News

Genul ”X” pe pașapoarte, respins de Curtea Supremă din Marea Britanie. Explicația instanței

Curtea Supremă din Marea Britanie a respins miercuri solicitarea unei persoane de a înscrie pe pașapoarte și genul ”neutru”, nu doar ”masculin” și ”feminin”. Instanța a venit cu o explicație asupra respingerii.
15.12.2021 | 18:47
Genul X pe pasapoarte respins de Curtea Suprema din Marea Britanie Explicatia instantei
ADVERTISEMENT

Curtea supremă britanică a respins, mai exact, recursul unui cetățean pe nume Christie Elan-Cane, care militează de 25 de ani pentru introducerea în pașapoarte a unui gen ”X”.

Christie Elan-Cane spune că, personal, nu se regăsește în  sexul masculin sau feminin. Drept urmare, își dorește și opțiunea de gen ”neutru”, chiar dacă s-a născut femeie, scrie ABC News.

ADVERTISEMENT

Decizia Curții Supreme britanice a fost luată ”în unanimitate”

În opinia lui Christie Elan-Cane, procesul de cerere a pașaportului în UK încalcă dreptul la respectarea vieții private din Convenția Europeană a Drepturilor Omului. Asta pentru că obligă o persoană să specifice dacă este bărbat sau femeie.

Demersul de recurs la Curtea Supremă al lui Cane vine după ce anul trecut, în luna martie, a pierdut un apel prin care Executivul din Marea Britanie să recunoască și genul ”neutru”.

ADVERTISEMENT

Catalogându-se o persoană fără gen, Christie Elan-Cane a trecut prin mai multe operații de-a lungul timpului. Printre intervențiile la care a apelat sunt dublă mastectomie și o histerectomie.

Președintele instanței, Robert Reed, care nu a fost de acord cu recursul lui Cane a declarat că s-a respins solicitarea ”în unanimitate”.

ADVERTISEMENT

Robert Reed a mai explicat faptul că este esențial ”a menţine o abordare coerentă la nivelul guvernului şi al sistemului juridic”, instituții care recunosc până în momentul de față doar genurile ”feminin” şi ”masculin”.

Reacția solicitantului după ce i-a fost respins recursul

După ce a aflat decizia Curții Supreme, Cane a reacționat pe Twitter, transmițându-le celor care îi urmăresc activitatea faptul că nu i s-a făcut dreptate.

ADVERTISEMENT

”Îmi pare rău că trebuie să vă informez pe toţi că nu s-a făcut dreptate astăzi. Cazul va merge acum la Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg”, a reacţionat Christie Elan-Cane pe Twitter.

Până în prezent, printre țările care au propus varianta ”X” în dreptului sexului de pe pașapoarte, sunt: Canada, SUA, Germania, Argentina, India, Pakistan.

În luna noiembrie, autoritățile din Belgia au decis respingerea trecerii genului pe buletine, pentru a nu mai pune în dificultate persoanele ”non-binare”.

”Pentru a-şi modifica sexul civil, este de ajuns ca persoana transsexuală să fie intim convinsă de faptul că sexul său de la naştere nu corespunde felului profund în care îşi simte genul”, a anunțat  Serviciul Public Federal Belgian.

ADVERTISEMENT