Curtea de Conturi a prezentat un raport detaliat care prezintă cifrele „jafului” de la Unifarm.
Unifarm a cumpărat, fără aprobare, ventilatoare la un preț de 8 ori mai mare decât valoarea de piață și a vândut măști către spitale cu un adaos comercial de 71%.
Potrivit datelor oficiale, valoarea cheltuielilor fără aprobare făcute de Unifarm depășește 1.5 miliarde de lei.
Unifarm, companie de stat aflată în subordinea Ministerului Sănătății, ar fi trebuit să aibă aprobarea ministerului pentru orice achiziție ar face, însă legea a fost încălcată.
Unifarm s-a împrumutat de la Eximbank cu 1.75 milioane de lei pentru a cumpăra echipamente în perioada pandemiei, fără aprobarea Ministerului Săntății.
Conform legii, pentru a face achiziții, Unifarm are nevoie de aprobarea Consiliului de Administrație, de aprobarea Asociației Generale a Acționarilor și a Ministerului Sănătății.
Potrivit Mediafax, managementul companiei a achiziționat ventilatoare la prețuri de până la opt ori mai maridecât prețul pieței. Măștile de protecție au fost comercializate cu un adaos de 71%, în plină pandemie.
„Pentru ventilatoarele made în China s-au regăsit prețuri cuprinse între 7.000 USD și 10.000 USD/bucată, comparativ cu prețul de 56.000 de USD/bucată la care au fost achiziționate de către CN UNIFARM SA. Prețurile de vânzare utilizate pentru această analiză comparativă sunt prețuri valabile la data controlului”, este precizat în comunicatul oficial al Curții de Conturi.
„S-a constatat că UNIFARM SA a procedat la vânzarea măștilor în cauză către Ministerul Sănătății cu un adaos comercial superior, respectiv 71%, comparativ cu adaosul mediul de 12.9% practicat de companie la comercializarea către alți clienți a produselor în perioada 15.03 – 15.05 2020 cu adaos de 9.17% practicat de UNIFARM, ceea ce a dus la achiziția unor produse la prețuri superioare și la angajamente suplimentare de 2.875 mii lei”, mai precizează Curtea de Conturi.
Liderul Unifarm, Adrian Ionel, a fost distituit din funcție după ce a fost acuzat de luare de mită, abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite, complicitate la trafic de influență, instigare la fals intelectual și folosirea funcției pentru favoarea anumitor persoane.
Bărbatul se află sub control judiciar, însă se consideră nevinovat și a promis că va demonstra acest lucru. Bărbatul neagă toate acuzațiile aduse de Curtea de Conturi și spune că a făcut achizițiile cu bună credință.
„Încă din data 17.07.2020, prin intermediul Societății de Avocați Dragne și Asociații am transmis Curții de Conturi a României obiecțiunile mele față de Raportul de Control.
Astfel, consider că prelucrarea de către media a concluziilor Raportului contestat, fără a cunoaște punctul meu de vedere, mă pune într-o vadită dificultate față de publicul în a cărui slujbă am fost.
Îmi reafirm deplina nevinovăție și sunt convins că se va demonstra că am făcut achiziții cu bună credință, în condiții extrem de dificile pentru România.
Îmi rezerv dreptul de a mă plânge în fața autorităților, împotriva persoanelor care au difuzat un material de control fără a avea dreptul, aducând atingere nevinovăției mele, prezumat de Constituția României, precum și dreptul la propria imagine”, a transmis Ionel, c onform Mediafax.