Curtea de Apel Ploieşti a decis, prin sentinţă definitivă, că disputa legată de Cheile Bicazului s-a încheiat.

ADVERTISEMENT

Se decidea atunci că atât Canionul, cât şi cele 700 de hectare din împrejurimi, aparţin comunei Bicaz-Chei, adică trec în administrarea judeţului Neamţ. Ulterior, Csaba Borboly, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita a declarat că va uza de o cale de atac extraordinară.

Miercuri, a venit decizia finală și la acest atac juridic. Judeţul Neamţ a câştigat definitiv procesul intentat de judeţul Harghita şi municipiul Gheorgheni în ceea ce priveşte graniţa dintre cele două unităţi administrativ teritoriale.

ADVERTISEMENT

”Curtea de Apel Ploieşti a respins contestaţiile în anulare, ca inadmisibile şi a obligat contestatarii – municipiul Gheorgheni şi judeţul Harghita la plata către intimata comuna Bicaz-Chei a sumei de 8.000 lei, câte 4.000 lei fiecare.

Este o sentinţă irevocabilă, pronunţată în şedinţa publică de azi, 13.01.2021. Am câştigat încă o dată procesul Cheile Bicazului! Asta înseamnă să fii patriot, să îţi iubeşti judeţul şi să te baţi cu toată priceperea şi cu buna credinţă pentru dreptate şi obiectivele de valoare”, a declarat prefectul George Lazăr, conform sursei citate.

ADVERTISEMENT

Ce spune partea maghiară despre Cheile Bicazului

În această dispută, partea maghiară, reprezentată de conducerea CJ Harghita şi Primăria Gheorgheni, susţinea că zona Cheilor Bicazului le aparţine, deoarece ar fi făcut parte prin tradiţie din aşa-zisul Ţinut Secuiesc.

În 1998, oficiile de cadastru din cele două judeţe au încheiat un proces-verbal conform căruia aria defileului aparţine comunei nemţene BicazChei, actul a fost semnat de ambele părţi, dar s-a ajuns în situaţia ca diverşi oficiali din Harghita să ceară anularea documentului respectiv, de unde şi multitudinea de litigii de graniţă.

Judeţul Harghita şi municipiul Gheorgheni au acţionat în instanţă judeţul Neamţ şi comuna Bicaz Chei, solicitând mutarea graniţei în interiorul Cheilor Bicazului.

Prin sentinţa din 12 iunie 2019, pronunţată de Tribunalul Prahova, a fost stabilită o nouă linie de hotar dintre teritoriul administrativ al municipiului Gheorgheni şi teritoriul administrativ al comunei Bicaz Chei, iar judeţul Neamţ a pierdut circa 5.000 de hectare din comuna Bicaz Chei, respectiv Cheile Bicazului.

Sentinţa a fost atacată cu recurs la Curtea de Apel Ploieşti de autorităţile din Neamţ, iar la termene s-a prezentat prefectul George Lazăr, abia numit pe funcţie.

Curtea de Apel Ploieşti a dat câştig de cauză judeţului Neamţ în 2020, dar autorităţile din Harghita au deschis un nou proces în care au solicitat contestaţia prin anulare.

ADVERTISEMENT