News

Curtea Supremă din Statele Unite ale Americii, decizie istorică înainte de alegerile prezidențiale. Lovitură puternică pentru Trump

06.07.2020 | 19:30
Curtea Suprema din Statele Unite ale Americii decizie istorica inainte de alegerile prezidentiale Lovitura puternica pentru Trump
ADVERTISEMENT

Curtea Supremă a luat o decizie istorică, care-l afectează în mod direct pe Donald Trump, înainte de alegerile prezidențiale din acest final de an.

Membrii colegiului electoral vor fi obligați să voteze câștigătorul votului popular din statul lor, evitând situațiile considerate revoltătoare din alți ani.

ADVERTISEMENT

Sistemul electoral american este extrem de complicat, însă statele americane ar putea să-și oblige electorii să voteze strict pe baza votului popular.

Donald Trump ar putea pierde alegerile prezidențiale, în urma unei decizii a Curții Supreme

Decizia speră să crească predictibilitatea alegerilor în cazurile strânse, evitând situația când „electorii necredincioși” schimbau rezultatul alegerilor prin refuzul de a vota în funcție de votul popular din statul lor.

ADVERTISEMENT

Curtea Supremă a respins ideea conform căreia electorii au dreptul de a vota cu cine doresc, indiferent de rezultatul votului din statul lor.

În sistemul electoral american, unul extrem de complicat pentru europeni, președintele SUA este ales indirect de poporul americani, prin 538 de electori.

ADVERTISEMENT

Acești electori sunt stabiliți la nivel de stat de către delegațiile partidelor republican și democrat. Un stat mai mare ca și număr de locuitori va avea un număr mai mare, direct proporțional, de electori, potrivit Digi 24.

În mod normal, electorii respectă voința populară și votează în tandem cu poporul, însă au existat nenumărate cazuri când electorii au votat cum și-au dorit, schimbând soarta alegerilor și revoltând populația.

ADVERTISEMENT

În 2016 și 2020, candidații republicani Donald Trump și George Bush au ajuns președinte deși au avut mai puține voturi comparativ cu rivalii lor. Decizia Curții Supreme vrea să evite astfel de situații și să se asigure că președintele SUA va ajunge acel care este ales de popor.

Pentru a ajunge președintele SUA, candidatul are nevoie de 270 de voturi, însă există un sistem de departajare dacă există o egalitate perfectă de 269 – 269.

În urma deciziei Curții Supreme, rămâne de văzut în ce măsură candidați precum Kanye West ar putea obține voturi.

 

ADVERTISEMENT