News

Curtea Supremă, combătută de Joe Biden. Președintele SUA a semnat ordinul care protejează dreptul la avort: ”Nu a fost o decizie determinată de istorie”. Update

Președintele SUA Joe Biden va semna un ordin menit să protejeze dreptul la avort pentru toate femeile din America, precum și utilizarea contracepției.
08.07.2022 | 17:00
Curtea Suprema combatuta de Joe Biden Presedintele SUA a semnat ordinul care protejeaza dreptul la avort Nu a fost o decizie determinata de istorie Update
Joe Biden vrea să protejeze dreptul la avort al femeilor din SUA. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT
08-07-2022
16:53

Joe Biden a semnat ordinul care protejează accesul la avort pentru femeile din SUA

Președintele SUA, Joe Biden, a semnat vineri ordinul executiv care protejează accesul la avort pentru milioane de femei. Liderul de la Casa Albă a declarat că la Curtea Supremă de Justiție, conservatorii “joacă repede și fără să respecte faptele”.

El s-a referit la retrocedare protecțiilor federale privind avortul, la două săptămâni după ce Curtea Supremă a votat pentru anularea cazului Roe vs. Wade. Este cazul istoric care a protejat dreptul la avort la nivel național.

Aceasta nu a fost o decizie determinată de Constituție. Aceasta nu a fost o decizie determinată de istorie“, a declarat Biden în discursul despre anularea de către Curtea Supremă a deciziei Roe vs. Wade.

Discutând despre majoritatea conservatoare din cadrul instanței, Biden a spus: “Majoritatea de astăzi de la Curtea Supremă se joacă repede și fără să țină cont de fapte.”

Ulterior, președintele SUA a făcut apel la americani să își folosească puterea electorală pentru a alege senatori care să contribuie la codificarea Roe vs. Wade, spunând că aceasta este “calea cea mai rapidă” pentru a consolida drepturile federale la avort.

Voturile voastre pot face ca acest lucru să devină realitate“, a declarat Biden în Roosevelt Room (Casa Albă, Washington). Acesta a recunoscut frustrarea pe care administrația sa a primit-o pe fondul îndemnului adresat oamenilor de a vota.

Voi, femeile din America, puteți determina rezultatul acestei probleme“, a precizat Joe Biden, care a completat că instanțele nu au “nici cea mai mică idee despre puterea femeilor americane“. “Pentru numele lui Dumnezeu, sunt alegeri în noiembrie. Votați, votați, votați, votați!“, a continuat Biden.

 

De asemenea, Biden a adus în discuție povestea unei fetițe de 10 ani din Ohio care a fost violată și obligată să călătorească în Indiana pentru a face avort: “O fetiță de 10 ani ar trebui să fie forțată să dea naștere copilului violatorului?”.

Despre cazul din Ohio, liderul de la Casa Albă a spus că reprezintă un exemplu de extremism republican. Biden a adăugat: “Crede cineva că opinia majoritară în Ohio este că nu ar trebui să se poată rezolva acest caz?”.

Biden va semna ordinul executiv ca răspuns la decizia Curții Supreme din SUA, care a anulat verdictul Roe vs. Wade, care proteja dreptul la avort al femeilor.

Joe Biden protejează dreptul la avort al femeilor

Potrivit Digi 24, Biden este sub presiunea alegătorilor democrați, în special cei progresiști, și trebuie să acționeze cu o replică fermă la decizia Curții Supreme, care a anulat 50 de ani de protecție pentru dreptul la avort al femeilor.

ADVERTISEMENT

Biden va cere Departamentului serviciilor de sănătate să protejeze concret femeile care au nevoie de avort și să le extindă acestora accesul la ”medicație pentru avort”. Medicația e aprobată de Agenția federală pentru hrană și medicamente (FDA).

Președintele SUA va ordona, de asemenea, ca departamentul să se asigure că femeile au acces la asistență medicală de urgență, servicii de contracepție și planificare familială, precum și dispozitive intrauterine.

ADVERTISEMENT

Procurorul general al SUA a cerut ajutorul unor organizații și avocați care vor furniza consiliere juridică pentru pacientele care vor să avorteze. Consilierea se va face pro bono, fără ca femeile să plătească.

”Protejarea dreptului de a călători în afara statului pentru a primi îngrjire medicală”, va fi inclusă în acest document, anunță Casa Albă.

ADVERTISEMENT

Curtea Supremă a decis ca statele să poată decide dacă vor sau nu să interzică avortul. Astfel, femeile trebuie să călătorească în statele unde va fi permis acest procedeu. Desigur, unele femei optează pentru proceduri ilegale, care le pot pune viața în pericol, pentru că nu toate își permit drumul și costurile unui avort într-un alt stat.

Decizia ar putea să-i readucă pe democrați pe primul loc în sondaje, înainte de alegerile de la jumătatea mandatului din noiembrie.

ADVERTISEMENT

Ordinul executiv semnat de Joe Biden vrea să protejeze, de asemenea, viața privată a pacienților și să asigure siguranța pentru clinicile mobile pentru avorturi de la granița statelor.

ADVERTISEMENT
Tags: